""

Türkiye’nin Tarım Raporu – 4 « Yeniufuk Gazetesi

17 Mayıs 2024 - 07:54

Türkiye’nin Tarım Raporu – 4

Eskiden olduğu gibi Rusya ile TAKAS sistemi kurup fazla olan tarım ürünlerini vererek Rusya’nın ürettiği kimyevi gübre, kömür, ağaç, demir almak suretiyle narenciyeyi, tütünü, üzümü, inciri, sebzeyi, meyveyi heba etmeyeceğiz.

Türkiye’nin Tarım Raporu – 4
Son Güncelleme :

12 Haziran 2023 - 10:35

D- DEĞERLENDİRME VE PAZARLAMA

  1. Eskiden olduğu gibi Rusya ile TAKAS sistemi kurup fazla olan tarım ürünlerini vererek Rusya’nın ürettiği kimyevi gübre, kömür, ağaç, demir almak suretiyle narenciyeyi, tütünü, üzümü, inciri, sebzeyi, meyveyi heba etmeyeceğiz.
  2. Özellikle büyük şehirlerde üreticilerin veya birliklerinin malların aracısız halka satmak için geniş halk pazarlarını oluşturmak. Halkın ucuza gıda almasını sağlayacak Pazaryerlerini kurup denetimini sağlayacağız. Burada Belediyelere yasal destek vereceğiz.
  3. Yaş sebze-meyve ihracatı yapan ciddi firmaları il bazında tespit edip destekleyeceğiz. Özellikle Rusya ve Ukrayna’da Lojistik depo kuranlara kredi desteği vereceğiz, gümrüksüz Tır filoları temin edeceğiz. Mazot desteği vereceğiz.
  4. Kesme çiçek satıcılarına uçaklardan faydalanma hakkı vereceğiz.
  5. Büyük şehirlerde yeni Et-Süt-Peynir depoları yapanlara teşvik vereceğiz. Bu tesisleri tüm şehre dengeli dağıtımım sağlayacağız. Bu tip depoları yapanları teşvik edeceğiz.

E- ÜRETME PAYLAŞMA İDEALİNDE İYİ EĞİTİLMİŞ TARIM ÖNCÜLERİ YETİŞTİRMEK

  1. Ziraat fakülteleri, Veterinerlik Fakültelerinde pratik saha çalışmalarına ağırlık vereceğiz. Bu öğrencileri yaz tatillerinde tarım işletmelerinde adam gibi staj yapmayı sulayacağız. Okul bitiren Ziraat Mühendisi, Veteriner hemen iş bulacak biçimde eğiteceğiz.
  2. Mühendislerin-Baytarların altında hizmet veren yardımcı elemanları 8 yıllık Eğitimin son 4 yılında teorik bilgiden sonra 2 yıl fiili uygulamak eğitimle ara yetişmiş eleman sıkıntısını gidereceğiz.
  3. 50 üzerinde Büyükbaş -100 ürerinde küçükbaş hayvanı olan işletmelere Çoban yardımı yapacağız. Çobanları sigortalı yapıp asgari ücretin yarışım devlet tarafından ödeyeceğiz. Özellikle Doğu – Güney Doğu – İç Anadolu da 3 aylık çobanlık kursları açacağız. Şu an hayvancılık yapılan yerlerde Ziraat mühendisi – Veteriner bol çoban yok.
  4. Kuru tarım yapan köylü 365 günde 3 10 gün çalışıyor. Ondan sonra boş köylüyü 300 gün kendi bölgesinde çalışır üretir sistemler kuracağız. Bununla ilgili İlçe-İl düzeyinde planlamalarda ağaç dikme-teras yapma-işlerinde köylüye azda olsa bir para girişi sağlamalıyız.
  5. Kışın 6 ay ve üzeri olan yörelerde fakir halka ısınma desteği vermeliyiz. Bunu da politik yapmamalıyız.
  6. Balıkçılığın sorunlarını çözüp bu ürünün ucuz bol ve devamlılığını sağlayacağız. Balık yetiştiriciliğini teşvik edeceğiz.
  7. Tüm bu işleri yaparken getiren – götüren taşıyıcılarla ilgili Kamyon Konseyi toplayıp 600 bin kamyoncu esnafının sorununa akıllı çözümler bulacağız.
  8. Göçle büyük şehirler tarımdan kopmuş eğitimsiz köylü insanlarla dolu. Bunların tek bildiği hayvancılık veya getir götür işleri, çoğu da eğitimsiz. Özellikle Van, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Mersin, Hatay, Antalya, Kayseri, Ankara, İstanbul ve İzmir’de şehrin dışında hazineye ait tarıma müsait olmayan taşlı, dağlık bölgelerde Organize Hayvancılık Bölgeleri ihdas edelim. Bu arazilerin alt yapısını elektrik-suyunu yapıp tip ahır modelleri geliştirerek bu arsaları hayvancılık yapacak insanlara 20 yıl vadeli satalım. Kullanmayanın elinden alıp kullanana devredelim. Buralarda çalışanların sigortasını hükümet olarak garanti edelim.
  9. Doğu – Güney Doğu – İç Anadolu ve Karadeniz’de SSK primlerini 100 TL yapacağız. Köylüleri de aynı uygulamada Bağ Kur’lu yapacağız.
  10. Tren yolları doğu-batı, kuzey-güney istikametlerinde güncelleştirilecek. Antalya – Hakkâri / Trabzon-Şanlıurfa / Kars- Antalya / Ardahan-Şırnak tren bağlantısını sağlayacağız. Parada ucuz kiloda çok malzemeler kesin kes trenle taşınsın. (Odun-kömür- gübre- buğday v.s)
  11. Orman ürünleri bölgesel olarak planlanıp, inşaatla ilgili kereste ve yakacak odunluk nakli üretildiği bölgeden ihtiyaç duyulan en yakın bölgeye sevk edilsin. Antalya’dan Adana’ya – Maraş’tan Burdur’a – Samsun’dan Artvin’e aynı nitelikte kereste sevk edilmesin, bu planlansın. Bu tür plansız sevkiyatın, ülkeye petrol ve yedek parça olarak, kaybı çok olmakta. Yapılacak tek şey üretimin ve tüketimin bölgesel planlanması şart. Büyük döviz kaybına sebep oluyor.
  12. Anadolu, tarihi kadar eski Ankara keçisini yeniden canlandırıp. İç Anadolu’ nün dağlık köylerini zenginleştireceğiz.
  13. Özellikle Pamuk-Pancar ekilen Doğu – Güney Doğu ve İç Anadolu’da tarımda kullanılan elektriği maliyetine satacağız.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.