""

Zihniyet değişimi ve üretim ekonomisi « Yeniufuk Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 05:01

Zihniyet değişimi ve üretim ekonomisi

Zihniyet değişimi ve üretim ekonomisi
Son Güncelleme :

24 Ekim 2018 - 7:00

Üretim ekonomisine geçmenin öncelikli kuralı toplumda alışılagelmiş zihniyet değişimini yapmakla başlar… Zihniyet değişimini gerçekleştirmeden bir ilin hem gelişmesini hem de kalkınmasını sağlamak pek mümkün değildir.

Yozgat’ta yaşayan insanların kahır ekseriyetine baktığımızda kaderci bir toplum yapısı karşımıza çıkmaktadır…

İnsanları kaderci olmaktan kurtarmanın da bir yoludur zihniyet değişimi, zihniyet değişimini sağlayan toplumlar hem gelişmeyi hem de kalkınmayı o zaman başarırlar.

Yozgat’ın genel durumuna baktığımızda gelişmenin ve kalkınmanın birbirinden ayrı farklı kavramlar olmasına karşın toplumun sosyo-ekonomik gücü zayıf gibi görünse de, gerçek anlamdaki imkanların katma değere yansıtılmadan atıl şekilde durduğunu görmekteyiz.

Burada karşımıza çıkan ve aşılmaz gibi duran dağın eteğinde yaşayan İnsanlar, geçmişten günümüze yaşanan gelecek kaygısı ve güven duygusundan duygu kaygılar sebebiyle katma değer üretmekten vazgeçip, birikimlerini ellerinin altında mevduat olarak tutmayı tercih ediyor.

İnsanların bir taraftan zihniyet değişimini tercih etmelerini tavsiye ederken ve üretim ekonomisinin olmazsa olmaz olduğunu vurgularken, güven duygusu ve gelecek endişesine sebep olacak etkenleri de ortadan kaldırmak gerekiyor.

Yozgat insanı yeniden güven duygusunu kazanması için zihniyet değişiminin karşılığı olarak elle tutulur, gözle görülebilecek ortaya bir şeylerin konmasına ihtiyaç vardır…

Bu konuda en önemli sorumluluk devletin Yozgat’taki temsilcileri… Siyaset kurumu ve Sivil toplum kuruluşlarına düşmektedir.

Ortaya somut ve geri dönüşü olan bir şeyler konmadıkça zihniyet değişiminin kolay olmayacağını ifade etmek isterim.

Fakat zihniyet değişimi ve üretim ekonomisine geçmekten başka çaremizin kalmadığını da buradan ifade ederken, unutmamamız gereken en önemli husus toplumda nicedir kaybolmuş birlik ve beraberlik duygusunu yeniden tesis etmektir.

Birlik ve beraberlik duygusunu kazanmanın birçok yolu vardır… Hakkaniyeti muhafaza ederek, bazı durumlarda biraz esnek davranmak, karşınızdaki insanlarda güven duygusunu artıracaktır.

İşte o zaman toplum kendiliğinden hem zihniyet değişimine geçmiş olacak hem de üretim ekonomisini tercih edecektir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.