""

MİLLİ TARIM POLİTİKASI VE YOZGAT’IN DURUMU! « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 21:15

MİLLİ TARIM POLİTİKASI VE YOZGAT’IN DURUMU!

MİLLİ TARIM POLİTİKASI VE YOZGAT’IN DURUMU!
Son Güncelleme :

29 Kasım 2016 - 7:00

Hükümet yeni dönem öncesi hazırlanan projeleri hayata geçirmek için düğmeye bastı. Milli Tarım Projesi, bütün projelerin deyim yerindeyse babası konumundadır.

Bu projeye ayak uyduran, uyum sağlayan, alt yapısını biran evvel hazır hale getiren İller, pastadan en büyük payı alacak İller olacaktır.

Hükümet tarafından yapılan en son açıklamada Milli Tarım Projesi iki aşamalı olacaktır. Bu projenin birisinde küçükbaş hayvancılığı desteklemek, hayvan sayısını artırmak ve cins hayvan yetiştirmek maksadıyla koç ve teke istasyonları kurulacak.

Diğerinde ise, hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeliyle 25 şehirde mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturulacak.

Burada sorulması gereken bir soru vardır. Yozgat bu projelerin hangisinde yer alıyor?

Bu sorunun cevabını konu ile ilgili yoğun bir çalışma içerisine giren Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik veriyor.

Çelik, Milli Tarım Projesini başarıya ulaştırmak için TÜDKİYEB olarak 2017’nin ilkbaharında yetiştiricileri yaylalarına, üreticileri de tarlalarına davet etti. Milli Tarım Projesi içerisinde yer alan ve küçükbaş hayvancılık için hayati önem taşıyan ve en az 22 ilde koç ve teke test istasyonlarının kurulacak olmasıyla verimlilik anlamında sektöre büyük fayda sağlayacağını kaydetti. Çelik, “Biz de, hükümetimizin bize tanıdığı bu imkanları hayata geçirmek ve tarımın her alanında verimi artırmak için, 2017 yılının ilkbaharında yetiştiricilerimizi yaylalarına, üreticilerimizi tarlalarına daha çok üretmek için davet ediyoruz. Hep birlikte el ele vererek yolumuza devam edeceğiz. Yaylalarımızı boş, tarlalarımızı üretimsiz bırakmayacağız. Bu anlamda küçükbaş hayvancılık sektöründe de üzerimize düşen vazifeleri en iyi şekilde yaparak devletimizin bizlere sağladığı desteklerini heba etmemek için canla başla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Milli Tarım Projesinin havza bazlı üretime dayalı destekleme modeli ve hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeli olmak üzere iki ana temelden oluşmaktadır. Bu projenin ülkemize çok şey kazandıracağını, küçükbaş hayvancılık açısından da son derece önemli kazanımlar elde edilecektir” dedi.
Milli Tarım Projesini küçükbaş hayvancılık yönüyle değerlendiren Genel Başkan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Proje kapsamında hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeliyle 25 şehirde mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturulacak. Türkiye’deki toplam mera varlığının yüzde 52’sini barındıran bu illerdeki meralar, hayvancılık yapmak isteyenlere ıslah etmeleri şartıyla kiraya verilecek. Böylece meraların atıl kalmaması sağlanacak. Mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturulacak iller ise Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kayseri, Malatya, Muş, Samsun, Sivas, Şırnak, Tunceli, Van ve Yozgat olarak belirlendi. Küçükbaş hayvancılığın en önemli sorunlarının başında nitelikli damızlık üretiminin olmayışı geliyordu. Son on yılda küçükbaş hayvan sayımız Bakanlığımızın destekleri ve 80 ilimizde birliklerimiz ve nihayetinde merkez birliğimizin kurularak faaliyete geçmesi sonrasında 31 milyondan 44 milyona çıkmış olmasına karşın, damızlık sorunu yıllardır küçükbaş hayvancılığın daha fazla ilerlemesini engelledi. Çünkü damızlık üretimini gerçekleştiremezseniz yabancı ülkelerden ithalat yapmak zorunda kalırsınız. Nitekim büyükbaş hayvancılıkta bunun örneklerini fazlasıyla görebilirsiniz. İşte bu noktada Milli Tarım Projesinde 22 ilde en az 500 baş kapasiteli damızlık koç-teke üretim merkezleri oluşturulması, bu sorunun çözülmesi anlamına geliyor. Bu bakımdan da yetiştiricilerimiz adına mutluluk duyuyoruz.”
Afyonkarahisar, Ağrı, Antalya, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Iğdır, Kırklareli, Konya, Mardin, Mersin, Ordu, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ ve Van illerimizde kurulacak olan damızlık koç teke üretim merkezlerinin ülke geneline hitap edecek ve yetiştiricilerin damızlık bulma sorununa çare olacağını ifade eden Çelik, “Bu manada birliklerimiz de bu merkezlerde nitelikli damızlık koç ve tekeler yetiştirmek suretiyle küçükbaş hayvancılığa büyük katkı sağlayacaklar. Ayrıca birliklerimizin ve dolayısıyla da yetiştiricilerimizin gelirleri artacaktır. Projenin bir güzel yanı da; koç teke üretim merkezlerinin yer alacağı illerin tamamında ahır-ağıl yapımına, damızlık hayvana ve alet ekipman alımına yüzde 50 hibe verilecek olmasıdır dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.