""

Macar fiği ve yem bezelyesinin hasadı yapıldı « Yeniufuk Gazetesi

2 Mayıs 2024 - 00:54

Macar fiği ve yem bezelyesinin hasadı yapıldı

Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, toprak işlemsiz tarımın yaygınlaştırılması amacıyla Yenipazar beldesinde yem bezelyesi ve Macar Fiğinin hasadı yapıldı.

Macar fiği ve yem bezelyesinin hasadı yapıldı
Son Güncelleme :

05 Haziran 2018 - 7:00

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile korumalı (toprak işlemesiz) tarım sistemlerinin yaygınlaştırılması ve çevre amaçlı tarım arazilerinin korunması (ÇATAK) programı kapsamında toprak işlemesiz tarımın Yozgat’ta yaygınlaştırılması amacıyla 2014 yılından bu yana demonstrasyon çalışmaları yürütülüyor.
İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaptığı açıklamada, 2018 yılı üretim sezonunda Merkeze bağlı Tayip, Fakıbeyli, Divanlı, Kuşçu köylerinde, Sarıkaya’nın Bağlıca, Şefaatli’nin Akcami ve Boğazlıyan’ın Yenipazar olmak üzere 4 ilçe ve 7 köyde demonstrasyon amaçlı olarak anızın üzerine hiçbir toprak işlemesi yapmadan doğrudan ekim mibzeri kullanılarak İl ve İlçe Müdürlük teknik personellerinin kontrolünde toprak işlemesiz tarım yaptıklarını söyledi.
Yenipazar’daki Macar fiği ve yem bezelyesi hasadına katılan İl Müdürü Özdemir, hasat sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “ “Görüldüğü üzere yem bezelyesi ve macar fiğinin gelişimi gayet iyi. Ancak boy olarak istediğimiz boydan biraz kısa kaldı ama bu kesinlikle toprak işlemesiz tarımdan dolayı değildir. Bilindiği üzere bu sene nisan ayında hemen hemen hiç yağmur yağmadı. Bu ise bitkilerde strese bağlı olarak tohuma yönelmeye ve boyunun kısa kalmasına neden oldu. Bu durum ot verimi açısından en çok yem bitkilerini etkiledi. Hatta şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; toprak işlemeli olarak ekilen arazileri de kontrol ettik, oralardaki yem bitkilerinin boyları daha kısadır. Nedeni ise toprak işlemesiz olarak ektiğimiz bu alanda geçen yıldan kalan bitki artıkları olduğundan dolayı, toprak nemi daha fazla tutmakta, kuraklık durumunda bitki işlenen arazilere göre daha geç su stresine girmektedir. Ayrıca burada çiftçimiz bu arazide hiçbir toprak işlemesi yapmadan ekmesinden dolayı bir girdi tasarrufu sağladı. Araziyi nadasa bırakmadı bir gelir sağladı. Yine bakanlığımızın verdiği desteklerden ÇATAK kapsamında dekara 45 TL, Yem Bitkileri Desteğinden ise dekara 60 TL alacaktır. Biz bu sistemi Yozgat’ta nadas alanlarının daraltılması ve anız yangınlarının önlenmesi açısından bir alternatif olarak görüyoruz ve çiftçilerimize öneriyoruz.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.