Tarım politikalarındaki değişkenlik ve istikrarsızlıktan şimdiye kadar en başta üretici etkilenirken, tüketici payına düşeni almak durumunda kaldı…
Günümüzde organik üretim miktarı bir hayli düşerken, GDO’lu ürün tüketimi toplumun sağlık sorunlarını da tetiklemeye devam ediyor…
Bu konuda uzmanlar sürekli vatandaşı uyarsa da, ekonomideki gelir dağılımı dengesizliği insanların sağlık sorunlarının da artmasına sebep olmaktadır.
Bugün seçimler öncesi fiyatlarda zirve yapan soğan ve patates üretici fiyatların dengesizliği karşısında ne yapacağını bilemez oldu.
Bu konuda dün yaptığımız bir haberi tekrar örnek göstereceğim… Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta soğan üretimiyle ünlü ilçesi Aydıncık’ta patates ve soğan hasadı devam ediyor. İlçede, yaklaşık 5 Bin dekar soğan, 3 bin dekar alanda da patates üretimi yapıldığı belirtildi.
Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta soğan üretimiyle ünlü ilçesi Aydıncık’ta patates ve soğan hasadı devam ediyor. İlçede, yaklaşık 5 Bin dekar soğan, 3 bin dekar alanda da patates üretimi yapıldığı belirtildi.
Aydıncık’ta 15 yıldır patates soğan üretimi ve toptancılığı yapan Muhammed Öztürk isimli üretici, iç Anadolu bölgesinde patates ve soğan hasadına başlanmasıyla patates ve soğan fiyatlarının yarının da altına düştüğünü söyledi.
İlçede, yaklaşık 200 dekar alanda soğan ve patates alımı yaptığını ifade eden Öztürk, “Çiftçilerimizin yıllardır ürünlerini değerinde alıyor büyük alış veriş merkezlerine satışını yapıyorum. Şuan bir çiftçimizin 200 dekar tarlasındaki patatesi toptan alımını yaptım. Sökümü, işçiliği de bize ait. Tarladan soğanın kilosunu 1 liraya 10 kuruşa, patatesi ise 1 lira 60 kuruşa alıyorum. Burada biz toptancı olarak memnun olduğumuz gibi çiftçimiz de ürününü bu fiyata satmaktan memnun kalıyor.”dedi.
Ürün fiyatlarının tezgahlarda yüksek olmasının kendilerinden kaynaklanmadığını söyleyen Öztürk, “Bizler tarladan fiyatını uygun alıyoruz ve çiftçimizde bizde kazanıyoruz.
Fakat tezgahlarda giderlerde hesaplanıp üzerine koyulduğunda ister istemez biraz yükseliyor. Ama bölgemizde ve diğer bölgelerde patates ve soğan hasadının yapılmasıyla bu ürünlerin fiyatları normale döndü. Kasım ayına kadar da bu şekilde devam eder.”diye konuştu.
Soğan ve patatesi, Karadeniz bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin her yerine gönderdiklerini söyleyen Öztürk, “Ürünlerimizi Türkiye’nin her bölgesine gönderiyoruz. Şuan, patates ve soğanın merkezi konumundaki illerimizin başında gelen Nevşehir, Niğde, Amasya, Kayseri ve Polatlı’da da hasat devam ediyor. Birkaç ay öncesine kadar adeta dolarla yarışan bu ürünler, bölgemizde yapılan hasat sonrası ürünlerin piyasaya sunulması ile normal fiyatına ve hatta daha altına kadar düştü. Ürünler bu yılsonuna kadar aynı fiyat üzerinden satışa sunulacağını tahmin ediyoruz.”ifadelerini kullandı.
Aydıncık Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tekçam’da ilçelerinin soğan üretimi ile ön planda olduğunu belirterek, “İlçemizde soğan ve patates üretimi her yıl yaygın bir şekilde devam ediyor.
Bu yıl soğan ve patates fiyatlarında yaşanan fiyat artışı, çiftçimizin bu ürünlere daha fazla yönelmesine sebep oldu. Şuan ilçemiz genelinde yaklaşık 3 bin dekar alanda patates, 5 bin dekar alanda da soğan üretimi yapılmaktadır.
Ürünlerin piyasalara sürülmesi ile kısa süreli olan fiyat artışlarını da normale döndürdü” dedi.