""

Büyük Camide Secde-Tilavet « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 03:28

Büyük Camide Secde-Tilavet

Yozgat’ın tarihi olduğu kadar manevi yönü de celbedici olan Çapanoğlu Büyük Cami’de sabah namazı esnasında tilavet secdesi ifa edildi. İmamın, secdeye gitmeyi gerektiren secde ayetini okumasıyla, normal rükuu ve secde yapmadan, direkt olarak cemaatle birlikte secdeye kapanıldı.

Büyük Camide Secde-Tilavet
Son Güncelleme :

02 Aralık 2017 - 7:00

Özellikle merkezi camilerde pek alışık olunmayan bu uygulamayla, bir farkındalık oluşturdu.
Farz ibadetlerden olan namazın kılınması esnasında, okunduğu zaman derhal secdeye kapanmayı gerektiren ve Kuran-ı Kerim’de on dört ayrı yerde geçen ve namaz içerisinde okunduğu zaman “secde” nin dini hükmü ise, namazın vacipleri arasında yer alıyor.
Bu nedenle, namazda kıraat esnasında okunduğu zaman, namazın rükünleri arasında yer alan rükuu ve secdeden bağımsız olarak, doğrudan secdeye varılarak, hüküm ifa ediliyor.
Bir çok din görevlisinin, cemaatin kalabalık olduğu namazlarda, cemaatin hata yapma ihtimali gözönüne alınarak ya da karışıklığa neden olacağı çekincesiyle, uygulamada pek gözükmeyen tilavet secdesi, dün sabah namazı esnasında Büyük Cami’de uygulandı.
Büyük cami İmam hatibi Hafız Ekrem Erol’ın secde suresinin onbeşinci ayetini okumasıyla, sabah namazı için camii dolduran beşyüze yakın cemaat aynı anda secdeye kapandı. Secde ikame edildikten sonra, tekrar ayağa kalkılarak namazın normal seyrine devam edildi.
TİLAVET SECDESİ NEDİR?
Fıkhi olarak “secde-i tilavet “ “okuma secdesi” demektir. Kuran-ı Kerim’de on dört ayrı ayette geçen “secde” kelimesi geçince hemen secdeye varılır. Tek başına namaz kılan da bu ayetlerden birisini okursa yine derhal secdeye varır. Namazın cemaatle kılınması halinde ise yine toplu olarak secdeye varılır.
Kur’an’daki bir secde âyetini okuyan veya dinleyen müslümanın yapması vacib olan secdedir. Bunlardan herhangi biri, üzerine vacib olan secdeyi yapmazsa günahkar olur. Namaz dışında, Kur’an-ı Kerim okurken veya dinlerken de yine tilavet secdesi yapmak vaciptir.
NASIL YAPILIR?
Tilavet secdesi yapmak niyetiyle abdestli olarak kıbleye dönülür ve eller kaldırılmaksızın “Allahüekber” diyerek secdeye varılır.
Namaz dışında bu ayeti okuyanın secde yapmasında her hangi bir sınırlama bulunmuyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.