""

Sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler üzerine « Yeniufuk Gazetesi

26 Kasım 2024 - 17:43

Sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler üzerine

Sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler üzerine
Son Güncelleme :

05 Ekim 2018 - 7:00

Sağlıklı yaşam için spor şart bunun toplum olarak hepimiz az ya da çok bilincindeyiz ama iş icraata gelince maalesef bu kadar hassas olamıyoruz. İstiyoruz ki herkes yaşamına değer versin kendini, hayatı sevsin ve gayret göstersin…

1991 yılından bu yana ülkemizde her yıl 3-4 Ekim tarihleri arasında “Dünya Yürüyüş Günü”  etkinlikleri düzenlenmektedir.

Sağlıklı yaşam adına fiziksel aktiviteyi gündelik hayata entegre etmeyi amaçlayan bu günde, kaliteli yaşamın olmazsa olmazı hareketli yaşam tarzının benimsenmesi, toplumsal bir bilinç oluşturulması amaçlanmaktadır.

Dolayısıyla kısa adı TAFISA olan Uluslar arası Herkes için Spor Birliği tarafından ilan edilen Dünya Yürüyüş Günü, 1991 yılından bu yana genellikle Ekim aynın ilk hafta sonunda kutlanır.

Hafta nedeniyle evvelsi gün Yozgat’ta İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte sağlıklı yaşama dikkat çekmek için yürüyüş gerçekleştirildi.
Yozgat Kent Park’ta düzenlenen yürüyüşe, Yozgat Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü de destek verirken, Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri, sağlık çalışanları ve vatandaşlar da katıldı.
Yürüyüş sonrası katılımcılar halat çekme yarışı yaptı ve ip atladılar. Katılımcılara İl Sağlık Müdürlüğü tarafından elma, su ve sağlıklı çocuk dergisi dağıtıldı.
Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Bugün Dünya Yürüyüş Günü nedeniyle toplandık. Kısa bir yürüyüş gerçekleştirdik. Sağlıklı yaşama dikkat çekmek amacıyla yaptığımız bu yürüyüşte özellikle öğrencilerimize genç yaşta bu bilinci aşılamaya çalışıyoruz. Sağlıksız beslenme sebebiyle günümüzde giderek artan obezite sorununun yürüyüşle aşılabileceğini değerlendiriyoruz. Sağlıklı yarınlar için her gün 10 bin adım atmalıyız diyorum. Katılımıyla bize destek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum”

Bu konuda ayrıca yapılan açıklamalara bakıldığında şöyle bir değerlendirme yapmakta mümkün görünmektedir…

Çağımızda teknolojinin de içimize çok yerleşmesi sebebiyle hareketsizlik ve buna bağlı hastalıklar arttı. Obetize, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklar…

Fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerde önde gelen risk faktörleri arasında dördüncü sırada yer almasına neden oluyor. Bunları önleyebilmemizin başı hareket etmektir.

Dünya Sağlık örgütü vücut kaslarının enerji harcayarak gerçekleştirdiği tüm hareketleri fiziksel aktivite olarak tanımlamaktadır. Egzersiz ile çok sık karıştırılan bu kavram, egzersizi de içine alan ve gün içinde diş fırçalamaktan, merdiven çıkmaya, bulaşık yıkamaktan, yemek yapmaya kadar dinlenme dışındaki tüm hareketleri kapsayan bir aktivitedir. Egzersiz veya spor ise süresi ve şiddeti planlanarak uygulanan fiziksel aktivite türüdür.

Bu konuda Bakanlık bilgilerine baktığımızda da burada karşımıza önemli veriler şöyle şu şekilde çıkmaktadır.  Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerektiğini vurguluyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.