Türkiye, Tarım ve Hayvancılık üzerine yapılan ve devam eden politikanın gözden geçirilmesinde büyük fayda olacaktır…
Neden böyle düşündüğümü veya konuya böyle bir soru ile başladığım sanırım sorgulanmaya ihtiyacı yoktur.
Çünkü günümüzde uygulanan tarım ve hayvancılık politikası beklenen sonuçları vermemiştir. Bu konuda en yeni örnek bitmek ya da tükenmek üzere olan hayvancılıkta gelinen noktadır. Artan et fiyatları yüzünden bugün Sırbistan ve Fransa gibi ülkelerden hayvan ve et ithal eder duruma geldik…
Daha geçenlerde Mersin Limanına demir atan Gemi, Güney Amerika’dan on binden fazla büyük baş hayvan getirdiğini öğrendim.
Tarım politikası da aslında aynı durumdadır. Zaman zaman yapılan suni teneffüslerle ayakta durmaya ne kadar daha devam edeceğiz merak ediyorum.
Şimdi olumlu bir gelişmeden bahsetmek istiyorum, geçenlerde dikkatimi çeken bir haberi buradan vermek isterim:
Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü hayvancılığın gelişmesine yönelik başlatılan mera hayvancılığı projesi kapsamında il genelinde 88 üreticiye yüzde 30 hibe destekli damızlık düve desteği sağladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düve alım desteği belirlenmiş yetiştirici bölge olarak belirlenen iller arasında yer alan Yozgat düve yetiştirici merkezi olacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, düve yetiştirici bölgesi olarak belirlenen ve Yozgat’ın da içinde bulunduğu Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Malatya, Muş, Ordu, Rize, Samsun, Sivas, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, illerinde ve mera, iklim yapısı, itibariyle meraların daha etkin ve verimli kullanılması, otlatma kapasitelerinin arttırılması ve ıslah edilmesi amaçlanıyor.
Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Özdemir,Yozgat’ın coğrafi konumu bakımından tarım ve hayvancılığa elverişli iller sıralamasında ilk sıralarda yer aldığını söyledi. Bakanlığın bu konuda ciddi çalışmaları olduğunu vurgulayan Özdemir, “Proje kapsamında gerekli altyapılarını tamamlamış, başvuruları uygun görülmüş hayvancılık işletme sahiplerinin en az 20 en fazla 200 baş arası olmak üzere damızlık gebe düve veya 8-12 aylık yaşa sahip damızlık boş dişi sığır alımlarına yüzde 30 hibe ödemesi yapılacaktır.
2017 yılı için ilimiz genelinde yüze 30 hibe almaya hak kazanmış 88 adet yetiştiricimiz ile hibe sözleşmeleri imzalanmaya başlanmıştır.”dedi.
Özdemir, “ Hibe almaya hak kazanan yetiştiriciler damızlık sığırları TİGEM, Tarım Kredi Kooperatifi iştirakçileri, Düve Yetiştirici Merkezleri, Hastalıktan ari işletmeler ve Damızlık yetiştirici/üretici örgütleri merkez birliklerinden temin edebileceklerdir.
Bakanlığımızca uygulanan hastalıktan ari işletmelerin desteklenmesi projesi, hayvan sağlığının korunması yanında, kaliteli ve sağlıklı süt üretilmesi ile ülkemiz süt sektörünün Avrupa Birliğine süt ve süt mamulleri ihracatı yapabilmesi için temel teşkil etmektedir.