Genel bilgilerden başlayarak, konumuzu yerel alandaki gelişmelerden örnekler vererek tamamlamak isterim…
Genel durumla başlayalım… İstihdam cephesindeki kaos önlenemez iken eğitimli işsizler ordusundaki rakamlar ürkütücü boyutlara ulaşmaktadır. Toplam istihdam içinde 10 yıl öncesinde kadınların yüzde % 18’i orta ve üst düzey yöneticisi iken bugün bu oran % 14 seviyelerinin de altını inmiştir.
Üniversitelerde 16 kadın rektör görev yapmakta iken son dönemde sadece 2 kadın, rektör olarak atanmıştır. Böylece % 9,7 oranındaki kadın rektör % 1,6 seviyelerine taşınmıştır.
1698 mülki amirden sadece 2’si kadındır. İşveren kadınlarımızın erkek işverenlere oranı sadece % 8’dir.
Türkiye’de 39 milyon 771 bin 221 kadın nüfusu vardır. Cinsiyet eşitsizliği konusunda Türkiye 145 ülke arasında 139’uncu sıradadır. İş verimliliği açısından kadınların erkeklerden daha başarılı olduğu gözardı edilmemelidir. Küçük sermayelerle ihracata soyunan kadınlarımızın sayısı her geçen gün artmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde ihracata yönelik stratejilerde kadın istihdamı ön plana alınmaktadır. Ülkemizde ilk etapta vasıfsız ve niteliksiz işlerde düşük ücretler ile çalıştırılan kadınlarımız, teknolojik gelişmeler ve küreselleşmeye paralel eğitim düzeylerinin yükselmesiyle, işgücü piyasasındaki varlığının daha fazla hissettirmeye başladı. Kadınların, erkekler ile aynı düzeyde tutulmaları sağlanabildiğinde ekonomik dinamizm daha sağlıklı temellere oturacaktır.
Yereldeki gelişmelere bakacak olursak, Yozgat’ta işsizlik ve istihdam alanlarındaki sıkıntı henüz çözüme kavuşmuş değil…
Evvelsi gün Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Bilal Keskin ve İş-Kur İl Müdürü Taner Yıldız gazeteleri ziyaretlerinde yaptığımız sohbette çok çeşitli rakamlar verdiler…
Sohbeti bu bilgilerle tamamlayalım…
Yozgat’ta 93 Bin 149 sigortalı çalışan olduğunu belirten Keskin, 2016 yılına göre 2017 yılında sigortalı sayısında 9 bin 529 artış olduğunu ifade etti. Keskin, kurumlarının hizmet kalitesini artırarak vatandaşlara daha iyi hizmet vermenin gayreti içerisinde olduklarını kaydetti.
İş Kur İl Müdürü Taner Yıldız’da 2017 yılında başlatılan İstihdam Seferberliğinin 2018 yılında da iki katına çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti. Yıldız, “Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında 2 Bin 500 kişinin, çeşitli kurumlarda istihdamını sağladık. Meslek edindirme kurslarımız devam ediyor. OSB’deki fabrikalarda ve sanayi sitelerinde çalışacak nitelikli eleman bulunması için makine ve kaynakçı işçinin temini için kurslar düzenliyoruz. Bu konuda STK ve ilgili kurumlarla görüşmeler yapıyoruz. Bu kapsamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”dedi.