""

Çiftçiler yol kenarlarına açtıkları tezgahlarda kavunları tüketmeye çalışıyor « Yeniufuk Gazetesi

27 Nisan 2024 - 02:07

Çiftçiler yol kenarlarına açtıkları tezgahlarda kavunları tüketmeye çalışıyor

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta çiftçiler Yozgat-Ankara karayolu yol kenarlarına açtıkları tezgahlarda kışlık kavunlarını satarak tüketmeye çalışıyor.

Çiftçiler yol kenarlarına açtıkları  tezgahlarda kavunları tüketmeye çalışıyor
Son Güncelleme :

15 Kasım 2016 - 7:00

İklim şartları bakımından Doğu Anadolu Bölgelerinde yetişen ürünlerin yaz aylarında yapılan hasadın ardından Yozgat’ta hasada başlanılan kışlık kavunları yol kenarlarına açtıkları tezgahlarda satışa sunan üreticiler seyahat halindeki vatandaşlara satış yapıyor. Kavunun yanı sıra tezgahlarda bal kabağı, yemek çanakları, desti gibi ürünleri de sergileyen kavun üreticileri yıllardır bu mevsimlerde yol kenarlarını mesken tutuyor.
Rüştü İş isimli kavun üreticisi, yaklaşık 25 yıldır kavun üretimi yaptığını belirterek, bölgelerine kurulacak bir fabrika ile kavun, karpuz üretiminin daha da artacağını söyledi.
Rüştü İş, “Her yıl yaklaşık 20-30 dekar kavun, 15 dekar kabak ekimi yapıyorum. Yıllardır bu işi yaparak evimizin geçimini sağlıyorum. Her işin kendine göre bir zorluğu var. Bu bakımdan bizde kendi işimizi yapıyoruz. Baharla birlikte kavun, karpuz ve kabak ekimini yapıyor bu Ağustos ayından itibaren yol kenarlarında satıyoruz. Genelde Ankara ve batı illerine seyahat eden vatandaşlar araçları ile kendilerine ve yakınlarına kavun götürüyor. Aynı şekilde Sivas ve doğu illerine seyahat eden vatandaşlarda 5-10 tane kavun alarak yakınlarına hediye olarak da götürüyor.”dedi.
ŞUBAT AYINA KADAR YOL BOYLARINDA KAVUN SATIŞI
DEVAM EDER
Kışın soğuğundan kavunların etkilenmediğini vurgulayan Rüştü İş, Şubat ayına kadar satış yaptıklarını ifade etti. İş, “Kışlık kavunun özelliği soğuk havalara karşı dayanıklı olmasıdır. Yani bizler bu kavunları samanın üzerinde muhafaza ediyor tezgahlarda ürünler bittikçe getirip tekrar dolduruyoruz. Bu şekilde kavunların tüketilmesi Şubat ayını buluyor. Yazın ilk hasatta kilosu 20 kuruşa düşerken biz şimdi kilosunu 2 liradan kabağı ise 1.5 liradan satıyoruz. Tezgahımızı çeşitlendirmek içinde güveç çanakları, desti gibi ürünleri de sergileyerek vatandaşlara bu şekilde hizmet sunuyoruz. Bölgemiz kavun karpuz üretimi açısından oldukça büyük bir öneme sahip. Devletimizin bu konuda önemli destekleri oluyor. Büyük firmalar bu desteklemelerden faydalanıp Yerköy, Sekili ya da Çelikli bölgemize kuracakları bir fabrika ile bu ürünlerimizin Pazar sıkıntısını ortadan kaldıracaktır.”diye konuştu.
Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz’da bölgede ilçelerinin kavun karpuz üretimi bakımından oldukça yaygın olduğunu belirterek, bu ürünlerin değerlendirilmesi açısından oda olarak kendilerinin de çalışma içerisinde olduklarını ifade etti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.