""

Ücretli poşet uygulaması seçim gündeminin önüne geçti « Yeniufuk Gazetesi

25 Kasım 2024 - 07:51

Ücretli poşet uygulaması seçim gündeminin önüne geçti

Ücretli poşet uygulaması seçim gündeminin önüne geçti
Son Güncelleme :

03 Ocak 2019 - 15:53

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlüğe girmesiyle kaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla plastik poşetler, 1 Ocak 2019’dan itibaren satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücreti karşılığında satılmaya başlandı…

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan bu uygulama, çevre kirliliğinin elbette az da olsa önüne geçecektir ama burada olan vatandaşa yani tüketiciye oldu…

Vatandaş, zaten son zamlardan sonra zar/zor geçinmeye çalışırken, bir de marketten ya da alışveriş mağazalarından aldığı ürünü evine taşımak için poşete para ödemek durumunda bırakıldı…

Her şeyden önce bir vatandaş ve tüketici olarak, bilgi edinme hakkımı kullanarak, sormak istiyorum; “Bu poşetlerin parası kime/kimlere, cebine giriyor?”

Başka bir soru; para karşılığında poşet satışları başladığı günden bugüne, paralı poşet satışlarından elde edilen milyon, değil trilyonlarca para; poşeti para ile satanların kasasında mı kalacak?

Bugün Türkiye genelinde 7 bin, 8 bin hatta 9 binlere ulaşan mağaza sayısı olan firmaların günde kaç tane poşet sattığını hiç hesap ettiniz mi?

İnce hesaplara kafamın iyi çalıştığına güvenirim, yaptığım hesaplara göre ise, bir market günlük ortalama 7 ile 8 kilo arasında poşet tüketmektedir. Bir kilo içerisinde ortalama bin poşet olsa; 25 kuruştan, 250 TL yapar.

Dolayısıyla bu rakamı ortalama 8 bin mağaza üzerinden hesap ettiğimiz de, ortaya ciddi bir rakam çıkmaktadır.

Biz bu hesabı sadece bir firmanın sahip olduğu mağaza sayısı üzerinden yapıyoruz ve günlük ortalama 2 milyon lira gibi korkunç bir rakam çıkıyor karşımıza.

Şimdi Türkiye genelinde farklı isimler üzerinde 100’lerce böyle marketlerin olduğunu düşündüğümüzde ise, günlük ortalama 2 milyon lira üzerinden yaptığımız hesaplar o zaman da en az iki ya da üçe katlamaktadır.

Edindiğim bilgilere göre, paralı poşet satışlarından elde edilen gelirin belli bir kısmı devlete kalacakmış…

Ben derim ki; poşet işini devlet üstlensin, söz konusu mağazalara kendisi satsın… Şuan para ile satılan poşetlerin üzerinden firma reklamları yer almaktadır. Poşet satış işini devlet üstlendiğinde poşetlerin üzerinde milli hassasiyetlerimizle ilgili reklam metinlerine yer verilsin…

Ya da öz cümle olarak şunu ifade edeyim; Poşet gelirlerinden elde edilen paraların tamamı Devletimizin bünyesinde Kızılay gibi çok sayıda yardım kurumlarımız bulunmaktadır. Bu paralar, söz konusu kuruluşlara ödenmesinde hiçbir sakınca yoktur.

Böyle bir düzenleme yapıldığında vatandaş, paralı poşeti hiç kuşku duymadan gönül rahatlığı içinde alacaktır.

Dikkat ettiniz mi? Konu ne kadar önem arz etmektedir ki, siyaset üzerine tek cümleyi başlıkta kullandım.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.