Rehberlik nedir, nasıl tanımlanır ve rehberlik ne değildir gibi sorulara bu yazıda cevap bulabilirsiniz. Rehberlik hizmeti, bireyin kendini gerçekleştirme sürecinde karar almada, sorunları çözmede, kendini tanımada yardım almasıdır.
Bu aşamada özünü gerçekleştirebilmesi için bireyden kendini ve çevresini göz önünde bulundurarak kendisi için en doğru kararı vermesi beklenir.
İnsanlar hayatı boyunca pek çok konuda her an karar verme içerisindedirler ve bazı kararlar vardır ki hayatımızı etkileyecek derecede önemlidir. Örneğin; meslek seçimi, eş seçimi vb. Böyle dönemlerde insanlar kaygı ve bunalım içinde olabilir ve psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilirler. Rehberlik de bireylere bu desteği sağlamaya çalışır. Burada bir ayrıntıya da dikkat çekmek istiyorum.
İnsanlar genelde rehberlik ve psikolojik danışma kavramlarını birbirinin yerine veya aynı kavrammış gibi kullanabilirler; oysa psikolojik danışma, rehberlik hizmetlerinin bir bölümünü oluşturur. Rehberlik hizmetleri verilirken psikolojik danışma anlayış ve yaklaşımı temel alınır, alınmalıdır.
Rehberlik konusunun ne kadar önemli olduğunu öğrendiğimize göre, bu cümleden hareketle Yozgat’ta rehberlik eğitimleri ne durumda bir de bunu öğrenelim.
Yozgat İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğrenci, veli ve öğretmen işbirliğinin artırılması ve sorunların daha kısa sürede çözüme kavuşturulması için rehberlik öğretmenlerine yönelik 5 günlük eğitim semineri düzenlendi.
Programda MEB’e bağlı okullarda çalışan okul psikolojik danışmanlarına, sıklıkla karşılaştıkları problem alanları olan, sosyal kaygı, problemli internet kullanımı, kendini kabul ve kriz konularında bilişsel davranışçı terapi yaklaşımına dayalı müdahale teknik ve stratejilerinin, probleme dayalı öğrenme yaklaşımı ve yaşantısal tekniklerle kazandırılmasının amaçlandığı belirtilerek, Okul psikolojik danışmanları, öğrenci, veli ve diğer öğretmenler tarafından özellikle öğrencilerle ilgili ortaya çıkan sorunlar konusunda ilk sırada başvurulabilecek yardım kaynağı olarak görüldüğü ifade edildi.
Yozgat Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM)’da düzenlenen eğitim seminerde Anadolu Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aydoğan Aykut Ceyhan’ın yürütücülüğünü yaptığı, PDR Uzmanı Uzm. Psk. Danışman Ömer Özer’in koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Proje 4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Programı 20 rehberlik öğretmenin katılımı ile 5 gün sürdü.
Program kapsamında ilk grup eğitimleri 12-16 Şubat 2018 tarihleri arasında Yozgat il merkezinde gerçekleştirildi.
Proje Rehberlik Araştırma Merkezlerinin okul psikolojik danışmanlarının karşılaştıkları problemler ve ihtiyaç alanlarına ilişkin yapılan, bilgi almaya yönelik görüşmeler ve proje ekibinin önceki proje deneyimine dayanarak geliştirildi.
Proje ile, bilişsel davranışçı terapi kapsamındaki müdahale becerilerinin geliştirilmesinin yanında kalabalık okullarda aynı anda birden çok öğrenciye yardım etme olanağı sağlayan grupla psikolojik danışma programlarını geliştirebilme, yürütebilme ve değerlendirebilme becerilerinin de geliştirilmesi hedeflendiği belirtildi.