""

Doç. Dr. Canbay: Şiddetli baş ağrısı çekiyorsanız bir hekime başvurun « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 12:38

Doç. Dr. Canbay: Şiddetli baş ağrısı çekiyorsanız bir hekime başvurun

SBÜ Ankara Dr. Abdurrahman Yurtarslan Onkoloji SUAM, Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Suat Canbay, şiddetli baş ağrısı çeken insanların bu ağrıyı ihmal etmemesi gerektiğini belirterek mutlaka bir hekime başvurması gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Canbay: Şiddetli baş ağrısı  çekiyorsanız bir hekime başvurun
Son Güncelleme :

07 Ağustos 2017 - 7:00

Yozgat Devlet Hastanesinde 1996-2002 yılları arasında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Suat Canbay, Yozgat’ta görev yaptığı yıllarda ameliyathanelerin ve bazı polikliniklerin hizmete girmesine yönelikte pek çok çalışmalara imza attı.
Yozgat’tan ayrıldıktan sonra Ankara’da Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi olarak görevini sürdüren Doç. Dr. Canbay’a tedavi için Yozgatlı hastalarda gidiyor.
Yozgat’ın kendisinde ayrı bir yeri olduğunu belirten Doç. Dr. Canbay, Yozgat’ı ve Yozgat halkını çok sevdiğini ifade etti. 6 yıllık görev süresinde çok samimi dostluklar edindiğini kaydeden Doç. Dr. Suat Canbay, “Hastalarımıza karşı olan sorumluluğumuz ve kurduğumuz diyalog sayesinde bugün hala aynı samimiyetle görüştüğümüz dostlarımız var. Yozgatlılar Ankara Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir kardeşlerinin olduğunu unutmasınlar.”dedi.
Branşıyla ilgili konulara da değinen Doç. Dr. Suat Canbay, gazetemize yaptığı açıklamada hayatımızın her döneminde karşımıza çıkabilecek ani ve şiddetli baş ağrıları ve bunun temel nedenlerinden biri olan beyin damarı anevrizmaları hakkında bilinmesi gerekenleri şöyle anlattı: “Ani başlayan, çok şiddetli ve geçmeyen baş ağrısı “Spontan Subaraknoid Kanama (SAK)” dediğimiz ağır bir beyin kanamasının en önde gelen belirtisidir. Bu kanama türü çok ağır sonuçları olan; ancak, zamanında müdahale edildiğinde tedavi şansı ve başarı oranı yüksek bir tablodur. Kişinin daha önce yaşamadığı kadar şiddetli baş ağrısına; ense sertliği, bulantı, kusma, bilinç düzeyinde bozulma, taraf gösteren kuvvet kaybı, duyu bozuklukları, anlama ve/veya ifade kaybı ile ortaya çıkan konuşma bozukluğu, görme bozuklukları, sara (epilepsi) atakları ile birlikte nörolojik ve nörolojik olmayan akla gelebilecek pek çok belirti ve bulgu eşlik edebilir. Beyin damarının konjenital sakküler anevrizmalarının her ne kadar doğuştan bir başlangıcı olsa da, bu lezyonların ortaya çıkışı genellikle 40-60 yaş arasında ve çok sıklıkla ağır bir beyin kanaması olan SAK (Spontan Subaraknoid Kanama) ile olur. Ancak, daha düşük oranlarda erken yaş gruplarında ve ileri yaş gruplarında da ortaya çıkabiliyor. Kısaca, her yaş grubunda görülebilmekle birlikte bu lezyonların ortaya çıkışının beşinci ve altıncı on yıllarda yoğunlaştığını söyleyebiliriz.”
RİSK FAKTÖRLERİNİ GÖZ ARDI ETMEYİN
Beyin anevrizmalarının sıklığında ırk ve bölge özelliklerinin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Canbay, “Bazı toplumlarda ve ailelerde anevrizma görülme oranı yüksektir. Dolayısıyla, genetik faktörlerin önemi olduğunu söyleyebiliriz. Beyin anevrizması ve spontan subaraknoid kanamalı hastaların yaklaşık onda birinde ailesel öykü mevcuttur; bu hastalarda klinik tablonun genellikle daha erken yaşlarda ortaya çıktığı ve daha ağır seyrettiği bilinir.
Yaş ve cinsiyet de önemli bir etkendir. Tüm yaş gruplarında görülse de 40-60 yaş grubunda kadınlarda biraz daha yüksek oranda rastlanır. Şiddetli ve geçmeyen baş ağrısı, vücudun bir tarafında kuvvet ve duyu kaybı, konuşma bozuklukları yürüme bozuklukları varsa en yakın sağlık kurumuna müracaat edilerek tedavi olunması gerekir.”önerisinde bulundu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.