""

Doğu‘da hasadı Yozgat yapıyor, Urfa Adana ise Yozgat’ta saman yapıyor « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 18:06

Doğu‘da hasadı Yozgat yapıyor, Urfa Adana ise Yozgat’ta saman yapıyor

Türkiye’de en çok biçerdövere sahip illerin başında gelen Yozgat’ın Yerköy İlçesinde biçerdöver sahipleri, her yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesin e giderek o bölgenin hububat hasadını yapıyor, Adana ve Şanlıurfalı saman üreticileride Yozgat’a gelerek bölgenin samanını yapıyor.

Doğu‘da hasadı Yozgat yapıyor, Urfa  Adana ise Yozgat’ta saman yapıyor
Son Güncelleme :

11 Temmuz 2017 - 7:00

Biçerdöverci Menderes Bulut, yıllardır doğu illerinde hububat hasadı yaptıklarını belirterek, şöyle dedi: “İlçemiz biçeröver sayısı bakımından Türkiye’de en fazla olan şehirdir. Her yıl doğu illerine giderek oraların hasadını yapıyoruz. Eskiden işlerimiz daha fazla olurdu, şimdilerde biçerdöver sayısı arttı bizlerinde işlerinde biraz azalma oldu. Şoför ve diğer masraflarımızı hesaplayınca eskisi gibi bir kazanç elde edemiyoruz. Yine de allah bereket versin idare ediyoruz. Ramazan bayramında geldik ve Yerköyümüzde hasada başladık. Doğu bitince İç Anadolu hasadı başlıyor. Biz orada hububat hasadı ediyoruz, oralardan da buraya samancılar gelerek tarlaların saplarını balya ve saman yapıyor.”
20 YILDIR
ADANA’DAN
YOZGAT’A GELEREK SAMAN YAPIYOR
Adana’dan Yerköy Orhan Köyüne yaklaşık 20 yıldır geldiğini belirten saman üreticisi Abdullah Arslan, kardeşleri ve yeğenleri ile birlikte 20 yıldır aynı bölgenin samanını yaptığını söyledi. Samanın, hububat hasadına göre biraz daha zor olduğunu belirten Arslan, “Çünkü biçerdöver ekinlerin saplarını biçiyor bizlerde o biçilen tarladaki sapları samana dönüştürüyoruz. Bazen makine arıza veriyor, kendimiz tarlada sorunu gidermeye çalışıyoruz, baktık olmadı hemen en yakın sanayiye giderek tamiratını yaptırıyoruz. Yozgat bölgesinde yaklaşık 2 ay çalışıyor tamamladıktan sonra Sivas’a doğru gidiyoruz. İşlerimizden memnunuz. Eskiden saman daha fazla tercih ediliyordu, şimdilerde ise saman kadar balya da tercih ediiyor. Sebebi ise Yozgat’ta hayvan tesisilerinin artmasından dolayı üreticiler balya yapılmasını istiyor.”dedi.
Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz’da samana olan ihtiyaç dolayısıyla anız yangınlarında ciddi derecede azalma olduğunu ifade etti. Çiftçinin kendi ihtiyacını karşıladıktan sonra ihtiyaç fazlasını ise satttığını söyleyen Başkan Yılmaz, “Samana olan ihtiyaç dolayısıyla anız yangınlarına karşı duyarlılığı da arttırdı. Ayrıca çiftçimiz anız yakılmasının toprağa verdiği zararın da farkına vardı. Bizlerde oda olarak gerekli bilgilendirmeyi çiftçimize sürekli yapıyoruz. Bu vesile ile hasat döneminin ilçemize ve bölgemize hayırlı uğurlu olmasını dileriz.”diye konuştu.
Yaklaşık 3 Buçuk Milyon dekar alanda arpa ve buğday hasadı yapılacak olan Yozgat genelinde saman kilosu 14- 15 kuruştan satışa sunulduğu belirtilirken, balyanın tanesi ise 1 lira ile bir buçuk lira arasında satışa sunulduğu kaydedildi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.