""

“Çare Milli paramız ve yerli ürünler” « Yeniufuk Gazetesi

27 Kasım 2024 - 15:38

“Çare Milli paramız ve yerli ürünler”

“Çare Milli paramız ve yerli ürünler”
Son Güncelleme :

16 Ağustos 2018 - 7:00

Devlet olarak el birliği ile ama her alanda “Milli ve yerli üretim”, ürünlere yönelik sonuç alınacak politikalara artık yönelmenin olmazsa olmaz olduğunu kabul etmemiz gerekiyor…

Bu konuda yıllardır oluşturulan algılar “Milli ve yerli üretim”den uzaklaşmamızda tamamen olmasa da kısmen başarılı olduğu için bugün bir takım sorunlar yaşıyoruz. Fakat son zamanlarda yabancı para birimindeki yükselişlerle gözümüzü açtığımızı düşünüyorum…

Bu konuda bazı kuruluşlar tarafından yapılan beyanatları da önemli bulduğumu burada ifade etmek isterim… Bu anlamda geçtiğimiz günlerde Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, ABD’nin Türkiye’ye yönelik kur operasyonuna karşı bütün Türk vatandaşlarının tek vücut olarak karşı koyması gerektiğini söyledi.

Bugün o açıklamayı tekrar paylaşarak, üzerine konuşmak istiyorum… Sayın Settar Aslan, döviz fiyatlarının TL karşısında yükselmesinin, Türkiye ve dünyanın ekonomik gerçekleriyle açıklanamayacağını ifade ederek, şunları söyledi:
10 Ağustos’tan itibaren dövizde yaşananlar tam bir parasal operasyondur. Ekonomi çevrelerinin yorumu da bu yöndedir. Bu operasyonun amacının, ABD’nin Türkiye’yi istediği çizgiye getirme hevesi olduğu açıktır. ABD bu tarz saldırıları yalnızca bize karşı yapmıyor; Çin’den Rusya’ya, İran’dan AB’ye kadar birçok ülke bu saldırıların hedefinde bulunuyor. ABD, küresel ekonomide giderek azalan payını, bu tarz saldırılarla durdurmaya çalışsa da, bu beyhude bir gayrettir.”

Öz Orman-İş Genel Başkanı Aslan, yürütülen bu parasal operasyon karşısında tüm Türk vatandaşlarının ortak bir bilinçle hareket etmesi ve tek vücut olması gerektiğini de belirterek, şöyle devam etti:
Bize yapılan operasyon, psikolojik temelli bir girişimdir. Buna direnmenin yolu, millî bir duruştan geçmektedir. Ülke fertleri olarak, tasarruflarımızı dövizden TL’ye ve borsaya kaydırmalıyız. Dövizin yükselişi, ona olan talepten kaynaklıdır. Bu talebi azalttığımızda, kriz soğuyacaktır. Ülke ekonomisine darbe vurulması pahasına döviz üzerinden elde edilecek bir rant, kimseye fayda sağlamaz. Şirketler ve fertler olarak, alışverişimizi, fiyatlandırmalarımızı ve tasarruflarımızı TL ile yapalım. Ayrıca, ülkemizde yerli imkânlarla ve kendi emekçimizin emeğiyle ürettiğimiz ürünleri tercih edelim. Türkiye’de son derece kaliteli sanayi ürünleri üretilirken, yabancı marka ürünleri kullanmak zorunda değiliz. Bu ülke hepimizin. Hem ülkemize, hem de emeğimize sahip çıkmalıyız. Millî gelirimizi artırmanın yolu da budur.

Sonuç itibariyle Türkiye’nin bundan sonraki dönemde yürüteceği politikanın en önemli kuralı “Milli ve yerli üretim”, ürünlere yönelik sonuç alınacak politikalar olması gerektiğini bir kez daha altını çizmekte fayda görüyorum.

Türkiye’nin bu hususta 7 bölgeden oluştuğunu düşünecek olursak, her bölgenin kendine has üretim alanları bulunmaktadır. Yozgat’a baktığımızda İç Anadolu bölgesi tarım ve hayvancılık alanında gerektiği gibi desteklenerek, üretim artırılmalıdır.

Aynı şekilde Karadeniz’in, Orta Anadolu’nun, Doğu ve Güneydoğunun ihtiyaç duyulan destekler üzerine politikalar devreye girmelidir. Çünkü geldiğimiz noktaya baktığımızda mevcutta yapılan politikalar üretimin desteklenmesine yetersiz kalmaktadır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.