""

Tarla gününde, Sanayici, Üniversite ve Çiftçi buluştu « Yeniufuk Gazetesi

27 Kasım 2024 - 14:51

Tarla gününde, Sanayici, Üniversite ve Çiftçi buluştu

Tarla gününde, Sanayici, Üniversite ve Çiftçi buluştu
Son Güncelleme :

11 Ağustos 2018 - 7:00

Türkiye’de İç Anadolu ve Orta Anadolu üretimin önemli kısmını karşılayan bölgelerin başında gelmektedir. Bu coğrafya da sanayi işbirliğini sağlayan İller gelişmenin ve kalkınmanın öncülüğünü yaptı.

Özelikle Konya ve Kayseri gibi Büyük Şehirler İç Anadolu bölgesinde lokomotif illerin en başında yer alırken, sanayiye dayalı en çok gelişme ve kalkınma bu illerde yaşandı.

Yozgat, KOP Projesi kapsamında Konya ile bazı çalışmaları yürüyor… ORAN Kalkınma Ajansı bünyesinde de Kayseri ile sanayi, tarım ve hayvancılık alanındaki çalışmalar içerisinde yer alıyor. Yozgat bu anlamda dikkat ederseniz daha çok Kayseri ile ilişkiler de sıcak iletişim halindedir. Bunun en önemli sebebi ise, Kayseri Şeker Fabrikası ve Boğazlıyan Şeker Fabrikasının özellikle tarım çiftçisiyle ilişkisinden kaynaklanmaktadır.

Bu konuda Kayseri Şeker Fabrikasının yapmış olduğu birçok çalışma bulunmaktadır. Bugün en son yapılan bir çalışmadan örnek vereceğim:

Kayseri Şeker tarafından Şeker pancarı tarımını geliştirmek ve sahip çıkmak için;yenilikçi gübre, ilaç, tohum ve akıllı damla sulama sistem uygulamalarının sergilendiği “Tarla Günü” etkinliğinde üniversite, sanayici ve çiftçileri bir araya geldi.
8- 9 Ağustos 2018 günlerinde Kayseri Şeker Fabrikası Deneme ve Demonstrasyon alanında düzenlenen organizasyona katılan firmalar uygulama alanlarında çiftçileri ürünler ve uygulamalar hakkında bilgilendirildi.

Kayseri pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay da, Kayseri Şeker çiftçisinin Genel Kurula ve tarla günleri etkinliğine gösterdiği ilgiden, işine sahiplenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Başkan Akay, “Çiftçilerimizin işlerini geliştirmek adına bu tür etkinliklere katıldığı için teşekkür ediyorum. Geçen sene başlamış olan tarla günleri çerçevesinde İkinci uygulamamızı gerçekleştiriyoruz. Tarla günü uygulamaları Trakya’da Ege’de daha yaygın şekilde yapılıyor. Ama artık yavaş yavaş orta Anadolu’da uygulanmaya başladı. Uygulamaların önemi kendisini göstermeye başladı. Üniversite ve sektörde hizmet veren firmalarla beraber bu işin yapılıyor olması elbette önem arz etmektedir. Üniversite, Hizmet veren firmalar, Çiftçiler ve Kayseri şeker hepsinin bir arada olunca bir değerlendirme yapma imkanı bulunuyor. bu değerlendirmenin sonucunda da fayda elde etmek niyetindeyiz. Buradaki uygulamalarımız da bahsetmek gerekirse. Özellikle damlama sulama konusunda Kayseri Şeker’in ve Bünyan, Develi, Yeşilhisar ve mahzemin’de çiftçilerimizin tarlalarında bu uygulama gerçekleşiyor. Bu arazilerde aynı zamanda tohum ve gübre denemeleri yapılıyor. Bu denemeleri yaparken Kayseri Şeker Ziraat teşkilatımızın yanında Ar-Ge merkezimiz ve üniversiteyle de beraber işimizi daha bilimsel bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bunun için Kayseri Ziraat fakültemizin Değerli hocalarına başta Dekanımız, Dekan yardımcımız olmak üzere hepsine huzurunuzda teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Onlarda bu işe gerçekten sahipleniyorlar. Üniversiteyle iş aleminin bir araya gelmesi Türkiye’de çok fazla gerçekleşen bir husus değil. Ama şimdi görüyoruz ki üniversitede sadece işveren değil Sanayi kuruluşları ve aynı zamanda çiftçilerde bir araya geliyor bu model bunun en güzel örneklerinden bir tanesidir. “dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.