""

Üniversiteliler Çamlıkta bilimsel çalışma yapacaklar « Yeniufuk Gazetesi

27 Kasım 2024 - 21:53

Üniversiteliler Çamlıkta bilimsel çalışma yapacaklar

Üniversiteliler Çamlıkta bilimsel çalışma yapacaklar
Son Güncelleme :

31 Temmuz 2018 - 7:00

Şehirle iç içe doğa manzarasını Yozgat’tan başka bir yerde böyle bir güzellikte bulmak mümkün değildir… Yozgat, Çamlığın henüz bu yönünü keşfetmemiş olsa da, Doğayı yakından takip eden çevreler bunun farkında olduklarını birazdan paylaşacağım bilgilerde hep birlikte göreceğiz.

Ama önce Çamlıkla ilgili birkaç not düşmekte fayda görüyorum… Türkiye’nin ilk Milli Parkı unvanını taşıyan Çamlığı kapısında kulübe koyarak, makbuz karşılığı para tahsil yeri olarak görmemek lazım…

Sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen tesislerde hizmetlerin yöresel ürünler yaparak sunulmasına önem vermek lazım…

Çamlığı ziyaret eden vatandaşların burada her türlü ihtiyaçlarını zorlanmadan, bir sıkıntı söz konusu olmadan karşılamalarını sağlamak lazım…

Çamlığın artık bu tür sorunlarla anılmaması gerektiğini düşünüyorum… Ve mevcut sosyal tesislerin hizmet sisteminin yetersiz olduğunu buradan bir kez daha hatırlatmak fayda görüyorum…

Bu tesislerin daha düzenli hizmet vermesini sağlamak için gerekirse Özelleştirme sisteminin devreye konulması lazım…

Gelelim bilimsel araştırma konusuna. Önümüzdeki ay itibariyle Çamlıkta önemli bir çalışma yapılacak. Bu çalışma teknik, detay ve bilimsel yönden belki de şimdiye kadar yapılan çalışmaların en önemlisi olma özelliği taşıyacaktır.

Çalışmayla ilgili vereceğimiz bilgilere gelince;  TÜBİTAK’ın desteğiyle Bozok Üniversitesi’nin katkılarıyla yapılacak olan “Doğalab: Doğada Sorgulama Temelli Bilim” projesi başvuruları başladı. Proje kapsamında 24 sekizinci sınıf öğrencisi ve 12 öğretmen adayı Yozgat Milli Parkı’n da 7 gün sürecek kampa alınacak. Projeye farklı üniversitelerden çok sayıda öğretim üyesi, araştırmacı ve eğitmen de katılarak destek verecek.
Bozok Üniversitesi öğretim üyesi Gülşah Sezen Vekli’nin yürütücülüğünü yaptığı “Doğada Sorgulama Temelli Bilim” projesi, doğada sorgulama temelli bilim etkinlikleriyle öğrencilerin olay ve olguları bilimsel bir bakış açısıyla algılamaları, bilime ve bilim insanına merak ve ilgilerinin artırılması ve sorgulama becerilerinin geliştirilmesi amaçlıyor. Öğretim üyesi Gülşah Sezen Vekli yaptığı açıklamada, proje kapsamında 24 ortaöğretim 8. sınıf öğrencisi ve 12 fen bilgisi öğretmen adayının Yozgat Milli Parkı’nda kampa alınacağını, kamp süresince katılımcıların ve eğitmenlerin Galata Çamlık Otel’de konaklayacaklarını belirtti.
TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları proje çağrısı kapsamında desteklenen Doğalab:Doğada Sorgulama Temelli Bilim projesi hakkında bilgi veren Bozok Üniversitesi öğretim üyesi Gülşah Sezen Vekli, “Bilimsel araştırma; doğada yaşanan olayların sırrını çözmeyle ilgili sorgulama yaparak kanıtlar toplama sürecidir. İçinde yaşadığımız ve sürekli etkileşim içinde olduğumuz doğa aynı zamanda bir açık hava laboratuvarı olma özelliği taşır. Bu bağlamda “Doğa_Lab: Doğada Sorgulama Temelli Bilim” isimli proje; gizemi, doğada yaşanan olaylara uyarlayarak bilimi eğlenceli bir öğrenme/keşif etkinliğine dönüştürmeyi hedeflemektedir” dedi.

2-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek proje programında; biyoçeşitlilik, iklim değişikliği, su hayattır, doğada enerji, kirleticiler temaları çerçevesinde sorgulama temelli bilim etkinliklerine; deney, gözlem, atölye çalışmaları, doğa oyunları, su ve toprak analizleri, drama, poster/slogan oluşturma gibi etkinliklere yer verilecek. Proje etkinlikleri kapsamında, öğrencilerden öncelikle doğa temelli bir problemi fark etmeleri, daha sonra problemin nedenleri hakkında sorgulama yapmaları ve son aşamada da belirlenen problemin giderilmesine yönelik çözüm yolları geliştirmeleri bekleniyor. Takım koçları tarafından yönlendirilecek bu süreçlerde öğrencilerin azami şekilde hem zihinsel hem de fiziksel olarak etkinlikler içinde aktif olmaları sağlanacak.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.