""

Şehir hastanesinde ilk kez uygulanan Stent işlemi ile yaşlı hasta sağlığına kavuştu « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 12:58

Şehir hastanesinde ilk kez uygulanan Stent işlemi ile yaşlı hasta sağlığına kavuştu

Yozgat Şehir Hastanesinde 5 aydır yürümekte zorlanan 67 yaşındaki Suriyeli hasta, ilk kez uygulanan koroner anjiyografi ve perferik angiyografi işlemi ile sağlığına kavuştu. Yaşlı hastaya, periferik anjiyografi ile balon ve stent uygulaması Kardiyoloji Uzmanları Dr. Zafer Yalım ve Erol Gürsoy tarafından başarılı olarak yapıldı.

Şehir hastanesinde ilk kez uygulanan  Stent işlemi ile yaşlı hasta sağlığına kavuştu
Son Güncelleme :

08 Şubat 2018 - 7:00

Yozgat Şehir Hastanesinde 5 aydır yürümekte zorlanan 67 yaşındaki Suriyeli hasta, ilk kez uygulanan koroner anjiyografi ve perferik angiyografi işlemi ile sağlığına kavuştu. Yaşlı hastaya, periferik anjiyografi ile balon ve stent uygulaması Kardiyoloji Uzmanları Dr. Zafer Yalım ve Erol Gürsoy tarafından başarılı olarak yapıldı.
SİGARANIN SADECE AKCİĞERE ZARAR
VERİYOR GİBİ
ALGILANMAMASI GEREKİR
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Zafer Yalım, yaptığı açıklamada hastanın yürümekte zorlandığını, nefes darlığı şikayeti ile hastaneye başvurduğunu belirtti. Yalım, “ 67 yaşındaki Suriyeli hastada anjiyo çeşitlerinden olan periferik anjiyografi uyguladık. Altta yatan nedenin, hasta öyküsünü aldığımızda sigara içiciliği olduğunu düşünüyoruz. Damarlarımızın en büyük düşmanı olan sigaranın sadece akciğere zarar veriyor gibi algılanmaması gerekir. Akciğere yeteri kadar oksijen girmediğinde tüm organlarımız etkilenir. Hastamızın kalbinde üç damarında ve bacağında farklı noktalarda kritik damarlar tespit ettik. Damarlarına stent uyguladığımız hastamızın bir damarına da balon uyguladık. Hastamızı kontrollerden sonra ertesi gün sağlıklı bir şekilde taburcu ettik. Kalp ve beyin dışındaki damarlar periferik damarlar olarak adlandırılmakla birlikte periferik arter hastalığı dendiğinde sıklıkla bacaklardaki atardamar hastalığı anlaşılır. Bu damarlarda kanın geçişini engelleyecek daralma veya tıkanma durumunda periferik arter hastalığından bahsedilir. Bacak atardamar hastalarına beyin ve koroner arter hastalığı sıklıkla eşlik ettiğinden bu hastalarda kalp krizi ve felç riski normal populasyona göre daha fazladır. Periferik arter hastalığı tanısı konulduğunda hastalar kalp ve beyin damar hastalığı yönünden de araştırılmalıdır” diye konuştu.
HASTA 1 GÜNDE ESKİ SAĞLIĞINA KAVUŞTU
Uzm. Dr.Erol Gürsoy ‘da Hastanın hastanede kalma süresini kısalttıklarını ve ağrıların tamamen ortadan kalktığını vurguladı. Dr. Gürsoy, “Daha önce de bu hastalara periferik by-pass dediğimiz açık ameliyat yapılıyordu. Hastanın hastanede kalış süresi uzuyordu ve 7-10 günü buluyordu, karında çok büyük bire yara izi oluyordu. Sentetik grefler kullanılıyordu. Meşakkatli bir ameliyattı. Ama bizim uyguladığımız girişimle hastanın hastanede kalış süresi 1 güne kısaltıldı. 24 saat içerisinde hasta sorunsuz bir şekilde taburcu edildi, artık ağrıları yok ve yürürken problem yaşamıyor.” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.