Türkiye’nin ve Yozgat gibi İl’lerin olamazsa olmazı tarım ve hayvancılıktır. Bu konuda Hükümetin son dönemlerde atmış olduğu bazı olumlu adımlar tarımın gelişmesini hızlandırırken, bazı adımlar ise, çiftçiyi karamsar olmaya yöneltiyor…
Olumlu gelişmelerden bahsedecek olursak, bir süre Yozgat’ın katıldığı Konya Ovası Projesi tarım ve hayvancılıkta çiftçi için umut bir proje oldu…
Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen kısa adı KOP KÖSİP olan ‘Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı’ kapsamında Aksaray, Karaman, Niğde, Konya, Nevşehir, Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir illerinde 667 sulama projesi ile 107 bin hektar alan sulu tarıma kavuştu.
Kalkınma Bakanlığına bağlı KOP İdaresi Başkanlığı, 2011 yılından beri bölgede uygulanan KOP KÖSİP kapsamında projeleri değerlendirmek amacıyla bir dizi toplantı düzenledi. KOP İllerinden gelen yetkililerle yapılan toplantıda 2018 yılında uygulanmak üzere teklif edilen KOP KÖSİP projelerinin ‘Usul ve Esasları’ ile proje hazırlanmasında kullanılan‘Proje Hazırlama Rehberleri’ masaya yatırıldı. İki gün süren toplantılara Aksaray, Karaman, Yozgat, Niğde, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir İl Özel İdareleri Genel Sekreterleri ile Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, kısa adı KOP KÖSİP olan ‘Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı’ ile uygulanan sulama projelerinin özellikle kırsal-dağlık alandaki vatandaşlara can suyu olmaya devam ettiğini belirterek şunları söyledi:
“KOP Bölgesinin öncelikleri arasında yer alan tarım ve sulamaya özel bir önem veriyoruz. Bölgemiz için stratejik öneme sahip konuların başında gelen kuraklıkla mücadele, sulamada etkinliğin ve üretimde verimliliğin artırılması amacıyla mevcut sulama sistemlerinin rehabilitesi ve basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması amacıyla 2011 yılında Kalkınma Bakanlığımızın öncülüğünde başlatılan ve Başkanlığımızca yürütülen KOP KÖSİP, KOP İlleri Valilikleri İl Özel İdareleri ile Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz işbirliğiyle başarıyla uygulanıyor.
2011-2017 yılları arasında KOP KÖSİP kapsamında Aksaray, Karaman, Niğde, Konya, Nevşehir, Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir illerinde toplam 667 sulama projesi hayata geçirilmiş ve toplamda 565 milyon liralık bir kaynak aktarılmıştır. Hayata geçirilen projeler sayesinde 30 bin hektarı yeni, 77 bin hektarı rehabilitasyon olmak üzere toplamda 107 bin hektarlık geniş bir alanın modern sulama sistemlerine kavuşturulmuştur. Uygulanan projelerle özellikle gelir seviyesi düşük kırsal-dağlık alanlarda çiftçilerimizin modern sulama imkânına kavuşması, katma değeri yüksek meyve ve sebze üretimine yönlendirilmesi sağlanmıştır. KÖSİP’in uygulandığı bölgelerde sulama problemi çözülerek, yöre halkının gelir seviyesi önemli ölçüde artmış, yoğun göçlerin yaşandığı köylerde göç durma noktasına gelmiş ve hatta bazı köylerde ise köylere geriye dönüşlerin yaşandığı gözlenmiştir” dedi.