""

Çiftçiler: “Artık Yeter” Dedi « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 08:38

Çiftçiler: “Artık Yeter” Dedi

Çiftçiler: “Artık Yeter” Dedi
Son Güncelleme :

03 Aralık 2021 - 18:19

Son günlerini yaşadığımız 2021 yılının zor bir yıl olduğunu dünkü köşe yazımda insanlığın günlük yaşantısında karşı karşıya kaldığı olumsuzlukları örneklerle çeşitlendirerek, anlatmaya çalışmıştım.

Çiftçilerin temsilcisi olarak görev yapan Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, aynı gün yaptığı açıklamada çiftçilerin zor günler yaşadığını kısaca şöyle özetledi: “Geçen yıl bir ton üre gübresi 2850 TL iken bu yıl 14 Bin TL oldu. Aynı şekilde bir torba hayvan yemi geçen yıl 70-80 lira iken bu yıl 200 TL oldu. Artık yeter, siyaset yapacağız diye çiftçi bitti.”

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz’ün açıklamasının devamını aktarmadan önce aynı konuyla bağlantılı başka bir açıklamayı ise, Dr. Emrah Akyüz yaptı…

“Temiz Çevrenin Bilimsel Sırları” ve Çevre Sorunlarında Bilinmeyen 100 Bilimsel Gerçek” kitaplarının yazarı olan Dr. Emrah Akyüz, Dünyada, Ülkemizde ve Yozgat’ta yaşanan iklimsel kuraklık ve bu kuraklıkların sebeplerine dikkat çekti.

Yozgat’ın karasal bir iklime sahip il olduğunu hatırlatan Dr. Akyüz, son yıllarda yağışların kademeli olarak azalmasından dolayı iklimsel olarak, bir kuraklık yaşandığını söyledi.

Mevsimsel kuraklık sebebiyle hububatta beklenen verimlerin azalmasından dolayı ve maliyetlerin artması ile zor günler yaşayan çiftçiler, ilaç ve gübre fiyatlarına yapılan zamlar karşısında toprağını ekemeyecek bir duruma geldi.

Bu konuda söylenecek çok söz var ama konuyu Ziraat Odası Başkanı Açıkgöz’ün şu sözleri ile sonlandırayım:

“2021 yılı ekim sezonunda zor şartlarda ekim yaptık. Dekara 20 kilogram gübre atmamız gerekiyorsa 5 kilogram attık. Çiftçi zor şartlarda da olsa hayvanlarını sattı gerektiğinde 3-5 kilogram gübre almak kaydıyla ekim yaptı. 2022 yılının Mart ayında ekim alanlarımıza atacağımız taban gübresi bizi şaşırttı. 2 Bin 850 TL’ye aldığımız üre 14 Bin TL Şuan gerek stokçulardan dolayı gerekse ithalat ihracattan dolayı gübre yok deniyor. 14 Bin TL’ye 1 kilogram gübre alınmış olsa, bir dönüme 15 kilo atmış olsa, 3 dönümde 50 kiolgram gübre kullanılır. 50 Kilogramlık 1 torba gübre. 700 TL’ye geliyor. 1 dönüm maliyeti çıkaracak olursak, dönüm başına 230 TL’ye gübreyi çiftçi nasıl atacak. Ziraat Odamızda yaptığımız toplantıda 21 çiftçimizle toplantı yaptık. Hiç birimiz bu maliyetlerle ekim alanlarımıza gübre atma şansı göremiyoruz. 1 dönüme 230 TL’ye sadece üst gübre atarsak, 120 TL’ye de taban gübresi atılacak. Bunun biçer döveri, mazotu maliyetin üzerine biniyor. Mazotun fiyatının geldiği yer belli. 4 yıldır İç Anadolu’da kuraklık var. Yağmur 3’de 1’e düştü. Çiftçi en az nasıl zarar ederim hesabını yapar hale geldi. Gübresiz, ilaçsız ekim yaparak ne kadar maliyeti düşürür onun hesabını yapıyoruz. Ülkemizde yıllardır 21 Milyon ton buğday üretilir. İç Anadolu Bölgesi’nde kuraklık olması ile birlikte bu üretim 16-17 Milyon Ton civarına düştü. Bu üretim 12-13 Milyon Ton’a düşecek böyle giderse. Gübre attığımız halde kuraklıktan dolayı üretim düşmüştü. Güneydoğu’nun yüzde 50’si sulu yüzde 50’si kıraç. Bizim yüzde 12’miz sulu yüzde 88’imiz kıraç. Yetkililerimizin bunları şimdiden düşünerek önlem alması lazım. Çiftçi tarlasından, hayvancı mandırasından çıkmadan bunlara önlem alınması lazım.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.