""

Kitaplarını ücretsiz dağıtıyor! « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 22:45

Kitaplarını ücretsiz dağıtıyor!

Yozgat Belediyesi Statik Proje Kontrolörü ve inşaat mühendisi Servet Ersoy, mesleki tecrübelerini kitaplaştırdı. Ersoy, kitaplarını Türkiye’nin dört bir yanına ücretsiz olarak gönderiyor.

Kitaplarını ücretsiz dağıtıyor!
Son Güncelleme :

09 Ekim 2017 - 7:00

Yozgat Belediyesi Statik Proje Kontrolörü ve inşaat mühendisi Servet Ersoy, mesleki birikimleri neticesinde yazdığı Betonarme Yapıların Tasarımında, Onayında ve Uygulamasında Dikkat Edilecek Hususlar – Yapı Tasarımı’ isimli kitabını Türkiye’nin dört bir yanına ücretsiz olarak ulaştırmaya devam ediyor.
Ersoy, ikinci baskısı yapılan kitabını, geçtiğimiz hafta içerisinde Bozok Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğrenci Topluluğu’nun da desteğiyle üniversite öğrencilerine ücretsiz olarak dağıttı.
Geçtiğimiz ay içerisinde ikinci baskısı yayınlanan kitabını ücretsiz olarak yurdun her yerine ulaştırmaya çalışan ve kitabı hakkında bilgi veren inşaat mühendisi Servet Ersoy, “Yapılar tasarlanırken sadece estetiğine bakılmamalı, içinde barındırdığı canlıların can güvenliğini deprem sırasında sağlayacak şekilde performans ve dayanım göstermesine de dikkat edilmelidir. Bu kitabımla tüm mühendislere ve mühendis meslek gruplarına deprem öncesinde seslenmek istiyorum, “Sesimi duyan var mı?” dedi.
“AMACIM CAN
KAYIPLARINI
ENGELLEMEK”
“Doğrudan mesleğimizi ilgilendiren depremlerde yaşanan can kayıplarını engellemek için ve ülkemize faydalı olabilmek adına 2015 Ocak ayında yapı tasarımı eserimi kaleme aldım. Kaleme aldığım eserim bir buçuk yıl sürdü ve geçtiğimiz Eylül ayında ikinci baskısıyla tekrar raflarda yerini aldı. Eserimi İstanbul başta olmak üzere Ankara, Kayseri, Bursa, Adana, Gaziantep, Uşak, Sivas, Erzincan, Çorum gibi birçok ilimize gerek mühendislere gerek ise İnşaat mühendisliği öğrencilerine ulaştırdım. Önümüzdeki günlerde Kırıkkale ve Samsun illerindeki Üniversitelere ziyaretlerim olacak” ifadesini kullandı.
“MÜHENDİSLERE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR”
Yurdumuzun, dünyanın en etkin deprem kuşaklarından Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu ifade eden Ersoy, yaşanan depremler ile ilgili de bilgi verdi. Ersoy; “Eserlerimde de bahsettiğim gibi mühendis olarak bizlere çok önemli görevler düşmektedir. Doğal afetler içerisinde ise ülkemizde en çok can ve mal kaybına sebep olan afet türü depremlerdir. Deprem haritalarına göre yurdumuzun %92’si deprem bölgesinde, nüfusumuzun da %95’i deprem tehlikesi altıdadır. Son 60 yılda depremlerde ülkemizde 58 202 kişi hayatını kaybetmiş, 122 096 kişi yaralanmış ve 411 465 bina yıkılmıştır” diye konuştu.
PEYİK DEPREMİ
1940 tarihinde Doğankent’e bağlı Peyik’de meydana gelen deprem üzerinden Yozgat’ta olası bir depremi değerlendiren Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü; “Depremi Yozgat’ta değerlendirecek olursak, 13 Nisan 1940 Peyik zelzelesi olarak kayıtlara geçen depremde yaklaşık 300 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Yozgat’ta 1940’lı yıllardaki depremi bugünle kıyaslarsak, o yıllardaki gerekli teknolojik kayıt yetersizliği ve yapıların tek katlı olmasıyla ortaya çıkan sayısal sonucun gerçeği tam yansıtmadığı kanısındayım. İlimizde bugün aynı şiddette olabilecek depremin daha çok tehlikeli sonuç çıkacağını düşünmekteyim”.
“DEPREMLER
SAVAŞLARDAN DAHA ÇOK CAN
ALIYOR”
“Bugün saniyeler süren bir depremin etkisi, yıllarca süren savaşlardan daha çok can ve mal kaybına neden olmaktadır” diyen inşaat mühendisi Servet Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü; “Aslında insan olarak bizler, riskin olasılığını ihmal ettiğimiz zaman sonuç olarak çok olumsuz durumlarla karşı karşıya kalıyoruz. Öncelikle bu olumsuzluklara sebep olan riski iyi bilmeliyiz. Bulunduğumuz il sınırlarına yakın illerde, çok büyük depremler olduğu bir gerçektir. Bugün için uzmanlar, 1999 tarihli bir depremin bugün tekrar etmeyeceğini de söyleyemezler.
