""

Yeraltı suları üzerinde baskı azaltılacak « Yeniufuk Gazetesi

26 Kasım 2024 - 12:48

Yeraltı suları üzerinde baskı azaltılacak

Yeraltı suları üzerinde baskı azaltılacak
Son Güncelleme :

19 Ekim 2018 - 7:00

Su kaynaklarımızda bir azalmanın ve yakın gelecekte su sıkıntısı çekeceğimiz en son yapılan “Tarım Değerlendirme” toplantısında eski Başbakan yardımcısı ve Adalet Komisyonu Başkanı Milletvekili Bekir Bozdağ tarafından hatırlatıldı.

Bu konu üzerinde asılda sık sık durmak gerekiyor… Su kaynaklarının daha fazla zarar görmemesi için herkesin birbirini otokontrol ile takip ederek, gerektiği yerde uyarması son derece önemlidir diye düşünüyorum.

Tesadüf bu ya… Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi en son toplantısında aynı konuyu gündeme taşıdı…

Bu toplantıda Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinde; tarımsal sulama ihtiyacının ağırlıklı olarak yer altından karşılamak zorunda kalındığını, bunun da çiftçiler için önemli bir girdi maliyeti oluşturduğuna dikkat çeken KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, KOP Bölgesi’nin her alanda ülkemizin önemli merkezlerinden olmasına için çok sektörlü çalışmalar yürüttüklerini, yaşanılan coğrafyanın potansiyelini etkin bir şekilde kullanılabilmek adına alternatifler geliştirmeyi sürdüreceklerini belirterek; “Bu çalışmalarda KOP olarak benimsediğimiz en önemli husus; kurum ve kuruluşlar arası işbirliği ve bu bölge için birlikte çalışma kültürünün geliştirilmesidir.

Bölgede azımsanamayacak ölçüde gerçekleşen tarımsal-bitkisel faaliyetler doğal olarak sulamanın önemini ortaya çıkarmaktadır. Su fakiri olan KOP Bölgesi, Türkiye’nin kullanılabilir yer üstü su potansiyelinin yaklaşık yüzde 3.4’ ünü, yer altı su potansiyeli bakımından ise yaklaşık yüzde 31.5’ ini oluşturmaktadır.

Yıllık ortalama yağış miktarı açısından ise Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde’den oluşan Konya Kapalı Havzası Türkiye’nin en sıkıntılı havzası konumundadır. Havzamız Türkiye’nin kullanılabilir su varlığının yüzde 4’üne sahipken, tarım alanlarının yüzde 12’sine, sulanan tarım alanlarının ise yüzde 17’sine sahiptir. Bölgede hektar başına düşen su miktarı Türkiye ortalamasının üçte birinden, bölge yıllık yağış miktarı da Türkiye ortalamasının yarısından daha azdır.

Bölge’nin mevcut sulanan alanlarında kullanılan suyun yüzde 60’ı yeraltı suyundan karşılanmaktadır. Bu yoğun kullanım sebebi ile Konya Kapalı Havzasında yeraltı su seviyesi her yıl ortalama olarak 2-3 metre civarında düşmektedir. Yeraltı sularındaki düşüşlerin devam etmesi halinde, belli bir derinlikten sonra su çekimi ekonomik olmaktan çıkacaktır” dedi.

Bugünkü sohbeti şöyle tamamlayayım… Su kaynaklarının yok olmasının üstesinden gelebilmek için tarımda bir dönüşüme ihtiyaç var…

Tarım uzmanlarının da aynı yönde görüşü olduğunu hatırlatmak isterim… Son yıllarda görüldüğü gibi iklim değişikliği nedeniyle çiftçilerin kuraklık ve sel baskınlarıyla karşı karşıya kaldıkları bir gerçektir. Bu anlamda meydana gelecek sel baskınlarının üstesinden gelmek için de biyolojik tarıma yönelinmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Biyolojik tarımda toprağın su alma kapasitesinin artacağını ve bunun ileride bitkiler için kullanılabilir olacağı ifade edilmektedir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.