""

Türk vatandaşlarının yurt dışında ne kadar dövizi var? « Yeniufuk Gazetesi

17 Mayıs 2024 - 05:53

Türk vatandaşlarının yurt dışında ne kadar dövizi var?

Türk vatandaşlarının yurt dışında ne kadar dövizi var?
Son Güncelleme :

15 Temmuz 2022 - 17:42

Ülkemiz 1980 sonrası ABD’nin yenidünya düzeni dediği liberal sistem içerisinde Turgut Özal tarafından dövize bağlı hale getirildi.

1980’li yıllara kadar sabit döviz kuru rejimi uygulanmıştır. Bu rejimde TL değeri sabit tutulmuştur. 24 Ocak ekonomik kararlarla 1984’den sonra Turgut Özal, bu sistemi yıkarak bu gün yaşadığımız sistemi getirmiş, döviz ile borçlanmamızı sağlamıştır. 1980’li yıllarda 19 milyar dolar olan dış borcumuz, bugün 500 milyar doları bulmuştur. 1980’den bugüne kadar bu borç karşılığında ne yapılmıştır? Ülkede yeni demir çelik fabrikaları, otomobil fabrikaları,  PETKİM’ler mi kuruldu? Yeni kimyevi gübre fabrikaları mı kuruldu? GAP Projesi bölgesinde sulama mı yapıldı? İç Anadolu’da, Akdeniz’de, Ege’de kışın boşa akan ırmaklarımız üzerine barajlar mı yapıldı?

Maalesef dışardan alınan borç dövizler otomobil, telefon, beyaz eşya, mobilya ve marka gıda ürünleri şarap, viski olarak tüketildi. Borç aldığımız dövizler metalürji, kimya, petro kimya ürünü, tarım ürünleri ve petrol türevlerine harcandı.

Şu anki 500 milyar dolar borç Türkiye Cumhuriyeti’nin borcu olmuştur. 1990’lı yıllarda Avrupa Birliği’ne gireceğiz diye gümrük birliği anlaşmasını imzalamamız, bu borcun artmasını sağlamıştır. Döviz olarak aldığımız bu paralarla İstanbul’u yaşanmaz hale getirdik. İmar afları, imar rantları ülkemizi sıkıntıya sokmuştur. ABD Başkanı Biden’in  “Türkiye’yi ekonomik ablukaya aldık” demesi 1984 yılında Turgut Özal’la başlamıştır. İstifa eden Berat Albayrak’ın, “Turgut Özal’ın politikaları iflas etti” demesi ve üretmeden yaşanmayacağını söylemesi acı bir gerçektir.

1980 sonrası dövizin liberasyonu ile son 40 yılda, özellikle 2000’li sonra ülkemizden 300 – 350 milyar dolar, hain bürokrat, malı götüren siyasetçi ve sözde işadamları tarafından yurt dışına kaçırılmıştır. Bu para sahipleri çifte pasaportludur. Türkiye bu paraları ülkemize geri getirmelidir. Mit bu işi halleder. Mit bugün bir çuval pirincin içinden taşları tek tek temizliyor TV’lerde MİT’in Irak, Suriye, İran’da vatan hainlerini temizliğindeki bu becerisini yurt dışında olan 350 milyar dolar getirilmesinde de göstermelidir.

Türkiye sabit döviz kuruna geçmelidir. Enerji, hammadde ve zaruri ihtiyaçlar haricinde dövizimizi akıllı kullanmalıyız. Ülkenin döviz sorunu bitene kadar daha kamucu olmalıyız.

ABD 1920’lerden beri ülkemize düşmandır. 2022’de de bu değişmemiştir. NATO’dan çıkalım. ABD üslerini kapatalım. İran’dan, Rusya’dan Irak’tan ucuz enerji alırız.

ABD’ye karşı ülke savunması ve tükettiklerimizi üretememek gibi iki büyük sorunumuz vardır. Bu sorunları ancak dövizi devlet kontrolüne alarak çözeriz.

Ülkemiz unlu gıda, tekstil, kundura, mobilya, beyaz eşya sanayiinde gelişmiştir.

6 milyonu Avrupa’da, 1 dünyada 3 milyon Avrupa’dan emekli 10 işçimizin dövizlerini ancak devlet kontrolünde ithal ettiğimiz ürünleri üretmeye başlamalıyız. Bu ülke 5 yıllık planlı kalkınmayla çağ atlar.

Bugün ülkemizin önünde 2 tehlike bulunuyor. Moratoryum, (devlet olarak dış borçları ödeyemez duruma gelmek) ve konsolidasyon (iç borçların daha uzun vadede ödenebilmesi)  Bu iki gerçeği bilerek yaşayalım.

Saygılarımla.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.