""

YENİ SİSTEMDE KARARLAR DAHA HIZLI ALINACAK « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 22:59

YENİ SİSTEMDE KARARLAR DAHA HIZLI ALINACAK

YENİ SİSTEMDE KARARLAR DAHA HIZLI ALINACAK
Son Güncelleme :

09 Mart 2017 - 7:00

Başkanlık sistemi henüz hayatımıza girmemişken, bu konuda tartışmalar süredursun değişikliğin en güzel tarafı alınacak kararların hayata çabuk geçmesini sağlayacak olmasıdır.

Zira sahadaki herhangi bir sorunu doğru teşhis etmek ve doğru çözümler üretip hayata geçirebilmenin önündeki en büyük engeli bürokrasi oluşturmuyor mu?

15 yıldır işleyişi hızlandırmak için alınan onca tedbire rağmen devlet dendiğinde insanların zihnine hâlâ tüm olumsuzlukları, yanlış anlamalarıyla bürokrasi geliyor.

Kime sorsanız onlarca örnek anlatabilir bürokratik sapmaya ve yavaşlığa dair.

Taşradaki bir il ya da ilçede yaşanan bir sorun hakkında Ankara’daki muhatapla yapılan dosyalar dolusu yazışmaları düşünün…

Yeni sistem en başta bunu izole edecek. Daha dolayımsız, daha sahaya hakim ve çözümde süratli olacak.

Bu bile ülkemizde birçok sorunu bir daha karşımıza çıkmayacak şekilde ortadan kaldıracaktır.

Hükümetin yasamadan bağımsızlaştırılması, icracıların vekillere değil doğrudan asillere karşı sorumlu olması ve yasama faaliyetiyle değil sadece işiyle meşgul olması bürokrasi çarklarını mümkün olduğunca azaltacak.

Belediyeler yeni hükümet sistemini anlamak için seçiminden icrasına en doğru örnekler. Malum, her yerel seçimde belediye başkanıyla birlikte il genel meclisini de seçiyoruz. Yeni sistemde bu ülke geneline uyarlanacak.

Yan yana konmuş iki sandıkta hem yürütmenin başı olarak cumhurbaşkanımızı hem yasama organı olarak TBMM’yi seçeceğiz. Cumhurbaşkanı beş yıllığına, en fazla iki kez seçilecek ve yaptığı her işlemden dolayı yargı, TBMM, partisi ve halk tarafından denetime tabi tutulacak.

Bana kalırsa 16 Nisan’dan sonra İller de tek kişi tarafından yönetilebilmiş olsa isterdim. Yozgat’ta dahi yönetim sistemine bakıldığında devlet kurumları bir tarafa Vali kurum müdürlerinin yanında İl Özel İdaresinde siyasi kanattan seçilmiş 40 Meclis üyesi ile hizmet etmeye çalışıyor.

Aynı şekilde Belediye Başkanın durumu da Validen farksız değil. Belediye Başkanın da yanında birim müdürleri dışında 25 tane Meclis üyesi bulunmaktadır.

Bu kurumlar da alınan bir karar uzun uğraşlar neticesinde hayata ancak geçebilmektedir. Ne Belediye Başkanı, ne Vali bir karar aldığında uygulamaya konması zaman almaktadır.

Bütün bu sorunların ortadan kalması için kurulacak doğru sistem her zaman ülkemizin menfaatlerini korumakla birlikte, kararlarında hızlı bir şekilde devreye konmasını sağlayacaktır.

Türkiye’nin yıllardır devam eden sorunlu sistemini dikkate aldığımızda biran evvel yeni sistemin devreye girmesini sözüm ona vatandaşlar dört gözle beklemektedir.

 

  • Kadınların sorunlarını bir araya gelip konuşulmasına vesilen bundan sonra da bu tür etkinliklere öncülük edeceği beklenen Bürokrat ve eşi!
  • Gençlerin bir araya gelip düşünce fikirlerini ortak olarak yayınladığı yayın organını postaya veren Gençlik Başkanı!
  • Havaların ısınmasıyla cadde ve sokak temizliğini başlatan, kurum binaları önündeki atıkları su ile yıkatan Başkan!

 

 

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.