Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

OKUL-MAHALLE SPOR KULÜPLERİ       

Eğitim konusunda sorunlar henüz

Eğitim konusunda sorunlar henüz bir çözüme kavuşturulmamış olsa da, bu konu ülkemizde her zaman ön planda tutulmuştur. Eğitimin önemli bir parçası olarak öngörülen spor faaliyetleri okul-mahalle spor kulüpleri ile yürütülmesi şuan da Bakanlığın öncelikli hedefleri arasından yer aldığını yapılan açıklamalardan öğreniyoruz.

Okulun çevresi ile bütünleşmeyi amaçladığı bu çalışma, geçmişte de  okul spor kulüpleri ile denenmiş fakat sürdürülememiştir. Aslında bu sistem devam ettirilebilseydi. Geçmiş yıllarda Yozgat’ta istisnasız her okulun birden fazla takımı vardı, sporun her alanında faaliyetler olurdu.

Bugüne baktığımızda halen mahalle spor kulüplerinin yaşadığı problemleri  bilmeden okul yönetimlerine bir de spor kulübü yükünü yüklemek, yeni sorunlar ortaya çıkaracaktır.

Ülkemizde spor faaliyetlerinin sağlıklı yürütülmesi için spor tesisi mülkiyeti ve işletilmesi sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. Kaldı ki  mevcut okullarımızın spor tesis imkanı çok sınırlıdır. Açık spor alanları, kapalı spor sahası  olan  okul sayılarımız ortadadır. Semt sahalarına baktığımızda durum farklı değildir.      

Spor faaliyetlerimde finans daha büyük bir sorundur. Kulüp vize ücreti, filiz lisans ücreti, katılım ücreti, spor malzemesi ücreti, konaklama ücreti ve seyahat ücretleri, sağlık giderleri v.b daha sayılabilecek birçok ücretin nereden karşılanacağı düşünülmelidir.

Okul idarelerinin bu bütçeyi oluşturması imkansızdır. Ülkemizde sponsor yoluyla bu ücretleri karşılamakta nerededeyse imkansızdır. Bu bütçe ancak  yerel yönetimler ve genel  bütçeden sağlanacak imkânlarla çözülebilir. Aksi taktirde bu okul mahalle kulüpleri açılır ancak kısa zaman içerisinde kapanır.       

Okul-mahalle spor kulüplerinde öğretmen-antrenör ihtiyacını okulların beden eğitimi öğretmeni ile de karşılamak mümkün değildir. Spor kulübü çalışmaları uzmanlık gerektirir, bu nedenle bu alanda Gençlik Spor Bakanlığı insan kaynağı ve Halk Eğitim Merkezi imkanları okul-mahalle kulüplerinin hizmetine sunulmalıdır.

Milli Eğitim Bakanlığında 18 milyon öğrencinin olduğunu düşündüğünüzde bu kadar büyük bir organizasyonun ve koordinasyonun zorluğunu görmek lazım… Sağlıklı ve başarılı bir nesil için öğrencilere spor yapabilecekleri her türlü imkanı vermek ve onları desteklemek devletimizin görevidir. Bunu yaparken binlerce sorunla uğraşan okul yöneticilerine mali desteği vermeden okul-spor kulüplerini açma zorunluluğunu getirmek, okullarda daha büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Öğrencileri sadece akademik yönden başarıya ulaştırmak yetmez, ruh ve beden sağlığı için spor etkinliklerini verimli, etkin kılacak şekilde planlanmalı ve eğitim süreci içerisinde uygulanmalıdır.