Türkiye’nin kalkınmasında en önemli değer ekonominin bel kemiği olan Meslek ve esnaflık müessesesidir.
Bu konuda daha önce daha önce çok yazı kaleme alındı… Büyük kuruluşlar, kurumsallık müessesesini işleterek, “Meslek Liseleri Memleket Meselesi” sloganını kendilerine yol haritası yaparak, kendi elemanını kurduğu işletmelerle kendi yetiştirir bir duruma geldi…
Bugün Sabancı ve Koç gibi büyük şirketlerin kendilerine özgü meslek okulları bulunmaktadır. Buralardan mezun olan gençler yine kendi şirketlerinde verimliliğin en önemli anahtarı olmaktadır. Bizim gibi Anadolu şehirlerinde henüz bu kurumsallık geçerli bir konuma gelmedi ama şimdiden yapılan çalışmalar bu işlerin Anadolu kentlerinde de zamanla oluşacağını gösteriyor.
Fakat bu süreci hızlandırmak yine bizim elimizdedir. Meslek Liseleri ve Yüksek Okullara gerekli önem ve hassasiyet gösterildiği takdirde hem ülkemizde hem de Yozgat’ta ekonomi meslek okulları mezunları tarafından yönlendirilebilir. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Yozgat Valiliği himayesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde “Mesleki Eğitim Buluşmaları ve Yurdum Evim Benim” projesi tanıtım yapıldı.
Bu projenin son derece önemli olduğuna şahsen inanıyorum… Fakat bu faaliyetler göstermelik olmaktan çıkarılmalıdır. Bilirsiniz bir iş nasıl başlarsa öyle devam eder… Söz konusu projenin merkezinde Meslek okulları olmalıdır. Buralarda eğitim gören çocuklar projenin merkezinde yer almalıdır.
Etkinlikler, faaliyetler, konuşmalar, toplantılar bizzat meslek okulları salonlarında yapılmalıdır. Fakat geçtiğimiz günlerde yapılan söz konusu etkinlik Erdoğan Akdağ Fen Lisesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu tiyatro gösterimi ile başladı… Şehit Fuat Bahadır Buharalıoğlu Anadolu Lisesi öğrencilerinin işaret dili gösterisi, hazırlanan proje çerçevesinde pansiyonlarda yapılan etkinliklerin ve meslek liselerinin tanıtım sunumuyla devam etti.
Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, Mesleki ve Teknik Eğitimin ülkemiz için önemli, sunduğu fırsatlar ve avantajlarının çok fazla olduğunu belirterek, “Meslek Lisesi mezunlarının istihdamını sağladığımız gibi, öğrencilerimizi eğitim aldıkları alanda yatırım yapmaları hususunda cesaretlendirmek, toplumdaki olumsuz algının önüne geçmek, öğrencinin niteliğini arttıracak ve beraberinde akademik başarı da sağlanmış olacaktır. Hazırlanan bu proje ile bahsi geçen konulardan yola çıkılarak ilimiz genelinde bulunan 37 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve 9 Mesleki Eğitim Merkezi, toplamda 46 okulumuzun alan ve dalları, konumları, sosyal etkinlik ve başarılarının derlendiği bir katalog hazırlanmış, afişle desteklenmiştir. Proje kapsamında sektör, veli, öğretmen ve öğrencilere anketler düzenlenmiş, neticesinde ise eksikliklerimiz giderilmeye çalışılmıştır” dedi.
Sektörlerin önümüzdeki 5 yıl içerisinde ihtiyaç duydukları insan kaynaklarının tespiti ve okullardaki alan ve dalların buna göre planlanması yönündeki çalışmaların devam ettiğini ifade eden Yazıcı, “Eğitim görmek amacıyla ailelerinden uzakta olan öğrencilerimizin kaldığı yurtları ev ortamına dönüştürerek daha rahat etmelerini sağlayacak ortamlar oluşturduk. Belli aralıklarla toplumda yer edinmiş, kariyer sahibi kişilerle yurtlarda sohbet ortamı oluşturarak öğrencilerimizin hedeflerini yükseltmede katkı sağladık. Halk Eğitim Merkezi ve Gençlik Merkezi aracılığıyla yurtlarımızda öğrencinin talep ettiği her türlü kursu açarak yeteneklerini geliştirmek ve sosyalleşmelerini sağlamak amaçları ile ‘Yurdum Evim Benim’ projesi hazırlandık” dedi.