Türkiye’de hepimiz bugün farklı şehirlerde yaşamak yerine doğduğumuz, büyüdüğümüz, nüfus cüzdanımızda doğum yerimizin yazdığı memleketimizde yaşasaydık, şehirlerin nüfusları bakın nasıl olurdu?
Dün olduğu gibi bugünde; dini, iktisadi, siyasi, sosyal ve diğer sebeplerden memleketini bırakan, başka şehre yerleşen birçok insan var.
Peki, bu insanlar ya kendi memleketlerinde yaşasalardı?
Türkiye’de hepimiz memleketimizde yaşasaydık şehirlerin nüfusları bakın nasıl olurdu?
Birbirine bağlı iki sorudan hareketle şehirlerin gerçekte olması gereken nüfuslarını tespit eden haber sitesinin verdiği bilgilere göre, ilk baştan şunu ifade etmeliyim…
Yozgat’ın her ne kadar bugün nüfusu resmi kayıtlarda 424 bin gibi görünse de, yukarı da bahsi geçen sorulara verilen cevaplarda Yozgat’ın bugün olması gereken nüfusu 1 Milyon 196 Bin 202 kişidir.
Yani “GÖÇ” dediğimiz olay yaşanmamış olsaydı, Yozgat’ın bugün gerçek nüfusu 1 Milyon’dan fazla olacaktı…
Her yıl yapılan araştırma ve istatistiklerde; Yozgat göç veren illerin başında yer almaya devam ediyor… Bu araştırmanın rakamlarına baktığımızda ise, her yıl 10 binden fazla insanın bir sebep yüzünden memleketinden göç etmek durumunda kaldığını biliyoruz.
Yozgat’tan insanların göç etmelerinin sebepleri araştırıldığında en önemli sorun istihdam alanlarının yetersiz kalması ile ortaya çıkan işsizlik olmuştur.
İnsanlar, doğduğu, büyüdüğü topraklarda geçim sıkıntısına düşmesinden dolayı memleketlerini terk etmek, başka şehirlerde yaşamak durumunda kalmıştır.
Çünkü bir şehirde doğup, büyüyen, yaşama atılan insanların bir arada kalabilmesini sağlamak için en önce üretim alanları olmalıdır…
Üretimin olmadığı bir yer de insanları bir arada tutmak hiç kolay değildir. Dolayısı ile Yozgat bu konuda yanlış üstüne yanlış atılan adımların ve yapılan politikaların sonucunda en çok göç veren iller arasındadır.
Tabi bu konuda tek suçlu Yozgat değildir. Hükümetlerin uyguladığı politikaların faturasını ağır bir şekilde ödeyen Yozgat, bugün yaşadığı istihdam ve işsizlik sorunlarında henüz bir çözüm bulamamıştır.
Bugün Kurban bayramına sayılı günler kala cadde ve sokaklara baktığımızda çok sayıda başka şehirlerin plakasını taşıyan araçlar görmekteyiz.
Bu insanlar doğup, büyüdüğü memleketlerinden yukarı da saydığım sebepler yüzünden “göç” etmek durumunda kalan bayram vesilesi ile memleketlerine misafir olarak gelen hemşerilerimizdir.