""

Amerika’yı Yeniden Keşfetme Sevdası « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 20:16

Amerika’yı Yeniden Keşfetme Sevdası

Amerika’yı Yeniden Keşfetme Sevdası
Son Güncelleme :

16 Mayıs 2022 - 17:36

Son zamanlarda bir deneme üretimi furyasıdır aldı başını gidiyor.

Önce mercimek, ardından nohut şimdi de kuru fasulyenin deneme üretimleri yapılmış.

Sanırsınız ki bu topraklarda bugüne kadar bu ürünler hiç ekilmedi. Hiç yetiştirilmedi. Yozgat toprakları ilk defa tanışıyor nohutla, mercimekle, kuru fasulyeyle.

Çiçeği burnunda bazı bürokratlar ve CHP’nin Yozgat mercimeği noktasındaki sıkıştırmaları sonucunda ilin yöneticileri, ildeki bakliyat üretimini artırma çalışmalarına girmişler.

Bu niyetlerinde gayet isabet ettirmişlerdir, sözümüz yok, hatta niyet üzerinden bakarsanız takdir dahi ederim.

Her yıl 1.500.000 (birmilyonbeşyüzbin) dekar arazisi ekilmeyen, atıl bırakılan Yozgat’ta (kastımız nadasa bırakılan alan değildir. Hiçbir surette ekim yapılmayan arazi miktarıdır), artan maliyetler nedeni ile beli bükülmüş çiftçimize nefes aldıracak, kazancını artıracak çalışmaları destekleriz. Yıllarca bürokrasi ile organize şekilde bakliyat üretimi, bunun sağlayacağı istihdam, sosyal güvence, eleme paketleme tesisleri ve nihayetinde markalaşma çalışmaları hususunda fikir ve eylem birlikteliği oluşturmak için çaba sarf etmiş, zaman zaman bürokrasi ile çatışmış biri olarak bu şehirde bakliyatın üretilmesine en çok memnun olacaklardan biriyim.

Ancak, sağır sultan bile bilmektedir ki, Yozgat’ta mercimek, nohut, kuru fasulye ve bakliyatın daha birçok çeşidi yetişmektedir. Toprak ve iklim yapımızla birlikte çiftçimizin tecrübeleri bu konuda gerekli alt yapıyı oluşturmaktadır. Özelikle Yozgat mercimeği bir markadır!

Yıllar içerisinde tarım girdilerinin ithal ikame ürünler olması nedeniyle maliyetlerin yükselmesi, kazanmayan çiftçinin tarımdan çekilmesine, üretimi kısmasına neden olmuştur.

Kafa yorulacak kısım tam da bu noktadır. Neden mercimek, nohut, kuru fasulye ekilmemektedir? Yozgat mercimeği bir marka iken Yozgat’taki marketlerin raflarında Kanada mercimeği, nohutu yer almaktadır, bu sorunun cevabı bulunmalıdır!

Bakliyat üretiminin önündeki engeller nelerdir, ana maliyet kalemlerinin düşürülmesi ve kazançlı bir üretim olması, istihdama katkı yaparken, çiftçiler için de sosyal güvence oluşturacak yapılar nasıl kurulmalıdır, üretimin bir marka değerine ulaşması için neler yapılmalıdır, çalışılacak alan burası olmalıdır.

Deneme üretimleri neticesinde çıkıp, Yozgat’ta nohut, mercimek, kuru fasulye yetişiyor mu diyeceksiniz, Amerika’yı yeniden keşfetmek olmaz mı bu!

Lütfen, enerjinizi ve devletin imkanlarını daha verimli çalışmalara ayırınız.

Bakliyat üretiminde kooperatifleşme ve şirketleşme modelleri üzerinde çalışınız örneğin.

Ülkenin bakliyat ithalatçıları ve tedarikçileri ile görüşmeler yapıp Yozgat bölgesinde sözleşmeli üreticilik modellerini yaygınlaştırınız.

İl genelinde üretilecek bakliyatın pazarlanması, markalaşması için gerekli yapıları kurunuz.

Sizden önceki bürokratların denemeleri ile doluyken gazete arşivleri, aynı yollardan geçmeye çalışmak, denemelere yeni denemeler eklemek Yozgat’a bir şey kazandırmaz.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.