""

Fuat Oktay Yozgat’ta Hüsran Yaşayabilir! « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 11:01

Fuat Oktay Yozgat’ta Hüsran Yaşayabilir!

Fuat Oktay Yozgat’ta Hüsran Yaşayabilir!
Son Güncelleme :

05 Ekim 2021 - 10:42

“Yozgat’ın tüm ilçeleriyle birlikte biz bu modeli çalışıyoruz. Her bir ilçemizin kendisine has özelliğini ayağa kaldırmasını, tanımlamasını ve merkezin de ilçeleriyle birlikte büyüyebileceği bir model olarak uygulamaya konulmasını istedik. Çekerek’te başlattığımız çalışmaları diğer ilçelerimizde de artarak görmek istiyoruz.”

Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat OKTAY’ın hafta sonu Çekerek ziyaretinde yapmış olduğu açıklamadan bir paragrafla giriş yaptık yazımıza.

Açıklamanın ilk cümlesinin alt metninde; Sayın Oktay ve ekibinin merkezde, Yozgat bürokrasisi, yerel yönetimleri ve stk’larının da yerelde bu modeli çalıştıkları anlaşılıyor.

Yerelden Kalkınma Modeli özelinde; Yozgat merkez başta olmak üzere her bir ilçenin istihdam, katma değer, sanayi alt yapısı oluşturacak kaynak ve potansiyellerinin tespit edildiği, değerlendirildiği ve bir yatırım planının hazırlandığını anladığımı ifade etsem abartmış olmam diye düşünüyorum.

Bu anlamışlığımdır ki, Sayın Oktay’ın Çekerekli olması hasebiyle kendi memleketinden başlattığı bu kalkınma hamlesinin devamı niteliğinde yeni proje ve yatırımları yakın zamanda merkezde ve diğer ilçelerimizde görmeye başlayacağız.

Yukarıdaki açıklamanın devam eden cümlelerinden anladığım ise Sayın Oktay’ın Çekerek özelinde ortaya koyduğu modelin; Yerelden Kalkınmanın Nasıl Olacağına dair Yozgatlı siyasetçi, bürokrat, yerel yönetici ve stk’lara örnek olarak ortaya konulduğudur. Bu örnekle kalkınmanın nasıl olmaklığının gösterildiği ve ilgililerden kendi sorumluluk alanlarına dair çalışmalar yapıp, projelerini hazırlamaları ve uygulamaya geçerek merkezle beraber her bir ilçemizin kendi öz kaynakları ile kalkınmasını başlatmalarının arzulandığıdır.

İlk cümleden anladığım doğru ise Sayın Oktay’ın bizzat konuyu takip ettiği, her bir yöneticiye görev ve sorumluluklar yüklediği, onları Yozgat için çalıştırdığı ve kısa vadede sonuç alınmaya başlanacağıdır ve bu Yozgat adına memnuniyet vericidir.

Yok eğer olay ikinci ve devam eden cümlelerden anladığım ise; Sayın Oktay ortaya koyduğu ve ilk uygulamasını Çekerek’te yaptığı ve benim de 20 yıla yakın zamandır üzerinde çalıştığım Yerel Kaynaklarla Kalkınma Modeli’nin, doğduğu topraklarda kendi hemşerilerince ve yöneticilerince akamate uğratılmasına hazır olmalıdır.

Zira onlarca yıldır Yozgat’ta tecrübe ettiğimiz bir gerçeklik vardır; Yozgat’ta siyaset, bürokrasi, yerel yönetimler ve stk’lar bu şehre ve bu şehrin insanının geleceğine dair kaygı taşımazlar.

Bu nedenledir ki; kendilerine emanet edilen koltukları ve imkanları bir üst otorite zorlamadan, sorgulamadan, görev vermeden Yozgat ve Yozgatlı için fayda üretecek şekilde kullanmazlar.

Bu sebepledir ki; kurumlar arası işbirliğini geliştirmezler, ortak akıla önem vermezler, şehirde biz şuuru ve ortak kader anlayışının gelişmesi için çaba sarf etmezler.

Popülist eylemler ve sosyal medya tanınırlığı; işsizlik, göç, ekonomik dar boğaz ve geçim sıkıntısı, kaynak ve potansiyellerin şehre ekonomik değer katamaması vb. kronikleşen sorunların çözümüne katkı sağlayacak proje ve yatırımlardan daha kıymetlidir.

Dolayısıyla Sayın Oktay, Yozgat gibi iller için hayati önem taşıyan Yerelden Kalkınma Modeli’nin, Yozgat özelinde adeta bir laboratuvar çalışmasının yapılarak Türkiye için bir kalkınma hamlesine dönüşmesini arzu ediyorsa ki, kanaatimiz o yöndedir, bu işi Yozgatlı yöneticilere emanet etmek yerine; direkt kendisinin koordine edeceği Ankara ayağı olan ve Yozgat’ta çalışmalar yapacak bir Yerelden Kalkınma Ofisinin faaliyete geçirilmesini sağlamalıdır. Klasik devlet memurlarından ziyade, proje kafası olan, konuya dair tecrübe ve yetenek sahibi, Yozgat’ı ve potansiyelini bilen, üretim odaklı ve masa başından ziyade sahada çalışabilecek, diğerkâm bir ekibe acilen ihtiyaç vardır. Bu ekibin kuruluşu da, görev ve sorumlulukları da Ankara merkezli olarak planlanmalıdır.

Sözün özü; Yerelden Kalkınma Modeli, Türkiye için ifade ettiği anlam bakımından Yozgatlı yöneticilerin keyfiyetine (nitelik-durum) emanet edilecek kadar önemsiz değildir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.