""

Hayvan güberisinden elde ettiği Biyogaz ile 4 evin yakıtını karşılıyor « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 14:12

Hayvan güberisinden elde ettiği Biyogaz ile 4 evin yakıtını karşılıyor

Sorgun İlçesine bağlı Araplı Kasabasında Adem Ertuğral isimli vatandaş, ahırının yanına kurduğu biyogaz tesisi ile dört evin yakıt ihtiyacını karşılıyor.

Hayvan güberisinden elde ettiği  Biyogaz ile 4 evin yakıtını karşılıyor
Son Güncelleme :

26 Ağustos 2017 - 7:00

Adem Ertuğral, yaklaşık 5 ay önce tesisi kurmaya başladığını ve bu güne kadar dört evin mutfağında buradan elde edilen biyogazın kullanıldığını söyledi.
300 metrekarelik kapalı alanı bulunan ahırında toplanan gübrelerin boşa gitmesini önlemek, tarlalarda organik gübre kullanmak ve daha da önemlisi kışlık yakıtını da buradan karşılamak amacıyla, böyle bir girişimde bulunduğunu ifade eden Ertuğral, ahırın yanına kurduğu 30’ar metreküplük iki havuzdan oluşan biyogaz tesisiyle 4 evin yakıt ihtiyacının karşılandığını belirtti.
Ertuğral “Şu anda toplam 60 metreküplük iki havuzdan oluşan tesisimizde, birinci havuza sulandırılmış hayvan gübresi atıyoruz ve burada elde ettiğimiz gazı mutfaklarımıza gönderiyoruz. Gazdan arındırılıp ayrıştırılmış gübreyi ise diğer havuza göndererek tarlamızda, bahçemizde, bağımızda kullanıyoruz” dedi.
Tesisi daha da geliştirmek için 1 milyon liralık yeni proje çalışmasına başladıklarını kaydeden Ertuğral, kuracakları 500 başlık hayvan üretme çiftliğinin, elektrik, ısınma ve gübre ihtiyacını karşılayacaklarını ifade etti. Ertuğral “Bu projeyi önümüzdeki yıllarda faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Yaptığımız araştırma ve girişimlerde böyle projeler için devletin bir milyon liralık destek verdiğini öğrendik. Projemizi hayata geçirmemiz durumunda kurulacak sistemle tüm ortaklarımızın elektrik ve ısınma ihtiyacını karşılayabileceğiz” diye konuştu.
Hedefinin şu an biyogazdan yararlanan dört evin önümüzdeki kış ayında yakıt ihtiyacını karşılamak olduğunu vurgulayan Ertuğral şöyle konuştu:
“Kaymakamımız Sayın Mustafa Altınpınar, geçen günlerde tesisimizi ziyaret etti. Bu ziyarette bende kendilerinden havuzların kapasitesini artırmam ve depolama tesisi yapabilmem için yardım talebinde bulundum. Sayın Kaymakamımız elinden geleni yapacağını söyledi. Depolama tesisinin yapılması durumunda hem kendi evimin, hem de yakın komşularımın yakıt ihtiyacını karşılayabileceğim. Böylelikle ülke ekonomisine de katkı sağlamış olacağım.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.