İl Genel Meclisi, mülkiyeti İl Özel İdaresine ait bazı taşınmazların satışına onay verdi. Hangi taşınmazlar satılacak, hangileri satılmayacak bunları konuşacağız ama önce böyle bir karar neden alındı?
Belediyeler ve İl Özel İdareleri, ellerindeki taşınmazları durduk yere satan kurumlar değildir. Mutlaka bir nedeni vardır. Aklıma gelen ilk neden yeni düzenlemeler!
Peki, nedir bu yeni düzenlemeler. Bilindiği üzere 2019 yılında Özel İdareler Valiliklerin emrinden alınacak, belediyelere bağlanacak.
Büyük Şehirler ve Bütün Şehirler yasası kapsamında yapılacak çalışmalar içerisinde İl Özel İdarelerin Belediyelere geçmesi demek, iki büyük kurumun süreç tamamlandıktan sonra tek çatı altında hizmet vermeye devam etmesi demektir.
Yani bugün Yozgat’ta İl Özel İdaresinin yapmış olduğu işlerin tamamı aksi bir durum olmazsa 2019 yılından sonra Belediye tarafından yürütülecektir.
Anlaşılan O ki şimdiden yapılan çalışmalar kapsamında toparlanma işleri hız kazandı. Meclis Başkanı
“Toplumun veya vatandaşın yararına olan yerlerin satışa çıkarmayacağımızdan emin olabilirsiniz. Vatandaşın ortak kullanım alanı olan vatandaşı rahatsız edecek yerler için satışa çıkmayacağız” demiş olsa da, bana göre asıl sebep bu olmalı.
Peki, Mecliste neler konuluşdu, hangi kararlar alındı birde buna bakalım. Karara göre merkezde bulunan İş hanı, lojman ile bazı arsalar satışa çıkarılacak. Belediye tarafından restorasyonu yaptırılan büyük sinema kültür ve sanat merkezi ise satılmayacak.
Ayrıca Meclis tarafından satışına onay verilen taşınmazlar ise şöyle; “Büyük sinema iş hanı komple olarak, Paşaoğlu fidanlığındaki 9 adet arsa, Köseoğlu Mahallesinde bulunan 40 adet sobalı lojmanlar, Şefaatli ilçesinde bulunan iş hanı, Sorgun İlçesinde bulunan iş hanı, Sorgun ilçesine bağlı Bahadın Kasabasında bulunan bir adet arsa, Sorgun Karakız kasabasında bulunan bir adet arsa, Çekerek ilçesinde bulunan iş hanı, Yenifakılı İlçesinde bulunan hizmet binası, Akdağmadeni İlçesinde bulunan iki adet işyeri”
İl Genel Meclis Başkanı Halil Şahbaz, mecliste alınan karar ile satış yetkisi verdiklerini söyledi.
Şahbaz, “Toplumun veya vatandaşın yararına olan yerlerin satışa çıkarmayacağımızdan emin olabilirsiniz. Vatandaşın ortak kullanım alanı olan vatandaşı rahatsız edecek yerler için satışa çıkmayacağız” dedi.
Şahbaz, “Bir kasabada bir tarla var. Bu tarlayı bir kişi ekiyor, 90 kişi o kişiye cephe alıyor. Bu gibi yerlerin satışında fayda var. Daire de ki arkadaşları biz bunun için görevlendiriyoruz. Rastgele alıp, satsınlar diye görevlendirmiyoruz. Dairede ki arkadaşlarımızda kamuya faydası olan araziyi tutsun, faydası olmayanların yatırıma dönüştürsün” diye konuştu.
Öte yandan meclis üyeleri kasaba, belde ve köylerde kullanılmayan sağlık evi ve lojmanı ile okul gibi binaların araştırılıp tespitinin yapılması talep etti.
Bunun özerine ilgili komisyonlar merkez, ilçelerde ve köylerde kullanılmayan binaların tespitini yapacak.
572 köyün alt ve üst yapısında kullanılmak için 30 milyon lira borçlanma talebi için meclisten yetki istendi. Meclis, talebi plan ve bütçe komisyonuna havale etti