Dün başladığımız “Sağlık” konusundaki meselelere kaldığımız yerden bugün de devam edelim ama önce bir hatırlatmada bulunmak isterim…
Dün İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, bir basın toplantısı düzenledi… Sayın Şahin’in açıklamaları Türk Sağlık-Sen Yozgat Şube Başkanı Hayati Tuncal’ın yaptığı açıklamalara cevap olmuş olsa da, konu yarım kalmaması bakımından bugünde konuya kaldığımız yerden devam edelim yarın da Sayın Şahin’in basın toplantısında yaptığı açıklamaları buradan paylaşalım:
Şimdi sevkler yüzünden hastaların ölümle yüz yüze kaldığı iddiasında bulunan Türk Sağlık-Sen Yozgat Şube Başkanı Hayati Tuncal, şunları kaydetti:
“CPR (yeniden canlandırma) müdahalesi, kafa travması dahil multıpl travmaya maruz kalmış hastalar yada yeni doğan yoğun bakım ihtiyacı için küvez içerisinde sevk edilen hastaların hepsi de maalesef nakil komplikasyonlarına maruz kalmaktadırlar. Asıl amaç hastaları 2-3 saatlik yolculuklarla sarsıntı içerisinde başka illerdeki hastanelere sevk etmek değil! Hastayı ilimizde tedavi etmek olmalıdır.
Bu sevkler hastanın iyileşme sürecini uzattığı veya hastaların can kaybına yol açtığı gibi birde hasta yakınları açısından da maddi ve manevi sıkıntılar yaşanmasına sebep olmaktadır. Yozgat Şehir Hastanesi ve Bozok Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastaneleri’nin tüm bu sorunları ortadan kaldıracak diyerek bir başka gözle bakmış ve ümitlenmiştik. Ne yazık ki henüz proje aşamasında Şehir Hastanemizin Yozgat nüfusundan daha az bir ilimize yapılan şehir hastanesi yatak kapasitesinin Yozgat Şehir Hastanesi’nden yüzde 50 yüksek olması (üstelik kıskandığımız bu ilimiz kişi başına yatak sayısı ilimizden yüzde yüz daha fazla iken) Yozgatlılar olarak umduğumuzu bulamayacak endişelerimize sebep olmuşken aradan geçen süre, haklılığımızın yaşanarak görülmesini sağlamıştır.
Sağlık Bakanlığı bürokratları yatak kapasitesinin belirlenmesi aşamasında karşımıza il nüfus sayısı ve hastane yatak doluluk oranları ile karşımıza çıkmaktadır. Nüfus oranları bir anlamda gerçekleri yansıtır iken, yatak doluluk oranları tam olarak doğru sonuçlar vermemektedir.
Tüm sağlık teşkilatı çok iyi bilmektedir ki “hastalık yoktur hasta vardır” buradan hareketle bir hekim hastaya herhangi bir cerrahi müdahalede bulunacağı ve yatarak tedavi edeceği zaman, hastanesinde başka branşlarda hekimlerin konsültasyon ve gerekli donanım imkanı olup olmadığına bakarak karar verir. İlimizde ki hastanelerde bazı hastaları ameliyat veya tedavisini yapmayan hekimlerimiz gittikleri başka iller de aynı vakaları yukarda sözünü ettiğimiz imkanlar dahilinde tedavi etmektedir.
İlimize yapılan hastane yatak kapasitelerinin düşük tutulması (475 yatak kapasitesinin, 500 yatak kapasitesinin üzerine çıkartılması bile mevcut hekim ve sağlık personeli sayısının en az yüzde 20 artmasının yanında olmayan bir takım alt yapı ve donanımlarında kurulması demektir. Hastalardan alınan bazı kan testlerinin ilimiz dışında yapılması açık bir örnektir.) çalışacak hekim, uzman hekim ve diğer sağlık personelleri sayısının da düşük olmasına sebep olurken diğer yandan mevcut hekimlerinde bilinen sebeplerden dolayı tam verimli çalışamamaları, ilimizden, başka illere yapılan hasta sevklerini katlamaktadır.”
Sivil toplum örgütü olarak bizim maksadımız; eleştiri yapmak değildir. İlimize ve insanımıza yapılan her hizmeti takdir eder ve “Bir çivi çakandan Allah razı olsun “ deriz.
Bizim tüm istek ve taleplerimiz Yozgatlı hemşerilerimizin daha iyi hizmetler almasından ve bu hizmetleri sunan sağlık çalışanlarımız ise sağlıklı ve huzurlu hizmet sunmasından yanadır.
Bizler ekonomik olarak geri kalmış, nüfus olarak her gün göç vererek geriye giden Yozgat’ımıza hiç olmazsa sağlık alanında ülkemiz ölçeği standartlarında hizmetler bekliyoruz.
NOT : Tekrar ediyorum yarın ki yazımda da İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin’in açıklamalarını buradan paylaşacağım.