""

Kurbanlık alırken neye dikkat etmeliyiz « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 13:35

Kurbanlık alırken neye dikkat etmeliyiz

Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte vatandaşlarda kurbanlıklarını şimdiden temin etme yoluna gidiyor. Peki kurbanlıklar alınırken nelere dikkkat edilmeli, kurbanlıklar nasıl seçilmelidir.

Kurbanlık alırken  neye dikkat etmeliyiz
Son Güncelleme :

23 Ağustos 2017 - 7:00

Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi, vatandaşların kurbanlık seçiminde hayvanın kayıtlı olup olmadığına dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Selvi, “Kurbanlık hayvanın bakışlarının canlı olması gerekir. Ayrıca veteriner sağlık raporu olup olmadığına da mutlaka bakılmalıdır. Geçen yıl Bir milyon civarında büyükbaş, 2,5 Milyon küçükbaş hayvan kesildi. Bu yılda aynı sayıda kesim olacağını tahmin ediyoruz.”dedi.
KURBANLIKLARIN GÖZÜNDE VE
BURNUNDA
AKINTI OLMAMALI
Kurbanlıkların gözünde ve burnunda akıntı olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Selvi, “Kurban olarak sağlıklı, dinç, burnunda ve gözünde akıntı olmayan hayvanların tercih edilmelidir.
Vatandaşlarımız; sağlıklı, semiz, resmi kurumlarca denetimi yapılmış, kulak küpe numarası olan hayvanları tercih etmesini istiyoruz. Kurbanlık satın alırken hayvanın gözünden yaş gelmemesine ve aynı şekilde hayvanın burnunun akmadığına dikkat etmeliyiz. Tüyleri kırkılmış hayvanların sağlıklı olup olmadığı daha çabuk anlaşılacaktır.”diye konuştu.
Selvi, büyükbaş karkas kilogram fiyatının 27-28 liradan küçükbaş hayvanın ise kilogramının 30 liradan işlem göreceğini belirterek, “Bu yıl kurbanlık fiyatlarının geçen yıla oranla biraz yüksek olacağını ifade etmem bazı vatandaşlarımız tarafından eleştirilere sebep oldu. Ben o açıklamayı art niyetli olarak söylemedim. Geçen yıla oranla kurbanlık sayısında azalma olduğunu bu nedenle fiyatlar biraz artış olacağını söyledim. Sadece Yozgat değil baktığımızda ülke genelinde kurban fiyatlarında biraz artış söz konusu. Bunun sebebini ve nedenlerini araştırmak ve buna göre çözüm üretmek daha doğru olur. Çünkü çitçimiz ve besiciler girdi maliyetlerinin yüksek olmasından yakınıyor. Vatandaşlarımızda fiyatların yüksek olmasından yakınıyor. Aslında baktığımız zaman iki tarafta kendine göre haklı fakat kalıcı bir çözüm üretmek gerekir.”ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.