""

Cezaevinde Üniversite bitirdi, tahliye oldu, usta öğreticilik yapıyor « Yeniufuk Gazetesi

3 Mayıs 2024 - 13:35

Cezaevinde Üniversite bitirdi, tahliye oldu, usta öğreticilik yapıyor

Cezaevinde Üniversite bitirdi, tahliye oldu, usta öğreticilik yapıyor
Son Güncelleme :

15 Mart 2019 - 7:00

Yaşam ile ölüm arasındaki çizgi ne siyah ne beyazdır. İnsan hayatında bir takım imtihanlara tabi tutulur. Bu imtihanlar kimi zaman acıyla mücadeleyi, kimi zaman hayata dair tecrübe kazandırır. İnsan aynı zamanda yaşadığı süreçte öğrendiklerini öğreterek de asıl imtihanını vermeye devam eder.
Bu girizgâhı şimdi yapacağımız sohbetin girişi olarak kabul edelim. Büyük Sinema salonun giriş kısmında evvelsi gün açılan ve gün boyu ziyaretçi kabul eden bir serginin açılışına icabet ettim…
El emeği, göz nuru el sanatlarından oluşan sergiyi gezerken, aldığım bilgilerden karşıma çok ilginç bir hayat hikâyesi çıktı. Serginin sahibi Talip İlbaş, 19 yaşında Yozgat Kapalı E Tipi Cezaevine girmiş, 33 yaşında hükümlülüğünü tamamlayarak, 2018 yılında Denetimli Serbestlik Yasası’ndan faydalanarak tahliye olduğunu öğrendim.
Cezaevinde geçen 14 yıl. Talip İlbaş, hayata küsmemiş, bu zaman içinde “Sürmelim” ve “Beş dakika” isimli iki tane kitap yazmış… Aynı zaman da Yozgat Bozok Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Geleneksel El Sanatları bölümünü, Açık Öğretim Fakültesi Sosyoloji bölümlerini bitirerek, mezun olmuş…
* * * *
Yozgat Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uçak, Talip Tanış’ı şu ifadelerle tanıtıyor; “Şuan kendisi Sorgun Halk Eğitim Merkezi bünyesinde genç kardeşlerimize kurs vermek suretiyle bilgi ve tecrübelerini yeni nesillere aktarmaktadır. Ceza infaz kurumunda meslek edindirme kurslarımıza katılarak kendisini geliştirmiştir. Bugün burada sergilenen çok sayıda eseri ortaya koymuştur, ‘sürmelim’ adlı şiir kitabı ‘beş dakika’ isimli bir roman kaleme alarak yayınlamıştır. Ortaokul mezunu olarak girdiği ceza infaz kurumundan üniversite mezunu meslek sahibi bir sanatkar olarak tahliye olmuştur. Biz de Cumhuriyet Başsavcılığı olarak Talip İlbaş’ın hayat hikayesini şuan ceza infaz kurumlarında binlerce mahkum kardeşimize örnek olabileceğini düşünerek sergi düzenledik. Sergide hat sanatı, ebru, çini, bakır işleme, yakma, gibi eserler bulunuyor.”
* * * *
Eski hükümlü Talip İlbaş’ı İki Üniversite mezunu, Yazar ve şimdi usta öğreticilik yapan Talip İlbaş’ın ağzından tanıyalım… Yozgat Ceza İnfaz Kurumunda bulunduğum süre içerisinde birçok eğitim faaliyetlerine ve kurslara katıldım…
Bozok Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Geleneksel El Sanatları bölümünü, Açık Öğretim Fakültesi Sosyoloji bölümlerinden iyi derece ile mezun oldum… Ceza infaz kurumunda bulunduğum sürede hayata hiçbir zaman küsmedim.
Oradaki eğitimciler bize çok büyük destekler verdiler. 2018 yılında denetimlik serbestlikle tahliye edildim. Sorgun Halk Eğitim Merkezinde usta öğretici olarak göreve başladım. Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Koruma Kurulunun destekleriyle bu sergimi açtım, çok mutluyum.”
Hülasa bu hikâye hayata küsen ya da küsmek olan birçok insanın yaşamını yeniden gözden geçirmesine, kendini keşfetmesine vesile olsun…
Ya da güncel hayatımızda yaklaşan seçimler öncesi emanet verilen makam ve mevkilerin gücünden beslenerek, uhdesinde görev yapan insanların yerini değiştirerek, karamsarlığa sevk edenlere bir ders niteliği taşısın.

 

  • Bugün memleketi Yozgat’ta bir dizi etkinliklere katılarak, hemşerileri ile bir araya gelecek Devlet Adamı!
  • “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” vesilesi ile bayan mükelleflerini unutmayarak, bu özel günde karanfil hediye eden Bayan Muhasebeci!
  • Partisinin Genel Başkanının Yozgat ziyaretleri sırasında yoğun katılım gösteren vatandaşlara yazılı olarak teşekkür eden Merkez İlçe Başkanı!

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.