""

Yozgat’ta yılda 4 bin kaz üretimi yapılacak « Yeniufuk Gazetesi

27 Nisan 2024 - 07:07

Yozgat’ta yılda 4 bin kaz üretimi yapılacak

Türkiye’nin ilk kesimhanesinin hizmet edeceği Yozgat tesisleri yerli ırk kaz yetiştiriciliğinin merkezi olması planlanırken yılda 4 bin kaz üretimi yapılacağı belirtiliyor.

Yozgat’ta yılda 4 bin  kaz üretimi yapılacak
Son Güncelleme :

31 Mart 2017 - 7:00

Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne bağlı Yerköy İlçesindeki Damızlık Kaz Üretim Çiftliği’nde, “Damızlık Kaz Islahı Üretim Merkezi”, “Kesimhane” ve “Kuluçkahane” binalarının temeli düzenlenen törenle atıldı.
Törene Rektör Prof. Dr. Salih Karacabey, Yerköy Kaymakamı Nevzat Şenkök, Yerköy Belediye Başkanı Mehmet Ağaoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Şelli Aybar, Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, fakülte dekanları daire müdürleri, sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda kaz üreticisi katıldı.
TÜRKİYE’DE KAZLAR İÇİN ÖZEL BİR
KESİMHANE
HİZMETE
SUNULACAK
Temel atma töreninin açılış konuşmasını Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Boz yaptı. Yrd. Doç. Dr. Boz konuşmasında Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne bağlı Yerköy Damızlık Kaz Üretim Çiftliği’nde, damızlık kaz ıslahı üretim merkezi, kesimhane ve kuluçkahane binalarının temelini atmak üzere bir araya geldiklerini söyledi. Temeli atılan tesislerde iki adet damızlık kaz ıslahı kümesi, kesimhane ve kuluçkahanenin bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Boz, “Türkiye’de kazlar için özel bir kesimhane bulunmamaktadır. Bu yüzden kesilen kazlar maalesef ruhsatız ve sağlıksız ortamda tüketiciye ulaşmaktadır. Temelini attığımız ve kısa sürede hizmete girecek olan kesimhane ile birlikte Türkiye’de ilk defa kaz eti marketlerdeki raflarda yerini alacak. Tesisimizde Türkiye’de yerli ırklarımızı seleksiyon ile ıslah ederek yumurta verimini yükselteceğiz. Bu sayede Türkiye’ye yurt dışından kaçak diğer ırkların girişi ortadan kalkmış olacak. Şu an tesisimizde 500 adet yerli kaz ile üretimimize devam ediyoruz. Yeni tesislerimizin hizmete girmesi ile bin adet damızlık kaz ıslahı kümesleri olacak. Yılda 3 ila 4 bin civarında kaz üretip sektöre ve piyasaya süreceğiz.” diye konuştu.
Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yaşar Karadağ’da tesisin Yozgat’a ve üniversiteye hayırlı olması temennisinde bulundu.
YOZGAT KAZ
ÜRETİMİNİN BİR
NUMARASI OLACAK
Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey ise tesisin, kuluçkahane ve kesimhanelerden oluşacağını belirtti. Karacabey, “Burada özellikle Türkiye’deki bütün üreticilerimize kazlarını ruhsatlı olarak piyasaya sürmeleri açısından onlara çok önemli katkıda bulunacak kesimhanenin de aynı zamanda temelini atmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Yozgat, özellikle Yerköy İlçesi kanatlı hayvan yetiştiriciliği açısından rakım olarak çok müsait bir yer. Burada Türkiye’ye hizmet verecek, Türkiye damızlık kaz üretimi tesisinin burada kurulması hem Bozok Üniversitesi olarak bizim hem de ülkemizin adının duyulmasında önemli bir katkı sağlayacaktır.Biz Türkiye’de gerçekten damızlık kaz üretiminde bütün üreticilerimize katkı verecek bir merkez oluşturduk. Dolayısıyla Yozgat’ın ve Yerköy’ün kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde isminin duyuracak bir tesistir. Kesimhane olarak ilk olacak, dolayısıyla üreticilerimizin kazları doğrudan doğruya marketlere verebilmeleri için yolları açılmış olacak. Bu aynı zamanda ekonomik kayıpları da ciddi manada önleyecek. Ekonomik kayıpları önlemesi sebebiyle devletimize de önemli bir gelir sağlanmış olacak. Şu anda kurduğumuz tesisle Türkiye’de damızlık kaz üretiminde bir numara olmak istiyoruz ve Türkiye’yi Yozgat’a bağlamak istiyoruz. Bunun içinde Yerköy’ü merkez olarak seçtik. Bu tesisin hem üniversitemize hem Yerköy’ümüze hem de Yozgat’ımıza büyük planda da ülkemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Rektör Karacabey, Bozok Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne tahsis edilmiş 2700 dönümlük bu araziyi zirai çalışmalar bakımından bir merkez haline getirecekleri belirteek, “Elbette bu diğer ilçeleri ihmal ettiğimiz anlamına gelmemeli. Şu an da Şefaatli üzerinde ciddi bir çalışmamız var. Bozok Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama Ve Araştırma Merkezi aracılığıyla üreticilerimize bağcılık ve fidan yetiştiriciliği eğitimi veriyoruz.Bu tür eğitimlerle ilçemizin insanlarına, köylülerimize önemli destek sağlayacağız. Bu tesisle de üreticilerimize önemli imkânlar sağlayacağız.Biz üniversite olarak elimizden gelen gayreti gösterirken, büyüme gayreti içerisinde iken aynı zamanda ilçe yöneticilerimizden ilçemizin halkından da destek beklediğimizi ifade etmek istiyorum.”diye konuştu.
Protokol konuşmalarının ardındanTürkiye’nin ilk kesimhaneli damızlık kaz ıslahı üretim tesisi temeli dualarla atıldı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.