24 Haziran seçim sürecini saymazsak, ikinci kez kaleme aldığım yazıda da Yozgat CHP Milletvekili Ali Keven’den bahsedeceğim…
Ali Keven ile ilgili kaleme aldığım her yazıda AK Partinin Yozgat’ta her defasında geriye düştüğünü düşünmenizi istiyorum… Çünkü Sayın Keven’in köşemize konuk olma nedeni şimdiye kadar AK Partinin yaptığı yanlışları düzeltmesi bakımından uyarı niteliği taşımaktadır.
Dolayısıyla en son kaleme aldığım yazıda köy grup yollarının sorunlarını gündeme taşımıştı Sayın Keven. Bu defa mahsulünü Ofise satamayan, deyim yerindeyse dokuzuncu postalanan veya satmakta güçlük çeken çiftçilerin sorunlarını yaptığı basın açıklamasıyla gündeme taşıdı.
Seçim sonrası kaleme aldığım bir yazımda şu ifadeyi kullanmıştım: “Yozgat halkı bundan sonra sesini daha rahat duyurabilecek. Vatandaşın derdiyle dertlenecek, sorunların biran evvel çözülmesi için bir değil şuan iki alternatif hakkı oldu” demiştim.
İşte tam da bu nokta da devreye CHP’den Ali Keven, MHP’den Ethem Sadef girmektedir. Bugün kendisine gelen bir bilgiyi paylaşan Ali Keven, ilçe merkezine yaklaşık 25kilometre uzakta bulunan sözleşmeli silo şirketine üreticinin ürününü verebilmek için gittiği yolun çamur ve çukur olduğunu, sıra bekleyen çiftçilerin yemek ve çay sorununu kendi imkanlarıyla giderdiklerini belirterek, ücretin yatacağı banka konusunda da sorun yaşandığını söyledi.
Sorunların büyük bölümünü kamyoncuların yol ve uzun bekleme süresinin oluşturduğunu, bununla birlikte ilçe merkezindeki ofisin kapanmasıyla tekel oluşturularak, buğday alım fiyatının 87 kuruş civarında seyretmesine çiftçilerin tepki gösterdiğini anlatan Milletvekili Keven, Yerköy ilçesindeki 80 yıllık maziye sahip Toprak Mahsulleri Ofisi’nin önünü boş olduğunu, çöplükten geçilmediğine vurgu yaptı.
Milletvekili Keven, “1938 yılında kurulan ve ülkemiz tarımının önemli kuruluşlarından Toprak Mahsulleri Ofisi hasat ettiğimiz bin bir emekle ürettiğimiz buğday ve arpa gibi ürünlerin yıllardır alımını yapmıştır. Devletimizin silolarında bu ürünlerimiz güvenle ve emniyetle saklanmıştır. Ancak bu hasat döneminde Yerköy Ofis Müdürlüğümüz alıma başladıktan bir süre sonra ne olduysa alım yapmayı durdurmuştur. Ayrıca Şefaatli ilçemizde bulunan Ofis de buğday alımını durdurmuştur. Lisanslı Depoculuk şirketi adında özel bir şirkete ait silolara çiftçimiz yönlendirilmiş ve buğdayını oraya vermek zorunda kalmıştır’’ dedi. Devletin siloları boş tutulurken, özel şirkete ait silolara çiftçinin yönlendirilmesinin kamu maliyesine zarar olduğunun altını çizen Keven, ‘’Ofis alım yapmaya başladığında buğdayı ortalama 95 kuruşa alırken özel şirket 1.05 liraya, Borsa esnafı ise 88 kuruşa alım yapmıştır. Ofisin alımı durdurmasıyla birlikte şirket fiyatı 87 kuruş civarına, Borsa esnafı ise aynı fiyatta alıma devam etmiştir. Bu durumdan çiftçimiz zarar etmiştir. Yerköy ekonomisi zarar etmiştir. Ancak birilerinin ekonomisi karına kar eklemiştir. Zaten yüksek enflasyon ve maliyetlerin aşırı yükselmesinden dolayı zarar eden yoksullaşan alım gücü düşen çiftçilerimiz bir de bu silolardan dolayı zarar ettirilmiştir. Taban fiyatlarının makam koltuklarında belirlendiği bu sistemde çiftçi kar edemez. Devlet alımının zorlaştırılarak özel sektörün insafına terk edilen bu sistemde çiftçi nasıl kar edecek?” sorusunu yönelten Milletvekili Keven, ‘Ülkemizin bin bir emekle kurduğu Toprak Mahsulleri Ofisi adım adım işlevsiz bırakılıp, lağvedilmek mi isteniyor? Çiftçinin Kara Gün Dostu diye anılan ofisimiz de mi özelleştirme furyasından nasibini alacak? Bunca yıl çalışan bu kurumlarımız ne oldu da birkaç özel şirketin piyasaya girmesiyle devre dışı bırakıldı?’ sorusunu yöneltti. Keven son cümle olarak bugün burada 80 yıllık TMO’ya sahip çıkmak için buradayız dedi.