""

Kadın Olmak, Güç Timsali, Dimdik « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 11:10

Kadın Olmak, Güç Timsali, Dimdik

Kadın Olmak, Güç Timsali, Dimdik
Son Güncelleme :

13 Mart 2017 - 7:00

Hep ezildik biz bu ülkede sen kızsın sus deyip az susturulmadık küçüklüğümüzden beri. Elinin hamuruyla karışma diyen annelerimiz de kadındı. Kadın sıfatına kadın olmaktan, insan olmaktan çok ağır yükler bindirildi Anadolu’da. Kimi yerde ise el üstünde tutuldu, kimi yerde kadınsın denilip susturuldu, sustuk, susturulduk.

Neden diye sormak istesem de cevabını bulabilmem için sanırım her kafanın değişmesi gerekir, neden mi, kime sorarsan farklı bir cevap gelir eminim. Kadına namus kavramını iyi öğrettik, erkeklere adam olun demeyi unuttuk, erkeksin sen diye verdik coşkuyu. Kızıyorsunuz biliyorum, gerçekler kimsenin hoşuna gitmez ki, insanız, bir kenarı mutlaka telimize dokunur.

Küçükken, küçük bir ilçede olduğumuzda bisiklet sürmeyi öğrenemedim ben. Kız çocukları sokakta olur mu diye diye 33 yaşımda öğrendim. Kayıp edilen, içimde kalan 7 yaşımdan başlarsak, 26 yıllık bir hayale ulaşmak kadın olarak ne kadar acı.

Kadın kimliğini bize 4 yaşında giydirilen bir ülkede erken olgunlaşıyoruz. Hayallerimiz, yaşadıklarımız hep yarım. Bir de evlilik… Kimlik karmaşası o zamanlar. İstediğin gibi oturamaz, kalkamaz, konuşamaz gülersin. Namus iki bacağının arasındadır. Ya zihindekiler onlar namus değil miydi? Namus kavramı eteğinin boyuyla kıyaslandığından, aitlik duygusunun da önemi yok, yok bu ülkede.

Kadın olmak… Cinsiyet kimliğinin yanında verilen sorumluluklar… Ev işi, çocuk, eş derken sürüklenen liste. Bir çocuğa anne yıllardır bakabilirken, bir babanın bir çocuğa tahammül süresi… Bir saat, iki saat..Hadi bir gün olsun..En fazla bir hafta…

Kadın olmak zor zaten, bir de üstümüze bindirdiğiniz etiketler, susturulma, kimlik karmaşacası… Neden bu ülkede kadınlarda fazla depresyon görülüyor. 26 yıl bir hayali yaşayamamanın eksikliği, kendi gibi değil de, ailesi, eşi, dostunun istediği gibi konuşup, gülmesidir biraz da.

Kadın olmak, güç temsili. Yine de ne yaşarsa yaşasın kadın yaşam mücadelesinden vazgeçmiyor. Kadın duyguludur. Onu ayakta tutan da, onu sersemleştiren de duygularıdır. Duygu kadar kıymetli ne var. Duyguyu yaşamaksa ayrı bir meziyet. Kadın üzgünse üzgündür, mutluysa güler, kızgınsa trip atar, eline geçmeyen hayallerinin burukluğunu yaşar yine de pes etmez. Kadın duygularıyla hayat bulur. Kadın sevdim mi de tam sever. Adamlığı bile öğretir bir çok insana…

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.