""

Yozgat’ta Fotoğraf Üzerine Kısa Söyleşi « Yeniufuk Gazetesi

3 Mayıs 2024 - 16:50

Yozgat’ta Fotoğraf Üzerine Kısa Söyleşi

Yozgat’ta Fotoğraf Üzerine Kısa Söyleşi
Son Güncelleme :

21 Ağustos 2023 - 18:44

19 Ağustos 1839’da “fotoğraf”, Fransız Bilimler Akademisi ve AcadémiedesBeaux-Arts düzenlenen Institut de France’daArago tarafından resmen tüm dünyaya duyurulmuştu. Tüm Fotoğraf Severlerin Dünya Fotoğraf Günü Kutlu Olsun…
İlk profesyonel fotoğraf makinesini elime aldığımda üniversite birinci sınıftı. Yıl 2001… Sivas Cumhuriyet Üniversitesi. Zenit makinemle 36 pozla, karanlık odada baskı yaptığım yıllar. O zamanlar karanlık odanın inanılmaz bir çekiciliği vardı. Yıllar yılları kovaladı ve ben yıllar sonra yeniden Yozgat’a geldiğimde Seyfi Çelikkaya Hocamla tanıştım. Kursa başladık. Kursta sanki bilerek seçilmiş gibi uyumlu bir ekiptik. Sık sık bir araya gelip çekim için Yozgat sokaklarında az dolaşmadık. Biz güzel çocuklardık.
Hep şikâyet ederler ya Yozgat’ta ne var diye, sorunun Yozgat olmadığını anlıyorsunuzzamanla. O yıllar Seyfi Hocamın emeklerini inkâr edemem. Çok uğraştı bizlerle. Emeğine, yüreğine sağlık. Keşke aynı ekiple yeniden bir araya gelme şansımız olsaydı. Dağıldık çil yavrusu gibi hep bir yerlere, başka şehirlere. Arkadaşlardan üç beş kişi kaldık, ara ara hala bir araya gelir çekim yaparız.
Yozgat’ta yaşarken çok değerli dostum Fatih Koçak’la tanışma fırsatım oldu, daha sonra Oktay Yıldırım Ağabeyle. Onlardan da fotoğraf üzerine çok kıymetli bilgiler aldığım doğrudur. Fotoğrafa bakış açımı değiştiren yaratıcık katmamı sağlayan isimlerdir.
Yozgat ve İzmir’de fotoğraflarım sergide görücüye çıktılar. Bu duygu gerçekten inanılmaz tatlı bir şeydi. Haber fotoğrafçılığı üzerine kendimi geliştirsem de ara ara manzara çekimleri yaptığım da doğrudur. Ancak çekimlerimi çeyiz sandığıma kaldırıyorum. Pek sevmiyorum paylaşmayı nedense. Kim bilir bir gün açılıverir kapak bir bakmışsınız kendi fotoğraf sergimi açmışımdır.
Dünya Fotoğrafçılık Günü önüme pat diye düşünce yazmadan geçmek istemedim. Bu şehirde fotoğraf üzerine çalışan benim gibi sandığa kaldıran da var, paylaşıp kamuoyuna faydası dokunan da. Bu şehirde fotoğraf sanatı var, görseniz de görmeseniz de. Kıymet bilinse de bilinmese de. Emeğe saygı gösterilse de gösterilmese de bu şehir de fotoğraf sanatı var ve makine tutan o eller çok kıymetli.
Bir diğer konuda Yozgat’ta fotoğrafçılığı her ne kadar ticari olarak yapsalar da o fotoğrafçı arkadaşlarımızın da bu şehre emeği çok ve oldukça başarılılar. Sadece düğün ya da portre fotoğrafı çekmiyorlar sandığımız gibi. Şehrin fotoğraf arşivine büyük katkıları olduğu da inkâr edilemez bir gerçek. Kıymet bilinir bilinmez o ayrı bir konudur. Tek bildiğim sahip çıkılmalı fotoğraf sanatı ile uğraşan tüm dostlara. Saygılarımla…

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.