Ülkemizde gelişi güzel kuralların aşırılığı sebebiyle toplum tepkisini sözüm ona yasaklara karşı her değişik şekillerde göstermiştir…
Vatandaş kimi zaman yasak cümlesinden dahi rahatsız olur bir duruma gelmiştir. Toplumu yönetmek maksadıyla konulan kuralların bazen boyutu ulaşılmaz dahi olduğu zamanlar olmuştur.
Özellikle siyaset söz konusu olduğu vakitler karşımıza çıkan yasaklar, bazen sokakta da aşayişi sağlamak maksadıyla çıkmaktadır…
Toplumda kimi zaman denge unsuru olarak da ihtiyaç duyulan yasakların bazen faydası da bulunaktadır.
Bu bağlamda doğada dengenin sağlanması için konulan yasaklara uymak, çizgiyi aşmamak faydalıdır. Dolayısıyla bu konuya en uygun bir örnekle devam edelim Geçtiğimiz günlerde Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu gereği, İl sınırları içerisinde bulunan bütün göl, gölet, baraj ve bütün su ürünleri avcılığının 1 Nisan 30 Haziran tarihleri arasında av yasağı kapsamın olduğunu duyurdu.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Özdemir, Yozgat sınırları dahilinde bulunan bütün göl, gölet, baraj ve bütün sucul alanlardaki su ürünlerini koruma kontrol görevinin kendi alanları kapsamında olduğunu belirterek, kanunda belirtilen koruma kontrolde görevli olan jandarma, emniyet, zabıta ve ilçe müdürlüklerinde görevli personeller ile ticari ve amatör avcılarıyla İl Müdürlüğü toplantı salonunda eğitim ve bilgilendirme çalışması yapıldığını ifade etti.
Su ürünleri av yasağının 1 Nisan tarihi itibariyle başlayacağını vurgulayan Özdemir, “Yasağa uymayanlar hakkında 1380 Sayılı Kanunun 36 Maddesi gereği 388 TL ile 26.692 TL arasında suçun durumuna göre değişen idari para cezaları uygulanacaktır.
Ayrıca yine suçun durumuna göre adli makamlara suç duyurusunda bulunulabilecektir. İlimizde işletmede olan 35 adet göl gölet ve baraj bulunmaktadır. Bu alanlarda 5 adet baraj su ürünleri avcılığı için kirada olup yıllık avlama kapasitesi ise Bin 300 ton yılın üzerindedir.
Yetiştiricilik olarak ülkemizin 9. büyük barajı olan Süreyyabey Barajı işletmeye açılması ile her geçen gün yıllık alabalık proje ve üretim kapasitemiz hızla artmaktadır. 2017 Yılı alabalık üretimimiz 1000 ton yılı geçmiştir.”dedi.
Su ürünleri av yasağına bütün vatandaşların uyması gerektiğini, aksi takdirde idari para cezası uygulanacağını vurgulayan Özdemir, “Sürdürülebilir su ürünleri avcılığı için bütün avcılarımızın gelecek nesillere korunmuş bir çevre iyi bir balıkçılık ortamı bırakmak için mutlaka av yasaklarına uymalarına gerekir.
2018 yılında da bu kapasitemizin oldukça üzerine çıkılacağımızı düşünüyoruz. Üretim ve proje kapasitemizin artarak devam ediyor.
Yurt dışına ihraç ürünü olan gümüş balığı avcılığı yakında avlama hakkı kiralık barajlarımızda başlayacak ve verimli bir gümüş avcılığı dönemi olacağını” vurguladı.
Özdemir, su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliği yapan tüm vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için bu yasağa riayet etmeleri gerektiğini ifade etti.