""

Adli Hemşirelik Kongresi başladı « Yeniufuk Gazetesi

27 Nisan 2024 - 03:04

Adli Hemşirelik Kongresi başladı

Bozok Üniversitesi ev sahipliğinde; Yozgat Valiliği, Yozgat Belediye Başkanlığı, Adli Bilimcimler Derneği ve Kırıkkale Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen Uluslararası 3. Adli Hemşirelik, 2.Adli Sosyal Hizmet ve 1.Adli Gerontoloji Kongresi başladı.

Adli Hemşirelik Kongresi başladı
Son Güncelleme :

14 Ekim 2017 - 7:00

Onursal Başkanlığını Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey’in, Kongre Başkanlıklarını ise, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, Kırıkkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yurdagül Erdem, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yasemin Özkan, Üniversitemizden Prof. Dr. Sevinç Polat ve Adli Geriatri Komisyon Başkanı Prof. Dr. İlhan Tomanbay’ın yaptığı Uluslararası III. Adli Hemşirelik II. Adli Sosyal Hizmet ve I. Adli Gerontoloji Kongresi’nin Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış töreni ile gerçekleştirildi.
Programa, Yozgat Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, Rektör Prof. Dr. Salih Karacabey, Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Akın, Fakülte Dekanları, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Günümüzde suç, topluma yönelik şiddet, insan ve çocuk hakları ihlalleri, göçler, savaş olaylarının mağdurları adli olayları ön plana çıkarttığından hareketle alanında uzman kişilerle toplumda farkındalık oluşturmak ve bilimsel çerçevede olayların masaya yatırılması amacıyla düzenlenen kongreye 40’ı aşkın üniversiteden 200’ün üzerinde bilimsel tebliğ ile 400’ün üzerinde yerli ve yabancı akademisyen katıldı. Kongrede ayrıca, Türkiye’de ilk defa, küçük yaşta suç kavramını tanımlamak, çocukların suça bulaşmasını önlemek ve farkındalık oluşturmak, suç ve suçlu ile karşılaştıklarında yardım alacakları mercileri öğrenmeleri amacıyla Adli Çocuk Komisyonu Üyeleri tarafından ilk kez bir çocuk oturumu gerçekleştirildi. Ankara İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından özel olarak yetiştirilen ve kan kokusu alama özelliği bulunan Bumer isimli köpek gösterisi beğeni ile takip edildi.
Kongrenin düzenlenmesinde önemli bir katkı sağlayan Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, “Adli Hemşirelik, Adli Yaşlılık ve Adli Sosyal Hizmet” konuları uluslararası bir kongre ile bilgilerin tazelenmesi, bilgi alışverişinde bulunulması ve alanda çalışan sağlık personelini geliştirerek güçlendirmek için düzenlendiğini ve amacına ulaştığını söyledi.
Bozok Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sevinç Polat, yaptığı açılış konuşmasında şunları kaydetti: “Suç, ‘kusur yeteneğine sahip bir kimse tarafından işlenen, icrai ve ihmali bir hareketin meydana getirdiği, yaptırım olarak bir cezanın uygulanmasını gerektiren, hukuka aykırı ve kusurlu bir insan davranışı’dır. Toplumumuzda şiddeti ve çeşitliliği giderek artan suç, günümüzde en fazla insan hakları ihlalleri ve şiddet boyutu ile kendini göstermektedir. Suçun önlenmesinde toplumun tüm fertlerine önemli görevler düşmektedir. Bu nedenle suçun önlenmesinde, suçlunun gereken cezayı almasında, mağdurun haklarının korunmasında, mağdurun ve suçlunun topluma yeniden adaptasyonunda multidisipliner bir ekip yaklaşımına ihtiyaç duyulmaktadır.Bu kongre ile ülkemizde henüz istendik seviyenin gerisinde olan Adli Hemşirelik, Adli Sosyal Hizmet, Adli Gerontoloji, alanında uzman bilim insanları tarafından ele alınacak. Multidisipliner bir ekip yaklaşımı ile toplumda suçun azaltılması ya da önlenmesine katkıda bulunulması ve bu konuda toplumun tüm fertlerinde bir farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır.”
Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey’de konuşmasına üniversiteye yeni kurulacak Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin müjdesi ile başladı. Bozok Üniversitesi’nin 12. fakültesi olacak olan Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin onayının Bakanlar Kurulu’ndan çıktığını ve Cumhurbaşkanının imzası ile Sağlık Bilimleri Fakültesi’ni Bozok Üniversitesi’ne kazandıracaklarını söyledi. Yapılan her işin doğrudan veya dolaylı insana hizmet için olduğunu fakat sağlık personelinin yaptığı işin dolaylı değil doğrudan insana hizmet olduğuna dikkat çeken Rektör Karacabey; “Sağlık çalışanları içerisinde sürekli ve düzenli olarak doğrudan insana en yakın ve en çok hizmeti gören hemşirelerdir. Bu nedenle yaptıkları işin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Doktorlarımızın, hemşirelerimizin, sağlık çalışanlarımızın yaptıkları iş dünyada en kutsal sayılacak işlerden biridir.” diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.