""

Ak Parti’de ‘Gri Alan’ Çalışması « Yeniufuk Gazetesi

30 Nisan 2024 - 05:37

Ak Parti’de ‘Gri Alan’ Çalışması

Ak Parti’de ‘Gri Alan’ Çalışması
Son Güncelleme :

24 Temmuz 2022 - 15:28

Ülkenin 2023 ve sonrasında başkanlıkla mı, güçlendirilmiş parlamenter sistemle mi yönetileceğinin yolunu açacak olan genel seçimler öncesi takvim yaprakları tükenmeye devam ediyor. Zamanında ya da daha erken yapılacak olan seçimlerin en önemli konusu sistem değişikliği olacak.

Bu konuda 6’lı masayı oluşturan siyasi partiler, güçlendirilmiş parlamenter sistemi ülkenin geleceği için daha faydalı görüp,  politik çalışmalarını ikna gücü kuvvetli söylemlerle seçmene yansıtırken, cumhur ittifakını oluşturan Ak Parti ve MHP’nin gayretinin başkanlık sisteminin devamından yana olması iktidar ile muhalefet partileri arasındaki önemli tartışmadır.

Ak Parti ve MHP, başkanlık sistemi ile Türkiye’nin tüm sorunlarının çözüleceğini vadederek seçmenden destek istemişti. Bugün yaşanan ekonomik krize ek olarak, muhalefet; ülkede adaletin işleyişinde, fikir ve ifade özgürlüğünde, teşebbüs hürriyetinde, kamudaki istihdam ve ihalelerde sorunların devam ettiğini ve yeni sistemle meclisin bypass edilerek millet iradesinin, tek elde toplandığını, dolayısıyla başkanlık sisteminin sorun çözücü olmaktan çok sorunları kartopu misali büyüttüğünü iddia etmektedir. 

İktidar olma mücadelesi veren partiler her ne kadar böyle düşünmüş olsalar da ülke için savundukları yönetim sisteminin ne olacağına seçmen karar verecektir.

Bunun bilincinde olan partiler sahada seçmenle birebir temas kurarak seçimlere hazırlanmaya başlamışlardı. Muhalefet partilerinin yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü bu çalışmada ana hedef kitle Cumhur İttifakı seçmenleri olurken, Ak Parti için hedef kitle Ak Parti’den kopmuş ama henüz bir partiyle bağ kurmamış “gri alanda” bekleyen yüzde 15’lik bir kitledir.

Bu nedenle Ak Parti teşkilat Başkanlığı tarafından planlanan saha çalışmaları önümüzdeki haftadan itibaren başlayacak. Teşkilat Başkanlığı, il başkanlıklarından milletvekillerinin ve ihtiyaç olması hâlinde bakanların da katılacağı yaz programlarını hazırlamalarını istedi. İl başkanlıklarının yapacakları programlar dâhilinde, AK Parti ekipleri Eylül sonuna kadar haftanın en az dört günü sahaya inerek ilçeleri ve köyleri dolaşacak. Özellikle AK Parti’den uzaklaşma eğiliminde olan seçmenler veya AK Parti’den kopmuş olmasına rağmen, henüz bir başka partiye yönelmemiş olan ‘Gri alandaki’ seçmenler yakın markaja alınacak.

Eylül sonunda tamamlanacak bu programlarda elde edilen veriler rapor hâline getirilerek, parti yönetimine ve Cumhurbaşkanı’na sunulacak. Eylül ayı sonunda tamamlanacak programın ardından bu kez güz dönemi çalışmaları başlatılacak. Bu çalışmalar Ekim-Kasım-Aralık olmak üzere üç aylık bir süreyi kapsayacak. Milletvekilleri her ayın iki haftasında seçim bölgelerinde olmaya devam edecekler. Güz dönemindeki bu programlar Meclis çalışmalarını aksatmayacak şekilde hafta sonlarına denk gelecek şekilde planlanacak.

Sahada yapılacak ziyaretler sırasında ‘Vatandaşla hiçbir şekilde polemiğe girilmemesi’ (Ramazan ayının ilk günü Ak Parti kadroları ile yaşadığımız diyaloğu hatırlayınca doğru bir talimat olarak değerlendiriyorum), anlık çözüm gerektiren taleplerin bekletilmeden yerine getirilmesi ve AK Parti’nin 20 yıllık icraatının hatırlatılarak, bundan sonraki süreçte de aynı kararlılıkla problemlerin yine AK Parti tarafından çözüleceğine vurgu yapılması istendi. AK Parti kurmayları yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verirken “Yılsonuna kadar AK Parti görünür bir şekilde sahada olacak. Bütün ilçelere ziyaretler tamamlanacak. 2023 seçimlerinin yol haritası bu toplantılarla belirlenecek. Vatandaştan gelen talepler, sıkıntılar anlık çözüm gerektiriyorsa telefon trafiği ile bu meseleler çözülecek. Diğer talepler raporlanarak hükûmete ve partiye bildirilecek. Her şehrin kendine özgü sıkıntıları, talepleri belirlenecek.”

Bu ziyaretler ve programlar 2023 seçimlerine yönelik hazırlıkların da başlatılması anlamına geliyor. AK Parti’den uzaklaşma eğiliminde olan seçmeni yeniden AK Parti’ye çekmenin yanı sıra, yaşanan sıkıntıların yine AK Parti tarafından çözüleceğine yönelik söylem vurgulanacak.

Seçmenin seçime yakın bir zamanda başlayacak bu çalışmalara, sorunlarının yıllardır görmezden gelinmesi ve ötelenmesi ancak seçim yaklaşınca “hatırının sorulacak olmasına” vereceği tepki ne olur bilmiyoruz. Lakin, ağırlaşan ekonomik krizin de etkisi ile seçmenin Ak Parti kadrolarının saha çalışmalarında ciddi tepkiler verme potansiyelini barındırdığını da ifade edelim.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.