""

Dünya Çocuklarının Bayramı « Yeniufuk Gazetesi

4 Mayıs 2024 - 03:20

Dünya Çocuklarının Bayramı

Dünya Çocuklarının Bayramı
Son Güncelleme :

22 Nisan 2024 - 17:05

Türkiye Cumhuriyet’inin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1924’te ‘23 Nisan’ gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiş, bu tarihten 5 yıl sonra ise 23 Nisan 1929’da bu bayramı çocuklara armağan etmiştir. 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır.
İlk olarak 1979 yılında altı ülkenin katılımıyla uluslar arası boyutta kutladığımız bu milli bayramımız artık dünya çapında büyük değer görmekte ve her yıl çok sayıda ülkenin çocuklarının katılımıyla uluslar arası bir çocuk şenliği şeklinde devam etmektedir.
Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920’de açılmış ve Türk halkı bu tarihte egemenliğini ilan etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal bayramlarından birisi olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl bütün yurtta ve yurt dışı temsilciliklerimizde coşku ile kutlanmaktadır.
23 Nisan’da dünyanın dört bir yanından gelen çocuklarla bayramımız kutlanır.
23 Nisan çocuk bayramı bugünde aynı coşku ve neşe ile kutlanmaya kutlanacak ama gelin görün ki, dünya üzerinde Filistin ve Gazze gibi ülkelerde savaşların bugün halen devam ettiği düşündüğümüzde burada yaşayan masum çocukların geleceğinden endişe duymamak mümkün mü!
Rusya’nın Ukrayna’yı vurmaya devam etmesinin üzerinden kaç gün, kaç ay geçtiğini unuttuk. Aynı şekilde Filistin ve Gazze’de yaşanan katliamın Türkiye gibi durdurmak için gayret göstermeyen ülkelerle karşı karşıyayız.
Bu olayların öncesine gittiğimizde Bosna ve Karabağ’da yaşananların acısı halen kalplerde ve hafızalarda tazeliğini muhafaza etmeye devam ediyor.
Bu ve benzeri acılar son bulması beklenirken, yeni acılar yaşanmaya kapı aralamak için devam eden planların yapılmaya devam ettiğini görmekteyiz.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, tarihte olduğu gibi günümüzde de mazlum ve mağdur devletlerin, bu devletlerde yaşayan yaşlı, genç ve çocukların mağduriyetlerini gidermek için mücadelesini her türlü platformda sürdürmeye devam ediyor.
Asıl konumuza tekrar dönecek olursam Atatürk, bugünü tüm dünya çocuklarına armağan etmekle ne güzel bir iş yapmıştır.
Bütün dünya çocuklarının kaynaşıp arkadaş olduğu ve insanlığın temelini attığı gün dostluk, arkadaşlık ve sevginin doyasıya yaşandığı 23 Nisan’dır. Bütün dünya çocuklarına armağan edilen dünyada tek bayram, bizim bayramımızdır.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, millî birliğimizin kenetlenmiş bir ifadesidir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğini cumhuriyet çocuklarına emanet eden Atatürk diyor ki: “Türk çocuklarındaki kabiliyet her milletinkinden üstündür. Türk kabiliyet ve kudretinin tarihteki başarıları meydana çıktıkça, büsbütün Türk çocukları kendileri için lâzım gelen hamle kaynağını o tarihte bulabileceklerdir.
Bu tarihten Türk çocukları bağımsızlık fikirlerini kazanacaklar, o büyük başarıları düşünecekler, harikalar yaratan adamları öğrenecekler, kendilerinin aynı kandan olduklarını düşünecekler ve bu kabiliyetle kimseye boyun eğmeyeceklerdir.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.