Depremden etkilenen çelik, betonarme, ahşap, yığma gibi tüm yapılarda en çok dikkat edilmesi gereken, yapının taşıyıcılığıdır. Yapıda hasar oluştuğu zaman içerisindeki canlı ve cansız tüm nesneler zarar görecektir. Yapıların tasarımlarında çok önem verdiğimiz dış cepheler, iç dekorasyonda kullandığımız tüm mimari objeler, mekanik ile beraber tüm eşya ve aksesuarların tamamı depremle hasara uğrayacaktır. Bütün bunların depremde güvende kalmasını sağlayan da yapıdaki taşıyıcı elamanlar olduğu unutulmamalıdır. İnşaat mühendisleri de yapıları tasarlarken kullandığı malzemenim çalışma prensibine uygun birleşimler yapması gerekmektedir. Kocaeli depreminde yüz yıllık 3 katlı yığma binalar hasar görmezken, birkaç yıllık 3 katlı betonarme yapıların yıkıldığı tespit edilmiştir. Kısaca özetlersek; yüz yıllık yığma bina yapılırken, yığmada kullanılan malzemenin ve yığma yapının çalışma prensibine göre yapıldığı için yıkılmamış, birkaç yıllık 3 katlı betonarme binalar betonarme elamanların çalışma prensibine göre tasarlanmadan yapıldığı için hasar oluşmuştur.
Sonuç olarak deprem ile yaşamayı öğrenmemiz ve depreme dayanıklı binalar inşa etmemiz gerekmektedir. Bu sebeple gerek toplum olarak, gerek kurum içerisindeki amir ve memurların oluşturacağı imkânlar neticesinde mühendislik görevimizi tam olarak yapabileceğimiz kanısındayım.”
“TEŞEKKÜR
EDİYORUM”
“Mesleki yetkinliğe ulaşabilmem adına, 5 yıllık süre boyunca bana çalışma ortamı sağlayan Arnavutköy Belediye Başkanım Sayın A. Haşim Baltacı başta olmak üzere, kurum amirim Sayın Teknik Bşk. Yrd. Osman Akkaya ve birim amirim değerli Yasin Çakır beylere saygılarımı bir borç ve bir vefa olarak sizler aracılığı ile belirtmek istiyorum. Yaklaşık iki yıl önce atama ile geldiğim memleketim Yozgatımızda yaptığım ve yapacağım mühendislik çalışmalarıyla nefesimi tüketmek, büyüdüğüm bu topraklara bir borçtur”.
SERVET ERSOY
KİMDİR?
22 Şubat 1982 yılında Akdağmadeni Dolak Köyü’nde doğdu. İlkokulu Dolak Köyü’nde, ortaokulu Akdağmadeni’nde, liseyi Yozgat Lisesi’nde tamamladı. 2007 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu.
Erzurum’da kaldığı 6 yıllık süre içerisinde 700 araç kapasiteli yeraltı otoparkı gibi büyük yapılarda mühendislik çalışmalarında bulundu. 4 yıl boyunca Ankara genelinde yaklaşık 800 adet üst yapının proje, yapı denetimi, şantiye şefliği ve saha mühendisliği gibi alanlarında aktif olarak görev yaptı. Ardından 5 yıl boyunca İstanbul – Arnavutköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü personeli olarak görev yaptı. Tam olarak meslekte yetkinliğe ulaştığı bu süre içerisinde, sanayi yapıları, kamu binaları, güçlendirme yapıları, ticari yapılar, çok katlı binalar, dini tesis yapıları ve konutlar gibi toplam 3 bin 600 üst yapının çelik, prefabrik, betonarme, yığma, ahşap yapılarında statiker olarak görev yaptı. İstanbul’da mimari avamlarda, jeolojik çalışmalarda ve bu yapıların tüm projelerinin ön etütlerinde bulundu.
Halen, yaklaşık iki yıl önce atama ile geldiği Yozgat’ta, Yozgat Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde Statik Proje Kontrolörü olarak görev yapmaktadır.
Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Makine Mühendisliği okumakta olan Servet Ersoy, evli ve 3 çocuk babasıdır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Proje Maliyet yönetimi 18 Ağustos 2022 / 12:49 Cevapla

Dönem içerisinde edindiğimiz tecrübeler sonucu yaklaşık maliyet hesaplanması büyük önem arz etmektedir. Unutulmamalıdır ki gözünüzden kaçan bir imalat kalemi veya yanlış hesaplamalar sonucu oluşacak zararlar mevzuat eksiklikleri gibi sayamadığımız birçok etken firmaların çoğu zaman dönüşü olmayan zararlara sokmaktadır.