Yozgat’ın tarım ve hayvancılık kenti olduğu artık kabul görmektedir. Bu konuda kamu kurumlarının bir takım çalışmaları öteden beri devam ediyor…
Bu çalışmalar kurumsal olarak sürdürülürken, keşke çiftçi temsilcilerinin de bu konuda bilgisi alınsa, fikir alışverişinde bulunulsa daha faydalı olmaz mı?
Elbette kurumlar, belli bir plan ve program üzerinde resmi olarak çalışmalarını sürdürmesine itirazımız olmaz ama dayanışma halinde malum çalışmaların yapılması sektörün daha da verimli olarak gelişmesine vesile olacaktır.
Bunları ben söylemiyorum… Elçiye zeval olmaz Çiftçi temsilcileri ile zaman zaman yaptığımız sohbetlerden aktarıyorum.
Ayrıca Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Merkez ve ilçelere bağlı 4 köyde 16 Bin 158 dekar alanda Mera Islahı ve Amenajmanı Projesi uygulama çalışmalarının devam ettiğini çıkan haberlerden öğreniyorum.
Bu çalışmaların Yozgat için son derece önemli olduğunu da belirtmek isterim. Bu konuda İl Tarım ve Orman Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaptığı açıklamada, Yozgat il genelinde mera ıslah çalışmalarına büyük önem verdiklerini söyledi.
Özdemir, “Müdürlüğümüzce, bugüne kadar 11 köyde 66 Bin 152 dekar mera alanında ıslah çalışmalarımız tamamlanmış olup halen; İlimiz Merkez İlçesi Başıbüyüklü Köyü, Boğazlıyan İlçesi Ömerli Köyü, Kadışehri İlçesi Yangı Köyü ve Yerköy İlçesi Köycü köyleri olmak üzere 4 köyde toplam 16 Bin 158 dekar mera alanında ıslah çalışmalarımız devam etmektedir. Mera ıslah çalışmalarının amacı; Köyde bulunan düşük verimli meraların durumunun düzeltilmesi için gübreleme, üstten tohumlama veya suni mera tesisi yapmak; düzensiz yapılan otlatmanın sisteme kavuşturulması için otlatmaya başlama ve bitirme tarihlerine riayeti sağlamak, otlatmayı otlatma kapasitesine uygun olarak yapmak; otlatmayı kolaylaştırıcı tesisler kurmak, meraya olan aşırı baskının kaldırılması için, kaba yem üretimini artırmak üzere tarla tarımı içerisinde yem bitkileri ekim alanını ve birim alana olan verimi yükselterek hayvanların kaba yem açığını gidermek suretiyle hayvan başına olan verim düşüklüğünü gidermek ve bu işlerin nasıl yapılacağı konusunda eğitim yapmak üzere bu çalışmaları planlamaktır. Ayrıca ıslah çalışması devam eden bu 4 köyümüzde otlatma planlaması yapılarak meralar dinlendirilmiş ve yem bitkileri üretiminin geliştirilmesi amacıyla kaliteli kaba yem ihtiyacının kapatmak için Macar Fiğ tohumu ve Yonca tohumu dağıtımı gerçekleştirilmiştir.”dedi.