Yozgat’ın eğitim başta olmak üzere sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesinin, kalkınmasının umudu, şehrimizin geleceğe dair aydınlık yüzü Yozgat Bozok Üniversitesi, her geçen gün alanında büyümeye devam ediyor…
Üniversiteler bulundukları şehirlerin bugünü ve yarını adına yaptıkları çalışmalarla umut olan kurumlardır. Bu anlamda Yozgat’ın en önemli değeri hiç kuşkusuz Bozok Üniversitesidir…
Yozgat’ta 2006 yılında resmen kurulduktan sonra Merkez kampus olmak üzere birçok ilçemize açılan Yüksek Okullarla ilimizin eğitim alanında lokomotifi olmuştur…
Yurt içi ve yurt dışı yaptığı akademik çalışmalar, Bozok Üniversitesini kısa süre de tanınır bir duruma getirmiştir. Bugün Yozgat Bozok Üniversitesi, 20 bin civarında öğrencisi ve binden fazla kadrosu ile Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen gençlere eğitim vermeye devam ediyor.
Bu anlamda Türkiye’de üniversite eğitimi almak isteyen uluslararası öğrencilere kapılarını açan Yozgat Bozok Üniversitesi, 40 ülkeden 150 öğrenciye ev sahipliği yapıyor.
Azerbaycan, Türkmenistan gibi başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere Filistin, Irak, Mısır, Suriye, Afganistan, Cibuti gibi ülkelerden gelen uluslararası öğrenciler yükseköğrenim hayatını Yozgat’ta sürdürüyor.
Bu konuda geçtiğimiz gün gazetelere yansıyan bir haber vardı. Bu haberde aynen şu bilgiler yerildi:
12 fakülte, 5 Yüksekokul, 9 Meslek Yüksekokulu, 3 Enstitü, 1 Araştırma ve Uygulama Hastanesi, 12 Araştırma merkezi, 4 Araştırma destek birimi, rektörlüğe bağlı 4 birim, yaklaşık 2 bin akademik ve idari personeli ile birlikte eğitim, öğretim ve bilimsel faaliyetlerini 20 bini aşkın öğrencisi ile sürdüren Yozgat Bozok Üniversitesi, aynı zamanda uluslararası eğitimiyle dikkat çekiyor.
Uluslararası öğrenciler, Bozok Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Türkçe öğrendikten sonra kazandıkları fakültelerde eğitimlerine başlıyor. Yozgat’ta öğrenim gören uluslararası öğrenciler, öğrenim süresi boyunca şehrin tarihi kültürel ve doğal güzelliklerini de tanıma fırsatı buluyor. Üniversitede düzenlenen sosyal ve kültürel etkinliklerde de rol alan öğrenciler; üniversite yönetiminin, diğer öğrenci arkadaşlarının ve halkın da yakın ilgisinden dolayı kendilerini ülkelerinde gibi hissediyor.
Bu öğrencilerin şehrimizden ne kadar memnun ya da değiller, bilmiyoruz ama bilginin doğruluğunu Dunia Alpurah isimli Filistinli öğrenci yaptığı açıklamadan öğreniyoruz… Şöyle ki; “Ben Filistin’den geldim burada kendimi memleketimde gibi hissediyorum. Burası çok rahat, eğitimi de çok iyi, hocalarımız alanında uzmanlar. Bozok TÖMER’de Türkçe öğrendim. Türkiye’yi seviyorum. Türkiye’de sadece eğitim değil, her şey çok iyi. En önemlisi de savaşsız yaşayabilmek. Türkiye’yi çok seviyorum” dedi. Zekeria Moumin Daubad ise, “Cibutiliyim, 23 yaşındayım Yozgat’ta yaşıyorum. Yozgat insanları samimidir, dürüsttür Yozgat halkını çok sevdim. Beş ay önce Türkiye’ye geldim ve hiç Türkçe bilmiyordum. Bozok TÖMER sayesinde Türkçe öğrendim. Yozgat Bozok Üniversitesi öğrencilerini de çok seviyorum, çok mutluyum. Türkiye’yi çok seviyorum. Türkiye’nin eğitimini seviyorum o yüzden buraya geldiğini” anlatıyor.
Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey ise yaptığı açıklamada üniversitede 150 civarında uluslararası öğrencinin eğitim aldığını söyleyerek “Yaklaşık 40 farklı ülkeden öğrencilerimiz var. Onları şehrimizin imkânlarından yararlandırıyoruz, onlara üniversitemizde diğer öğrencilerimize sağladığımız imkânlardan bir miktar daha fazla olanak sağlama imkânımız oluyor. Bu onlar için bir avantaj oluyor tabi. Aslında son 4 yılda Türkiye’de uluslararası öğrenci sayısı eskisine göre çok fazla arttı. Yükseköğretim Kurulu’nun bu yöndeki çabaları çok önemli neticeler verdi. Bu çabalardan bizim de önümüzdeki yıllar için hedeflerimiz çok daha fazla uluslararası öğrencinin Yozgat Bozok Üniversitesi’nde eğitim almasını sağlamaktır. Buna göre çalışmalarımızı yapıyoruz. Bunun için şehirde de alt yapımız önemli ölçüde hazırlanmış durumda. Özellikle Afrika’dan, Orta Asya’dan, Türk Cumhuriyetlerinden ve Balkanlardan önümüzdeki yıllarda çok daha fazla öğrenci alabileceğimizi ümit ediyoruz ve hazırlıklarımızı bu yönde yapıyoruz. İnşallah bu noktada Yozgat Bozok Üniversitesi olarak hem ülkemize hem şehrimize hem de bilim dünyasına önemli katkılar sunacağımızı düşünüyoruz. Özellikle lisansüstü öğrenci sayısını artırmaya çalışıyoruz” dedi.