""

Alzheimer hastalarının sayısı her geçen gün artıyor « Yeniufuk Gazetesi

28 Nisan 2024 - 22:26

Alzheimer hastalarının sayısı her geçen gün artıyor

Yozgat Şehir Hastanesinde 21 Eylül Alzheimer Gününde poliklinik katında “Alzheimer Farkındalık Standı” açılarak vatandaşlara bilgilendirme ve açıklama yapıldı.

Alzheimer hastalarının sayısı  her geçen gün artıyor
Son Güncelleme :

21 Eylül 2023 - 17:03

Poliklinik girişinde açılan bilgilendirme standında açıklama yapan Başhekim Uz. Dr. Mustafa Kozan: “21 Eylül, tüm dünyada Alzheimer Günü olarak anılmaktadır. Alzheimer hastalığı günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize nöropsikiyatrik, semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği bir hastalıktır. Bizlerde bu konuda vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak istiyoruz.” dedi.

Poliklinik girişinde vatandaşları broşürlerle bilgilendiren Yozgat Şehir Hastanesi Gerontoloğu Ceren Kurnaz Şen ise “Alzheimer şüphesiyle hastanemize gelen hastalarımızın testlerini yapıp hekimlerimizin uygun gördüğü ilaçlara başlıyoruz. Alzheimer ne kadar erken teşhis edilirse ilerlemesi o kadar yavaş oluyor. Bu da hem hasta için hem de yakınları için büyük bir önem içeriyor. 80 yaş üstü Alzheimer hastalarımızın takibini Yaşam Merkezimizde yapıyoruz. Aile bireylerini bilgilendirmede, destek sağlamada daima yanlarındayız” diye konuştu.


Alzheimer hastalığı 65 ile 85 yaşları arasında görülme sıklığı her beş yılda bir iki katına çıktığı bilgisini veren Nöroloji Hekimi Uz. Dr. Onur Bulut ise Alzheimer hakkında şu bilgileri verdi:
“Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşlı nüfus oranı hızla artmakta ve buna bağlı olarak yaşlı nüfusta görülen hastalıkların görülme oranları da yükselmektedir. Halk arasında bunama olarak adlandırılan demans daima yaşlanmaya eşlik etmese de sıklığı yaş ilerledikçe artmakta ve birçok nedeni bulunmaktadır. Alzheimer hastalığı en sık görülen demans nedenidir. Alzheimer hastalığı 65 ile 85 yaşları arasında görülme sıklığı her beş yılda bir iki katına çıkmaktadır. Hastalık genellikle sporadiktir fakat hastaların %5’inde genetik bir sebep bulunabilir. Alzheimer hastalığı ve diğer demans nedenleri küresel bir halk sağlığı problemi haline gelmiştir. Ülkemizde 600 binden fazla Alzheimer hastası olduğu tahmin edilmektedir. Bellekte bozulma tipik olarak Alzheimer hastalığının ilk belirtisidir. Bellek bozukluğu ilerledikçe hastanın mekân ve zaman algısı da bozulur. Hastalığın ilerleyen evrelerinde lisan, hesaplama yapma, davranış ve kişilik gibi yüksek bilişsel işlevlerde bozulmalar olur. Bu nedenlerle; kelime bulmada zorluk, duraksayarak konuşma, cümle kurmada sorunlar, konuşulanları anlamama, kaybolma, anksiyete, depresyon, iştah ve uyku problemleri, yardımsız giyinememe gibi belirtiler olur. Son aşamada hasta iletişimi tamamen bozulmuş, günlük yaşam aktivitelerini yapamaz ve bakıma muhtaç hale gelir. Hastalığın kanıtlanmış kesin bir tedavisi olmamakla birlikte mevcut tedaviler ile hastanın yavaşlatılması ve şiddetinin azaltılmasına çalışılmaktadır. Hastalığın risk faktörü olan ileri yaş değiştirilebilir bir neden olmasa da sağlıklı beslenme, sigara ve alkolden uzak durma, zihinsel ve fiziksel egzersiz, stresten kaçınma, sosyalleşme ile diğer risk faktörleri azaltılabilir. Alzheimer hastalığı için farkındalık oluşturmak ve bu sayede erken teşhisi sağlamak amacıyla 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü olarak kabul edilmiştir. Unutmamak gerekir ki Alzheimer hastalığı yaşlanmanın doğal bir sonucu değildir. Hastalığın her aşamasında hasta ve hastaya bakım veren için fayda sağlayacak bir şeyler yapmak mümkündür.” Haber Merkezi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.