""

Çanakkale Şehitleri Kosova’da anıldı « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 21:53

Çanakkale Şehitleri Kosova’da anıldı

Çanakkale Savaşı ve şehitleri 102. yıl dönümünde Kosova’nın Prizren’in Reçana beldesinde anıldı.

Çanakkale Şehitleri  Kosova’da anıldı
Son Güncelleme :

02 Mayıs 2017 - 7:00

Boşnakların yoğun olarak yaşadığı yörede gerçekleştirilen programa, Boşnak Bakan Rasim Demiri, Milletvekili Duda Balje, Priştine Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker, Çanakkale Savaşı hakkında akademik çalışmaları bulunan Boşnak Prof. Rasim Rama ve Boşnak şairler Rasim Kaplani, Miftar Acemi, Kırşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkan Vekili Mehmet Emin Turpçu ve Kosova medyası yanı sıra Jupalılar, Kosova ve Türkiye’den gelenlerden oluşan kalabalık bir topluluk katıldı.
Balkanlarla aynı bayrak altında 15 Bin Boşnağın katıldığı Çanakkale Savaşı’nın yâd edildiği programda konuşan Boşnak Bakan Rasim Demiri, bu savaşın yöre ve ahalisi için öneminden bahsederken, savaşa katılanların vatanları ve inandıkları dini değerler uğruna şehit düştüğünü ifade etti.
Demiri, gecikmeli de olsa yörelerinde ilk defa düzenlenen ve geleneksel haline dönüşmesini arzu ettikleri böyle bir törene ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu ifade etti. Nesillerimiz geçmişini, tarihini ve atalarını unutmayıp hatırlaması için gelecekte kurulacak olan Reçana Belediyesinde Çanakkale Şehitleri abidesinin inşa edilmesinin zamanı olduğunu söyledi”.
Anma toplantısına katılan milletvekili Duda Balje, Boşnak ve Goralıların Çanakkale Savaşına sundukları katkının çok önemli olduğunu, ailesinde doğum yeri Zlipotok olan çok sayıda şehidin bulunduğunu, şehitlerini unutmadıklarını, bu önemli tarihin bu tür kültürel-tarihi toplantılarla yaşatılması gerektiğini söyledi.
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş adına konukları selamlayan Priştine Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker, Türkiye ve Kosova arasında dostluk köprülerinin kurulmasına zemin hazırlayan Balıkesir Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a teşekkürü bir borç bildiğini ifade etti. Ülker, savaşın İslam dünyası açısından önemini vurgulayarak, ileriki yıllarda bu tür etkinliklerin geleneksel hale dönüştürülerek Reçana’da düzenlenmesi için her türlü desteği sunmaya hazır olduklarını ifade etti.
“Buradaki kardeşlerimiz bundan yüz yıl önce son kalelerini savunmak için Türkiye’ye gelmiş ve bu kaleyi birlikte korumuşuz. Ortak değerimiz olan Çanakkale türküsü bu dayanışmadan doğmuştur” diyen Ülker, sözlerini Neşet Ertaş’ın “Nerede bir türkü söyleyen görürsen korkma yanına otur, çünkü kötü insanların türküleri yoktur.” özdeyişi ile tamamladı.
Tarih uzmanı Prof. Rasim Rama tarihi açıdan savaş üzerine konuşmada bulunurken, Boşnak şairler Rasim Kaplani ve Miftar Adžemi ise Çanakkale Savaşını anlatan şiirler okudu. Programın ikinci bölümünde, Çanakkale şehitleri için dualar okunurken, “Podgorski Biseri” Kültür Sanat Derneği üyeleri Çanakkale türküsünü ve halk dansları gösterilerini sundu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.