""

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ydü « Yeniufuk Gazetesi

29 Nisan 2024 - 21:56

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ydü

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ydü
Son Güncelleme :

11 Ocak 2020 - 11:53

Yozgat’ı yönetenler, siyasetçiler, STK’lar, bürokrasi günün anısına yayınladıkları mesajlarla kutladılar… Yapılan açıklamalarla gazetelerin sayfalarını doldurdular.
Dün sabah kahvaltısı Vali Bey’den, öğle yemek Belediye Başkanından ve günün akşam yemeği Sorgun Belediye Başkanı Erkut Ekinci tarafından verildi.
Yine de sağ olsunlar, bizi hatırladıkları için!
Keşke her gün hatırlasalar, yanı yılda bir gün ya da yıl içinde birkaç davetle görev tamamlanmış olmuyor… Demem o ki; İlimiz Valisi Kadir Çakır Bey’den bu gazeteleri nefes aldıracak, destekler bekliyoruz…
* * * *
Bugün Yozgat’ta geçimini sadece gazetecilik yaparak sağlayan yanında 5-10 kişi çalıştıran ve resmi ilan alan 6 gazete var.
Geriye dönüp baktığımda meslekte geçen süre 40 yıl olmuş, 40 yıldır bu sektör bu kadar ekonomik sıkıntı çekmemişti, şimdi ise, ciddi bir sıkıntı yaşanmaktadır. Dün sabah kahvaltısında Valimiz Kadir Çakır Bey ile bu konular üzerinde sohbetimiz oldu!
Bugün ulusal basının büyük bir bölümü holdinglerin elinde, gazetelerin patronları da devletten ihale alıyor, iş yapıyorlar. Dolayısıyla da iktidara da yakın durmaları gerekiyor. Nitekim de öyle oluyor.
Ama bizim gibi Anadolu, yani yerel basının durumu çok farklı.
* * * *
Yerel basın kıt imkânlarla yaşam ve ayakta kalma mücadelesi veriyor. Çünkü yerel basının gelirinin büyük bölümü resmi ilanlardan ibaret. Resmi ilan alamayan bir gazetenin yaşama şansı yok. Çünkü kurumlar abone olmuyor, bayi satışları yetersiz, bayram mesajları, ara-sıra özel günlerde verilen reklam ve ilanlarla ayakta durmaya çalışıyor.
Yerel basın çalıştırdığı 5-6 fikir işçisi, bir matbaacı, 1 dağıtıcının maaşı, sigorta primini ödemek zorunda. Bunun yanında kira, elektrik, su, vergi, internet, kağıt, kalıp, mürekkep gibi zorunlu giderleri karşılamak için adeta milli mücadele veriyoruz.
Başka şehirlerde birçok gazete bu sıkıntıları aşmak için bir araya gelip güç birliği yapmış olsalar da netice değişmedi. Yakın komşumuz Kırşehir’de birkaç gazete bir araya gelmesinden kısa bir süre sonra ortaklık bozuldu.
Dolayısıyla İlan fiyatlarında ciddi artışlar olmasına rağmen, gazetelerin pastadaki payı her geçen gün düşmeye devam ediyor.
* * * *
Malumunuz, yaşanan ekonomik krizle birlikte yatırımlar durdu, resmi ilanlar düştü, kağıt başta olmak üzere hammadde fiyatları 2-3’e katladı. Gelirler düştü her türlü zarara rağmen onur mücadelesi vererek gazetelerimizin yayın hayatlarını sürdürmeye çalışıyoruz.
Biraz önce de ifade ettiğim gibi resmi ilan fiyatları artmasına rağmen yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebiyle gazeteler, 8 sayfa ve 10 sayfa çıkarken, bugün 6 sayfaya düştü, üzücü ama gerçek bu.
Önceki gün 10 Ocak Gazeteciler Günü’ydü. 365 gün içerisinde sığdırılan bir gün. Dün bitti, gelecek seneye yeniden kutlarız! Tabi bu sektör ayakta kalırsa!

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.