""

Dünya düzeni ve İnsan hakları « Yeniufuk Gazetesi

25 Kasım 2024 - 13:30

Dünya düzeni ve İnsan hakları

Dünya düzeni ve İnsan hakları
Son Güncelleme :

11 Aralık 2018 - 9:41

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 10 Aralık 1948 yılında İnsan Hakları Evrensel Bildirisini kabul etmiştir. 10 Aralık ile başlayan hafta Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde İnsan Hakları Haftası olarak kutlanır.

Fakat dünya üzerinde bugün var olan ülkelere ve İnsanların yaşantılarına baktığımızda huzurdan, güvenden, mutluluktan ve İnsan Haklarından nasibini almamış ülkeler olduğunu görüyoruz…

Huzur, Barış ve İnsan güvenliğinin nerdeyse yok olduğu bir dönem yaşanmaktadır. Bugün Yemen’de, Filistin’de ve daha birçok ülkede huzur ve barış yok olduğu gibi İnsan hakları da yerle bir edilmiş durumdadır.

* * * *

Teknolojinin en son sistemine sahip olan birçok Ülke bir karış fazla toprağa sahip olmak için gözünü bütün insanlığı yok etmeye adamıştır.

Bugün Huzur ve Barışın yok olmakla karşı karşıya kaldığı bir dönemde kutlanmaya çalışılan 10 Aralık Dünya İnsan Hakları gününde yapılan açıklamalar, yayınlanan bildirilerin ne kadar hükmü olacak doğru merak ediyorum.

Türkiye’de bugün yurdundan yuvasından kopmuş gelmiş 10 milyon civarında İnsan yaşamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, bu insanlara sahip çıkarken, bütün imkanlar adeta seferber edilmiştir.

* * * *

Türkiye’de ve Yozgat’ta 10 Aralık Dünya İnsan Hakları haftası dün çeşitli etkinliklerle icra edildi… Bu konuda bir açıklama yapan Yozgat Baro Başkanı Av. Mehmet Şimşek, şunları kaydetti: “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 10 Aralık 1948 tarih ve 217 A(III) sayılı Kararıyla ilan edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi tüm dünya halkları arasında salt insan olmakla kazanılan ve değişmez devredilmez hakların dünyaca etkin olarak tanınmasını ve uygulanmasını sağlamaya çaba göstermeleri amacıyla tüm halklar ve uluslar için ortak ideal ölçüleri belirler. 10 Aralık İnsan Hakları Günü münasebetiyle beyannamede yer alan ve tüm dünya halklarını ilgilendiren, insanın var olması ile kazandığı hakları hatırlamak ve bu haklara dikkat çekmek ve gerek siyasi gerek sosyal bağlamda bu hakların öneminin altını çizmek gerekmektedir.
Özellikle dünyada devam eden savaş, soykırım, etnik ayrımcılık gibi terörün beslendiği bu hususlarda ise ikinci maddesi ile Herkesin, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal veya başka bir görüş, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğuş veya her hangi başka bir ayrım gözetmeksizin bildirgede ilan olunan bütün haklardan ve bütün özgürlüklerden yararlanabileceğini belirtmektedir. Evrensel olduğu unutulmaması gereken beyanname yaşamın kutsallığını ve yaşam hakkının değerine “Yaşamak, özgürlük ve kişi güvenliği herkesin hakkıdır.
Hiç kimse kölelik veya kulluk altında bulundurulamaz, kölelik ve köle ticareti her türlü biçimde yasaktır. Hiç kimseye işkence yapılamaz, zalimce, insanlık dışı veya onur kırıcı davranışlarda bulunulamaz ve ceza verilemez” diyerek dikkat çekmiştir. Temel hak ve hürriyetlerin madde madde sıralandığı bildirge dünya devletlerinin insan haklarına karşı göstermesi gereken saygı ve özenin adeta sınırlarını çizmiştir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.