""

Çorum’un Yozgat algısına dair « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 20:25

Çorum’un Yozgat algısına dair

Çorum hızlı trenle tanışacakmış. 2024 yılında başlayacak çalışmalar 2030 yılında bitirilerek Delice (Kırıkkale) – Çorum arasında hızlı tren hizmete başlayacakmış. Çorum – Samsun arası ise 2026’da başlayıp 2035’te bitirilecekmiş. Yapılan planlama budur.

Çorum’un Yozgat algısına dair
Son Güncelleme :

17 Ağustos 2022 - 18:11

Çorum hızlı trenle tanışacakmış. 2024 yılında başlayacak çalışmalar 2030 yılında bitirilerek Delice (Kırıkkale) – Çorum arasında hızlı tren hizmete başlayacakmış. Çorum – Samsun arası ise 2026’da başlayıp 2035’te bitirilecekmiş. Yapılan planlama budur.
Aynı dönem içerisinde Yerköy – Kayseri (2024 – 2030) hızlı tren hattının da bitirilmesi planlanmaktadır.
Gelelim işin özüne.
Çorumlu kardeşlerim Yozgat’a ne zaman bir yatırım yapılacak olsa hemen kıskanıveriyorlar.
A kardeşim, kıskandığınız hızlı trenimiz 2009 yılında ilk kazmanın vurulması ile 2014 yılında bitirilmesi planlanan bir yatırımdır. Yapılan açıklamalara göre ise en erken 2023 yılında hizmete açılabilecektir. 5 yılda bitirilmesi planlanan yatırım ancak 14 yılda bitmiş olacaktır.
Niye yüreğinize dert ediyorsunuz, bunun kıskanılacak tarafı ne ola ki? Bırakın kıskanmayı, her zaman yaptığınız Çorum için bir olma, beraber hareket etme davranışınızı sergileyiniz ve Delice – Çorum hattının zamanında bitirilmesini sağlayınız. Eminim bunu başarırsınız da…
Gelelim havalimanına. Siz bakmayın yapılan açıklamalara. Biz Yozgatlılar alışkınız böyle geliyordu, gidiyordu, açılıyordu tarzında açıklamalara. Son dört yıldır her 3 ayda bir hızlı trenimizin faaliyete geçişini hatırlatayım size.
Bölge insanına hizmet verecek, yatırımcı gelecek, sanayileşmemizi hızlandıracak, efendim şehrimizi kalkındıracak… Geçiniz bunları.
Sanki yatırımcının, sanayileşmenin, gelişmemenin önündeki tek engel uçakla gelememekmiş gibi sunulan bu pazarlama diline itibar etmeyiniz.
Kırıkkale için Ankara daha yakın, Nevşehir’in Gülşehri’nde kendi havalimanı var ve Kırşehir de buradan istifade etmektedir. Amasya ve Çorum Merzifon’daki havalimanını kullanmaktadır. Sivas merkezde Nuri Demirağ Havalimanı hizmet vermektedir. Tokat’ın Kayseri’nin kendi havalimanları vardır.
Gördüğünüz üzere kimsenin kimseye muhtaçlığı da bağlandığı da yoktur. Bilakis sevinmelisiniz, Merzifon’a ek olarak ikinci bir havalimanından daha Çorumlu hemşerilerimiz faydalanacaktır diye.
Peki, siz bizi kıskanırken biz ne yapalım?
Siz ihracatta rekorlar kırarken, şehrinizde işsizlik sorunu azalırken, gelişen sanayiniz ile birlikte dışardan nitelikli göç almaya devam ederken, yerel kaynaklarınızı ekonomi ile buluşturup şehir için artı değer üretirken, şehirde beşeri sermaye katlanırken ve bu birikimler yine Çorum’da yatırıma dönüşürken, siyaset – bürokrasi – stk ve yerel yönetimler Çorum ortak paydasında buluşup birlikte hareket ederken söyleyin biz n’apalım… Biz kimi kıskanalım?
Dışı seni yakar içi beni yakar bir Yozgat için Çorum’da ortalığı bu kadar velveleye vermeye değmez.
Geliniz misafir edelim, yerinde görün Yozgat’ı. O yere göğe sığdıramadığınız, hep gerisinde kalmakla/bırakılmakla sorguladığınız Yozgat’ı ve yatırımlarını, bu yatırımların şehre katkılarını Yozgatlıdan dinleyiniz.
Halimize acımazsanız ve “Biz çok hakkınıza girmişiz, Yozgat’ı görünce halimize binlerce şükredesimiz geldi” demezseniz, arap olayım.
Son not, eğer Çorum’da bir gelişememe, geri kalmışlık / bırakılmış gibi bir algınız varsa biliniz ki; bu yanlış mukayeseden kaynaklanmaktadır. Bölgenin en geri kalmış ili (muhtemeldir ki ülkenin en geri 5 ilinden birisidir) ile kendinizi kıyasladığınız içindir. Kendi gerçekliğinizin ve gücünüzün farkına varır da otomobili bisikletle kıyaslamaktan vazgeçer, hızlı trenle uçakla kıyaslamaya oradan bakıp eksiklerinizi görmeye başlarsanız işte o zaman gelişirsiniz. Yani azizim değiştirin yanlış mukayese, hatalı muhakeme yapan bu kafayı, bu bakış açısını.
Yoksa yaşayacağınız son, deniz görmemiş kara Anadolu’nun kendi kısır döngüleri içerisinde öreceği kozanın içinde yine kendisini hapseden ipek böceği yalnızlığı olacaktır. Kendimizden biliyoruz…

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.