31 Mart 2024 günü Yozgat’ın Şehri Emin’ini seçeceğiz.
Şehrimiz ülkenin tam ortasında doğusunda Sivas, güneyinde Kayseri, kuzeyinde Çorum, batısında da Kırıkkale ve Ankara illeri mevcut. Ancak ilimiz, saydığımız bu illerin hepsinden de geri kalmış bir ildir. Yine komşu illerimizin son 25 yılını incelediğimizde, göç vermediklerini, bilakis göç alarak büyüdüklerini görürüz. Oysa ilimizin nüfusu son 25 yılda, 700 bin’den 415 bin’e düşmüştür. İlimizde yatırım yok, istihdam yaratamıyoruz. Onun için de Yozgatlı doğduğu ili ağlayarak terk ediyor. Ülkemizde son 25 yılda nüfusunun % 40’ını kaybeden bir il daha yoktur.
Şehri Emin seçiminin ekonomik kalkınmada ne rolü olur diyenleri duyar gibiyim.
Ülkemiz tükettiklerini üretemez konumdadır. Özellikle metalürji, petrokimya ve sulu tarımdaki eksik üretim, ülkemizi dışa bağımlı hale getirmiştir.
Belediye sokakları süpürür, çöpleri toplar kışın kar temizler vs. vs. işleri yapar biliriz. Oysa sosyal belediye şehirde yaşayan insanların istihdamına katkıda bulunmalı, insanların üretir hale gelmesini planlayarak öncülük etmelidir.
İlimizde acil olarak belediye tarafından yapılması gerekenler:
Şehir imar planında değişiklik yaparak Köçekkömü, Kuyumcu, Tayyip, Çalatlı ve Recepli köylerini şehrimizin mahalleri haline getirmelidir. Çünkü Karadeniz-Akdeniz yolu Çalatlı’dan geçiyor. Şehirler ana arterlerde büyür. Özellikle Alevi köylerini şehir sınırları içine almalıyız. 1970 – 1980 yılları arasında yaşanan terör nedeniyle büyük çoğunluğu Ankara’ya göçen bu hemşerilerimizi ilimize geri getirmek zorundayız. Bu köyler şehir imarına dâhil etmek, şehrin büyümesine katkı sağlayacaktır.
Çamlık Milli Parkı’nı iyi kullanarak önce iç turizme kazandırmalıyız. Yerel otantik taşlardan 1+1, 2+1 bungalov evler yaparak ve uygun fiyatla yaz aylarında göçen hemşerilerimizi yeniden ilimizle gönül bağını yeniden tesis etmeliyiz.
İlimiz tarım ve hayvancılığın yoğun olduğu bir ildir. Ama ilimizde tahıl pazarımız yok. Var olan da satıldı. İlde başka bina yapacak arsa yokmuş gibi, açgözlü rantçılar tahıl pazarını sattılar. Bugün Sorgun’la ilimiz arasına büyük bir tahıl ve hayvan pazarı kurmalıyız. Köylünün şehre gelmesini sağlamalıyız. Hiç bir ilçemizin ilimizle ekonomik bağı yoktur. Belediye yeni sanayi bölgesini Yozgat – Sorgun arasına kurmalıdır. Belediye eğitimsiz gençlere berberlik, aşçılık, kepçe operatörlüğü, sıvacılık, duvarcılık, kalıpçılık kursları açmalıdır, üreten insan yetiştirmelidir.
Şehrin eski mahalleleri bahçeli, 5 katı geçmeyen yapılaşmaya teşvik edilmelidir. Öncelikle merkezin cazibe haline getirilmesi şarttır.
Belediye özellikle Köçekkömü, Recepli, Çalatlı köylerinde yeni mahalle tahsis etmeli, alt yapısı olan arsa üretmeli 2 katlı bahçeli evler yapmayı teşvik etmelidir.
Eski un pazarı, yerel sebze, meyve ve süt ürünleri pazarı olmalıdır. Kapalı sabit pazar kurulmalı haftanın her günü açık olmalıdır. Küçük üreticiler desteklenmelidir.
Mülkiyeti belediyeye ait ve boş olan yerler ilimizde fiilen çalışan matbaalara ücretsiz tahsis edilmeli, su elektrikleri belediye tarafından ödenmelidir. İlimizdeki eski konaklar belediye tarafından onarılmalıdır. Restorasyonu yapılmalıdır.
Bir belediye başkanı aday adayının, ilin tarihini, coğrafyasını, sosyolojisini ve ekonomisini bilmesi şarttır. Atama ile gelenler fayda vermiyor. İli ile ilgili manifestosu olmayana, umut yaratamayana siyaseti un için yapanlara oy vermeyeceğim.
İlimizde mevcut anıt ağaçlar özellikle de ceviz ağaçları belediye tarafından koruma altına alınmalıdır.